Περίπου 8.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν και πάλι χθες Τετάρτη το βράδυ στην Ερφούρτη, πρωτεύουσα της Θουριγγίας στην ανατολική Γερμανία, κατά της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Στη Δρέσδη διοργανώνει κάθε Δευτέρα διαδηλώσεις το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida (ακρωνύμιο του Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης). Τώρα φαίνεται ότι η Ερφούρτη ακολουθεί το παράδειγμά της, όμως σε αυτή την περίπτωση σε κινητοποιήσεις καλεί το AfD.

Χθες συνολικά 8.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ένα μήνα αφού το αντιμεταναστευτικό κόμμα άρχισε να καλεί σε κινητοποιήσεις κάθε Τετάρτη κατά της πολιτικής παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο Μπγιορν Χέκε και Αλεξάντερ Γκάουλαντ ζήτησαν από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να παραιτηθεί.

Παράλληλα περίπου 800 άνθρωποι πραγματοποίησαν αντιπορεία, με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ να κατηγορεί το AfD ότι προσπαθεί να κερδίσει δημοτικότητα εκμεταλλευόμενο το δράμα των προσφύγων.

Η διαδήλωση του AfD ξεκίνησε από ένα κτίριο το οποίο αναμένεται να μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε κατάλυμα για τους πρόσφυγες.

Ο Χέκε επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «απειλείται» η ελευθερία της έκφρασης στη Γερμανία, εξηγώντας ότι διαδηλώσεις είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτησή της.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του AfD στο Βρανδεμβούργο Γκάουλαντ ζήτησε από τη Μέρκελ να αναζητήσει έναν άλλο λαό, ενώ πρότεινε να τιμηθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν με το βραβείο Καρλομάγνου.