«Η κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση. Ας κάνουμε έκκληση για μια αληθινά ειρηνική εξέγερση».
Οι σκέψεις αυτές δεν ανήκουν σε κάποιον από τους εκατοντάδες χιλιάδες «αγανακτισμένους πολίτες», όμως το σίγουρο είναι ότι τους εκφράζουν απόλυτα. Γι΄ αυτό και ο άνθρωπος που τις διατύπωσε λίγους μήνες προτού εκδηλωθεί το «κίνημα των αγανακτισμένων» χαρακτηρίστηκε ως «προφήτης», «εμπνευστής» και «πνευματικός πατέρας» τους, ενώ το ευσύνοπτο βιβλίο «Αγανακτήστε!» στο οποίο αποτύπωσε τις θέσεις του, έγινε πανευρωπαϊκό εκδοτικό φαινόμενο. Πρόκειται για τον συνταξιούχο Γάλλο διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ.

Ο βετεράνος αντιστασιακός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιχειρεί να μεταλαμπαδεύσει στους νέους τη σπίθα της αγανάκτησης, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως αντίδοτο στα κακώς κείμενα, με την προϋπόθεση ότι θα φουντώσει μέσα από μια ειρηνική εξέγερση και όχι με ξεσπάσματα βίας.

Το κείμενό του διαπνέεται από τις αρχές του ουμανισμού. Προβάλλει τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, και καταγράφει την κοινωνική αδικία, τη δικτατορία του χρηματοπιστωτικού τομέα, την καταπίεση των μειονοτήτων και την οικολογική καταστροφή ως τις τέσσερεις μεγάλες πληγές της σύγχρονης ανθρωπότητας.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τους Αγανακτισμένους στους δρόμους