Ο πρόσφατος σεισμός και το ακόλουθο τσουνάμι, τα οποία έπληξαν την Ιαπωνία, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την σκοπιμότητα και αποδοτικότητα της πυρηνικής εκμετάλλευσης ταρακουνώντας τόσο τον πολιτικό όσο και τον οικονομικό αρένα.

Ταυτόχρονα, όμως, η τραγωδία της Φουκουσίμα επανέφερε στη μνήμη μας εικόνες όχι μόνο από το Τσέρνομπιλ, αλλά και από λιγότερο γνωστά εξίσου,όμως, σημαντικά περιστατικά.

Δείτε ποια είναι τα κυριότερα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί από το 1945. Προσοχή σκληρές εικόνες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Αφετηρία της ιστορικής αναδρομής αποτελεί το πυρηνικό εργοστάσιο Χάνφορντ στη Ουάσιγκτον. Γνωστό για τη δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας αλλά και εκείνης που κατέστρεψε το Ναγκασάκι, το εργοστάσιο του 1945 εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να επηρεάζει την περιοχή, καθώς πάνω από 380 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν μη κατοικήσιμα, λόγω της ραδιενέργειας.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Semey στο Καζακστάν, όπου διεξήχθησαν περίπου 506 πυρηνικές δοκιμές, μολύνθηκαν περίπου 19.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΡΩΣΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το 1957 πυρηνικά ατυχήματα στιγμάτισαν και τη Βρετανία και τη Ρωσία. Παρόλο που και οι δύο χώρες προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα ατυχή δυστυχήματα, η πρώτη ισχυριζόμενη πως η πυρηνική ενέργεια απομακρύνθηκε με σαπούνι και νερό από τους εμπλεκόμενους εργάτες, ενώ η δεύτερη παραδεχόμενη την καταστροφή μόλις το 1989, η επίδραση της ραδιενέργειας ήταν τραγική για τους κατοίκους και των δύο περιοχών.

Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, ο πληθυσμός που βρισκόταν στα περίχωρα του αντιδραστήρα δέχτηκε δεκαπλάσια ραδιενέργεια από την επιτρεπτή για μια ολόκληρη ζωή. Από την άλλη μεριά, στη Ρωσία η περιοχή εκκενώθηκε από 150.000 ανθρώπους και σπίτια καταστράφηκαν σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΛΓΕΡΙΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Τρία χρόνια αργότερα, το 1960, τρεις ήταν οι χώρες που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή με την Αλγερία, τη Γερμανία και το Νότιο Ειρηνικό να έρχονται αντιμέτωποι με την πυρηνική ενέργεια. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1960 δοκιμάστηκε στην Αλγερία η 70 κιλοτόνων ατομική βόμβα της Γαλλίας. Μάλιστα, όπως αποκαλύφτηκε το 2010, 300 στρατιώτες είχαν επίτηδες εκτεθεί σε ραδιενέργεια προκειμένου να διερευνηθούν οι αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτή.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Νότιος Ειρηνικός ωκεανός φιλοξένησε 188 γαλλικές και 23 αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές, πάνω και κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Την απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων από τη Δυτική Γερμανία στις αλυκές της Σαξονία-Ανχαλντ είχε επιτρέψει η Άνγκελα Μέρκελ, αγνοώντας τους φόβους της Ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας από τη Ραδιενέργεια.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στις 17 Ιανουαρίου 1966 στις ισπανικές ακτές κοντά στην Αλμερία , συγκρούστηκε ένα βομβαρδιστικό Β-52, οπλισμένο με 4 βόμβες υδρογόνου με ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού με αποτέλεσμα τρεις από τις βόμβες να πέσουν στο χωριό Παλομάρες.

ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ

Τραγική ήταν και η μη έγκυρη αναγνώρισης βλάβης στην Πενσυλβανία γεγονός που οδήγησε στη διοχέτευση ραδιενεργών αερίων και νερών στο περιβάλλον.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Το 1997στην Ιαπωνία 2.000 βαρέλια σκούριασαν και επέτρεψαν την έκλυση ουρανίου με αποτέλεσμα να μολυνθεί σημαντικός αριθμός εργατών.