Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών, ελπίζει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση σήμερα κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα, στην οποία θα συμμετάσχουν είκοσι χώρες, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί.

Τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου θα παρουσιάσουν μία ρεαλιστική πολιτική πρόταση για την κρίση, δύο μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης στις 15 Φεβρουαρίου και θα εκπροσωπηθεί από αντιπροσωπεία υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιδιώκει την αναγνώρισή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλουμε μία ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση» εκ μέρους της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μαχμούντ Σαμάμ, μέλος της αντιπροσωπείας, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως από τη διάσκεψη θα προκύψει μία de facto διεθνής αναγνώριση. Οι ΗΠΑ όμως δεν θα εκπροσωπηθούν παρά από τον Ουίλιαμ Μπερνς, υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Ντόχα θα έχουν άτυπες διαβουλεύσεις το μεσημέρι, στη συνέχεια επίσημη συνεδρίαση το απόγευμα και μία συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τη βοήθεια προς τον λιβυκό λαό.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ένωσης θα είναι παρόντες στη διάσκεψη της Ντόχα, καθώς και εκπρόσωποι χωρών, όπως η Γαλλία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, η απομάκρυνση του συνταγματάρχη Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση, δήλωσε ο Μαχμούντ Σαμάμ.

Το Συμβούλιο απέρριψε το βράδυ της Δευτέρας το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του Καντάφι.