Με ευρεία διακομματική συναίνεση ψηφίζεται στη γαλλική Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας και του νικιάμπ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τη Γερουσία και στη συνέχεια να τεθεί σε ισχύ.

Η απαγόρευση, την οποία προώθησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για την εθνική ταυτότητα, έχει τη στήριξη συντριπτικού ποσοστού της κοινής γνώμης.

Οι επικριτές του νόμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι μόνο μία μικρή μειοψηφία Γάλλων μουσουλμάνων φορά την ισλαμική μαντήλα.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές επιθυμούσαν αρχικά να περιοριστεί η απαγόρευση μόνο για τα δημόσια κτίρια, όμως υπέκυψαν στην πίεση φεμινιστών υποστηρικτών τους και θα απέχουν από την ψηφοφορία, γεγονός που διασφαλίζει την έγκριση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη μπούρκα και το νικιάμπ δημοσίως. Επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για γυναίκες που θα παραβιάσουν τη νομοθεσία, καθώς και πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους για άνδρες που αναγκάζουν τις συζύγους τους να φορούν τη μπούρκα.

Η μπούρκα και το νικιάμπ θεωρούνται ευρέως στη Γαλλία ως απειλή στα δικαιώματα των γυναικών και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.