Οι υπερχρεωμένες και σε υπολανθάνουσα χρηματοοικονομική κρίση χώρες της Δύσης ενδέχεται να βιώσουν μία ισχνή ανάπτυξη για μακρά περίοδο, όπως συνέβη και με την Ιαπωνία στη δεκαετία του ’90, μολονότι τα συγκρίσιμα μεγέθη μεταξύ των δύο μοντέλων είναι περιορισμένα.

Τα προβλήματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη και οι ανησυχίες για την ευρωστία της ανάκαμψης στις ΗΠΑ αλλά και η έξοδος των αναπτυγμένων χωρών από την κρίση της διετίας 2008-09, παραμένουν ακόμη τα ακανθώδη ερωτήματα για τις αγορές.

«Ιλιγγιώδη επίπεδα χρέους, ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις και τραπεζική κρίση: το σενάριο α λα… Ιαπωνικά συγκεκριμενοποιείται», προειδοποιούν ο οικονομολόγος Φρεντρίκ Μπονβέ και ο τραπεζίτης Φιλίπ Μπρυνό σε άρθρο τους στην γαλλική εφημερίδα Λα Τριμπύν.

Η έκρηξη της χρηματοοικονομικής και κατασκευαστικής φούσκας στην Ιαπωνία είχε βυθίσει τη δεύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου σε αποπληθωρισμό, λόγω της δυνατότητας των επιχειρήσεων για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών πάνω από τα επίπεδα της ζήτησης.

«Εάν δεν εφαρμοσθεί μια φιλόδοξη πολιτική για μείωση του χρέους και ενίσχυση των επενδύσεων, η Δύση θα βιώσει με τη σειρά της την ιαπωνική εμπειρία»
, τονίζει από την πλευρά του ο Γκάρι Χουφμπάουερ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον.