Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, θα επισκεφθεί το Μεξικό και τον Ισημερινό την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ταξίδι εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ενισχύσει τη μάχη κατά των καρτέλ ναρκωτικών και να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή στην περιοχή. .
Ο Ρούμπιο θα μεταβεί στο Μεξικό, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και καρτέλ ναρκωτικών.
Στον Ισημερινό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα και θα τον ενθαρρύνει να πάρει αποστάσεις από την Κίνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Το ταξίδι του Ρούμπιο, του πρώτου Λατίνου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή. Ήδη επισκέφθηκε χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως επικεφαλής της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον νωρίτερα φέτος και αργότερα μετέβη ξανά τον Μάρτιο στην Καραϊβική, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν στην περιοχή.