Η αμυντική εταιρεία Helsing ανακοίνωσε ότι σε λίγα χρόνια η Ευρώπη θα αποκτήσει τα πρώτα μη επανδρωμένα μαχητικά που δεν θα χρειάζονται πιλότους, καθώς θα πετούν με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.
Οι Financial Times έγραψαν ότι η Helsing πραγματοποίησε δοκιμές στη Βαλτική Θάλασσα με μαχητικό Gripen E της σουηδικής εταιρείας κατασκευής όπλων Saab.
Η Stephanie Lingemann, διευθύντρια του αεροπορικού τμήματος της εταιρείας, δήλωσε ότι τα πειράματα – κατά τη διάρκεια των οποίων ένας πιλότος ασφαλείας παρέμεινε στο αεροσκάφος σε περίπτωση που χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση – έδειξαν πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία.
Σύμφωνα με όσα είπε, το μαχητικό χρησιμοποίησε ειδικό λογισμό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο σε διάστημα 72 ωρών απέκτησε ένα εκατομμύριο ώρες εμπειρίας, τη στιγμή που ένας έμπειρος πιλότος έχει 5.000 ώρες εμπειρίας, πετώντας περισσότερες ώρες.

«Η υιοθέτηση του λογισμικού από τις αεροπορικές δυνάμεις σε πραγματικές συνθήκες ήταν ζήτημα ετών και όχι δεκαετιών. Τα πρώτα μη επανδρωμένα μαχητικά θα κυκλοφορήσουν μέσα στη δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις, δήλωσε: «Μπορείτε να φτάσετε σε υπεράνθρωπες επιδόσεις πολύ γρήγορα, να αντιδράσετε σε νέες συνθήκες και δεν χρειάζεται να στέλνετε τους πιλότους σας σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι τόσο επαναστατική αυτή η τεχνολογία».

Σύμφωνα με τους FT οι δοκιμές ήταν τόσο επιτυχημένες, ώστε ο ένας εκ των δύο ιδρυτών του Spotify, Daniel Ek, να ηγηθεί ενός νέου γύρου χρηματοδότησης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, ο οποίος αποτίμησε την Helsing στα 12 δισσεκατομμύρια ευρώ, εν μέσω της αύξησης του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τον αμυντικό τομέα.
Ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Κέβιν Άντερσον σχολιάζοντας τις εξελίξεις, τόνισε δεν θα γίνει καμία απότομη μετάβαση. «Όλες οι χώρες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κτλ εργάζονται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πιλότοι όμως, δεν θα μπουν σύντομα στην άκρη», είπε ο Αμερικανός στρατιωτικός.
«Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Για καιρό τα μη επανδρωμένα μαχητικά θα πετούν δίπλα σε συμβατικά ή το λογισμικό τους θα χρησιμοποιείται μαζί με κάποιον άνθρωπο», πρόσθεσε στη συνέχεια.