Πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση του επιδόματος στους μαθητές με χαμηλό εισόδημα, που είχε στόχο να στηρίξει την σχολική φοίτηση για παιδιά 16 ως 18 χρόνων, θα εξετάσει σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο.

Το επίδομα (Education maintenance allowance) ύψους από 10 ως 30 στερλίνες (36 ευρώ) την εβδομάδα δίνεται σε μαθητές 16 ως 18 ετών που οι οικογένειες τους ζουν με λιγότερες από 30.800 λίρες στερλίνες (36.800 ευρώ) το χρόνο για να τους βοηθήσει να συνεχίσουν την φοίτησή τους.

Περίπου 650.000 νέοι λαμβάνουν το επίδομα αυτό στην Βρετανία, ποσοστό 45% των μαθητών αυτής της ηλικίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πολλοί μαθητές παίρνουν αυτήν την επιχορήγηση χωρίς πραγματικά να την χρειάζονται. Επικαλείται δε έρευνα του Ιδρύματος Έρευνας για την Εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία το 90% των μαθητών θα συνέχιζε τις σπουδές του ακόμα και χωρίς επιδότηση.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολεγίων, το 70% των μαθητών στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας θα εγκατέλειπαν το εκπαιδευτικό σύστημα αν η κυβέρνηση καταργούσε την επιχορήγηση.

Το Εργατικό Κόμμα τάχθηκε κατά του σχεδίου και κάλεσε τους βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών να το καταψηφίσουν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί στο κέντρο του Λονδίνου και οι μαθητές ανακοίνωσαν πως θα φτάσουν μέχρι το κοινοβούλιο.

Η χορήγηση του επιδόματος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Εργατικών το 1999 για να ενθαρρύνει τους νέους να συνεχίσουν τις σπουδές τους και μετά τα 16 τους χρόνια.

Η κυβέρνηση κρίνει πολύ υψηλό το συνολικό κόστος της επιδότησης, στα 560 εκατομμύρια στερλίνες (670 εκατομμύρια ευρώ), την ίδια ώρα που εφαρμόζει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας μετά το τέλος του πολέμου.

Η κυβέρνηση Κάμερον είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να αντικαταστήσει το επίδομα αυτό με ένα άλλο πιο στοχευμένο για τους φτωχότερους μαθητές.