Μέτρα παίρνουν στα εμπορικά πλοία για να προστατεύονται από τις επιθέσεις των Xούθι αλλά και των πειρατών. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που προσλαμβάνουν μισθοφόρους, οι οποίοι έχουν ως αρμοδιότητά τους να αποφεύγονται οι επιθέσεις και να προστατεύεται το πλήρωμα των πλοίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, περίπου 200-300 Έλληνες μισθοφόροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εμπορικά πλοία, διασχίζοντας τα επικίνδυνα στενά του Άντεν, με σκοπό να αποτρέψουν επιθέσεις πειρατών.

Σε βίντεο – ντοκουμέντο φαίνεται πώς επιχειρούν να αντικρούσουν Χούθι που κάνουν επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο καπετάνιος και οι μηχανικοί κρύβονται για να καλυφθούν ενώ οι Έλληνες μισθοφόροι βγαίνουν μπροστά. Πρόκειται για μια επικίνδυνη αποστολή αλλά απαραίτητη.

Ένας από τους μισθοφόρους μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα όσα επικίνδυνα έχει ζήσει. «Σε συνεργασία με τα πληρώματα φτιάχναμε μολότοφ, ειδικά κοντάρια για να μπορούμε να τους απωθήσουμε. Αργότερα, με το όπλο, πάλι υπάρχει επικινδυνότητα, γιατί δέχεσαι πυρά. Ας μην ξεχνάμε, οι πειρατές δεν έχουν μονάχα τον δικό τους οπλισμό. Φέρνουν και τα RPG, τα οποία είναι αντιαρματικές ρουκέτες».

Στο ρεπορτάζ σημειώνει πως μέχρι να επιτραπεί η χρήση όπλων, περισσότερα από 20 πλοία ελληνικών συμφερόντων είχαν καταληφθεί από ενόπλους, οι οποίοι απαιτούσαν λύτρα για να αφήσουν ελεύθερο το πλοίο, σε στενό που βρίσκεται ανάμεσα σε Τζιμπουτί και Υεμένη.