Βουλευτής του Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε σύγκρουση της κυβέρνησης με το Ανώτατο Δικαστήριο όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς δεν δίνει υπερεξουσίες στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Τζβίκα Φόγκελ, βουλευτής της «Εβραϊκής Δύναμης» του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, προκάλεσε σάλο όταν, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ζήτησε από τους ακολούθους του «να κάνουν υπομονή» μέχρι «να βάλουν σε τάξη» το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Πρώτα θα νικήσουμε τη Χαμάς, μετά θα ασχοληθούμε με τη Χεζμπολάχ και για επιδόρπιο θα επιβάλουμε την τάξη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο καθείς με τη σειρά του. Υπομονή», έγραφε ο Φόγκελ, που συνηθίζει να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις.

Σημειώνεται, ότι πριν τον νέο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, στο εβραϊκό κράτος είχαν ξεσπάσει σφοδρές διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και τα σώματα ασφαλείας, με τον στρατό να πρωτοστατεί.

Αφορμή αποτέλεσε η ρύθμιση του Νετανιάχου με την οποία θέλει να ελέγχει τους δικαστές, καθώς έχει ανοιχτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για μαύρο χρήματα και κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, λίγο πριν τον πόλεμο, είχαν ακουστεί ακραίες φωνές, ακόμη και για πραξικόπημα, ώστε να διασφαλιστεί το δημοκρατικό πολίτευμα και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα.