Πολλοί άνθρωποι πιέζουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή (Παρασκευή, 8/12) ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, «ο ρώσος πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του “όταν το κρίνει σκόπιμο”».

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών: από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα παραχωρήσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου και θα δεχτεί ερωτήσεις από το κοινό στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται ευρέως ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Έξι πηγές είπαν στο Reuters, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο μήνα ότι ο 71ος έτους πρόεδρος έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος, μια κίνηση που θα τον κρατήσει στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον το 2030.

Με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να βρίσκεται στη φυλακή και με άλλους επικριτές στο εξωτερικό, έπειτα από μια συστηματική εκστρατεία καταστολής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάποιο σοβαρό πολιτικό αντίπαλο στη χώρα του.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι καλούν τον Πούτιν να είναι υποψήφιος και να συνεχίσει να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας»

Ντμίτρι Πεσκόφ

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, που διενήργησε μια υποστηριζόμενη από το κράτος εταιρεία δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την οποία 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιος ο Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Ο Πούτιν θα το ανακοινώσει (την απόφασή του) όταν θα το κρίνει σκόπιμο και κατάλληλο. Θα είναι αποκλειστικά δική του απόφαση. Ο Πούτιν βασιζόταν ανέκαθεν στη λαϊκή στήριξη προς το έργο του. Το βασικό του μέλημα είναι να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την ευημερία των πολιτών μας».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι Ρώσοι απ΄ ολόκληρη τη χώρα και από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες έχουν έρθει σε επαφή ενόψει της ομιλίας του Πούτιν και της ώρας των ερωτήσεων από το κοινό την ερχόμενη εβδομάδα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι καλούν τον Πούτιν να είναι υποψήφιος και να συνεχίσει να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή τους. Αυτό είναι αξιοσημείωτο» είπε, κλείνοντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.