Η Ολλανδία εντάσσεται πλέον στο ακροδεξιό μέτωπο της ΕΕ που διαρκώς ενισχύεται. Ο αρχηγός του ακροδεξιού PVV Γκέερτ Βίλντερς είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη χώρα και δεσμεύτηκε «να επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς». Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως «πολιτικός σεισμός», που ενδέχεται να γίνει αισθητός σ’ όλη την Ευρώπη.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχουμε δει ποτέ στην Ολλανδία», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Tom van der Meer στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS. Εκτός από την αντιμεταναστευτική και αντιμουσουλμανική πολιτική του, ο Βίλντερς είναι και ένας φανατικός ευρωσκεπτικιστής, ζητώντας το λεγόμενο δημοψήφισμα «Nexit» για την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς και κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία δεν έχει εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή για τα κόμματα αλλά ούτε και σύστημα με «μπόνους» εδρών.

«Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε εν μέσω αποθέωσης από τους υποστηρικτές του: «Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης».

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς έρχεται πρώτο με 35 έδρες.

Και ακολουθούν:

  • Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται πια η γεννημένη στην Τουρκία 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, ακολουθεί με 23 έδρες
  • το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του 49χρονου πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Πίτερ Ομτσιχτ παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 20 έδρες
  • η Αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA), υπό την ηγεσία του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς, συγκεντρώνει 26 έδρες

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2021, το VVD του Μαρκ Ρούτε είχε λάβει 21,9% και 34 έδρες, το PVV του ακροδεξιού Βίλντερς 10,8% και 17 έδρες, και το CDA από το οποίο προέρχεται ο Πίτερ Ομτσιχτ 9,5% και 15 έδρες, ενώ τα GroenLinks και PvdA που τώρα κατέβηκαν σε κοινό μπλοκ είχαν λάβει κάτω από 6% και 9 έδρες έκαστο.

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί της Ευρώπης

Η επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (άκρα δεξιά) Μαρίν Λεπέν «συνεχάρη» τον Χέερτ Βίλντερς και την παράταξή του, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), για τη «θεαματική επίδοσή» τους στις βουλευτικές εκλογές.

«Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», ανέφερε η κυρία Λεπέν μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο επίσης ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, πνέουν «άνεμοι της αλλαγής», μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς του Χέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. «Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του συνταγμένη στα αγγλικά στο X (το πρώην Twitter), προσθέτοντας: «Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς για τη νίκη του» στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.