Σε μια ακόμα συναρπαστική ανακάλυψη προχώρησε η NASA . Στις εικόνες που έστειλε η διαστημική αποστολή Lucy από τον πολύ μακρινό μας αστεροειδή Dinkinesh, ο οποίος έχει διάμετρο 790 μέτρα, διακρίνεται ένας ακόμη διαστημικός βράχος διαμέτρου 220 μέτρων που λειτουργεί ως δορυφόρος του.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης της Τετάρτης στο Ντινκινές. Η Lucy τράβηξε τη φωτογραφία τους όταν βρέθηκε σε απόσταση περίπου 425 χιλιομέτρων, που ήταν και η κοντινότερη προσέγγιση στον Dinkinesh με το φεγγάρι του, μεταδίδει ο Guardian. Η NASA έστειλε τον δορυφόρο δίπλα στον Ντινκινές ως πρόβα για να επισκεφθεί τους μεγαλύτερους, πιο μυστηριώδεις αστεροειδείς κοντά στον Δία. Το διαστημικό σκάφος, που εκτοξεύτηκε το 2021, θα φτάσει στον πρώτο από αυτούς τους λεγόμενους Τρωικούς αστεροειδείς το 2027 και θα τους εξερευνήσει για τουλάχιστον έξι χρόνια.

Dinkinesh σημαίνει «θαυμάσιος» στα αμχαρικά, την επίσημη γλώσσα της Αιθιοποία. «Ο Ντινκινές πραγματικά ανταποκρίθηκε στο όνομά του. Είναι θαυμάσιος», δήλωσε ο Hal Levison, ο επικεφαλής επιστήμονας στο Southwest Research Institute.