Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Hans Niemann αντιμετώπισε τον Νορβηγό γκρανμάστερ Magnus Carlsen στο σκακιστικό πρωτάθλημα Sinquefield Cup St Louis, στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Ο Niemann κέρδισε, αλλά ο Carlsen τον κατηγόρησε ότι «έκλεψε», και έτσι κατέληξαν σε δικαστική διαμάχη, με αγωγή η οποία έφτασε το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Niemann μίλησε στον Piers Morgan Uncensored για τον εξονυχιστικό έλεγχο στον οποίo υπεβλήθη από τη στιγμή που κατηγορήθηκε για απάτη. Οι κατηγορίες ισχυρίζονταν ότι ο προπονητής του, του έδωσε εντολή να χρησιμοποιήσει πρωκτικές χάντρες για να λαμβάνει σινιάλα από απόσταση.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να κατηγορούμαστε για εξαπάτηση μετά από αυτή τη νίκη», είπε ο Hans Niemann, αρνούμενος τις κατηγορίες. «Αυτά συμβαίνουν και κατάφερα να μάθω πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πραγματικά μου δίδαξε πολλά πολύ σημαντικά μαθήματα για τη ζωή και το σκάκι». Ο Niemann είπε στον Morgan ότι πίστευε ότι ο τελευταίος χρόνος «ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του» και επέμεινε ότι δεν «έκλεψε».

Ο Morgan συνέχισε: «Για να είμαι σαφής, σχετικά με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ χάντρες πρωκτού ενώ παίζετε σκάκι;» Ο 20χρονος γκραν μάστερ απάντησε: «Λοιπόν, η περιέργειά σου είναι λίγο ανησυχητική, ξέρεις – ίσως σε ενδιαφέρει προσωπικά- αλλά μπορώ να σου πω, όχι. Κατηγορηματικά, όχι, φυσικά και όχι», σύμφωνα με το BBC.

Ο Niemann κατέθεσε μήνυση και σε βάρος της διαδικτυακής πλατφόρμας Chess.com μετά από ισχυρισμούς τηςε εταιρείας ότι «πιθανότατα» να έχει κλέψει σε περισσότερα από 100 παιχνίδια. Ο Niemann παραδέχτηκε ότι είχε «κλέψει» δύο φορές σε διαδικτυακούς αγώνες στο Chess.com σε ηλικία 12 και 16 ετών, αλλά αρνήθηκε ότι το είχε κάνει στο Sinquefield Cup ή σε οποιοδήποτε ζωντανό παιχνίδι.

Στη συνέχεια υπέβαλε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση τον Οκτώβριο του 2022 κατά του Carlsen, του Chess.com και του Hikaru Nakamura, ενός γκρανμάστερ των ΗΠΑ που ο Niemann κατηγόρησε ότι «ενίσχυσε και προσπάθησε να ενισχύσει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Carlsen για εξαπάτηση». Η υπόθεση απορρίφθηκε και οδηγήθηκε σε εξωδικαστικές συζητήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Τον περασμένο μήνα, το Chess.com δήλωσε ότι εμμένει στην έκθεσή του για τον Niemann, ενώ ο Carlsen είπε ότι αποδεχόταν την έκθεση σύμφωνα με την οποία δεν αποδεικνύεται αδικοπραγία από τον αντίπαλό του.