Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35A της Lockheed Martin προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε αυτοκινητόδρομο –όπως φαίνεται από οπτικό υλικό του νορβηγικού στρατού–, κάτι που τους επιτρέπει να μειώνουν, σε περίοδο πολέμου, το χρόνο που είναι ευάλωτα παραμένοντας στο έδαφος. Τα δύο αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας προσγειώθηκαν στο Τέρβο της κεντρικής Φινλανδίας χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης.

Αμέσως μετά την προσγείωση, πραγματοποιήθηκε ο ανεφοδιασμός τους χωρίς να σβήσουν οι κινητήρες, ανακοίνωσε ο νορβηγικός στρατός, και στη συνέχεια τα αεροσκάφη απογειώθηκαν εκ νέου. «Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα επί του εδάφους, επομένως με το να μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά στρατιωτικά αεροδρόμια –και εν προκειμένω αυτοκινητοδρόμους— αυξάνεται η δυνατότητά τους επιβίωσης σε καιρό πολέμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας Ρολφ Φόλαντ.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, μοιράζεται με τη Ρωσία σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Η Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας. Ένας άλλος τύπος του F-35, το F-35B, το οποίο μπορεί να προσαπογειώνεται κάθετα, είχε προσγειωθεί στο παρελθόν σε δρόμους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά για το συγκεκριμένο μοντέλο του F-35, το οποίο δεν μπορεί να προσαπογειωθεί κάθετα. Τα F-16 μπορούν επίσης να προσγειώνονται σε δρόμο.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να αγοράσει 64 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από την Lockheed Martin.