Το σεξ δεν είναι μόνο μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά και μια μορφή σωματικής άσκησης που μπορεί να συμβάλει στη συνολική δαπάνη θερμίδων. Παρόλο που είναι δύσκολο να μετρήσουμε ακριβείς αριθμούς λόγω διαφόρων παραγόντων, η κατανόηση της πιθανής καύσης θερμίδων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη της στη φυσική μας κατάσταση.

Ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια του σεξ ποικίλλει ευρέως ανάλογα με διάφορους παράγοντες:

  • Την ένταση: Το σθένος και η διάρκεια της δραστηριότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή δαπάνη.
  • Το σωματικό βάρος: Το βάρος ενός ατόμου επηρεάζει το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για τη σωματική δραστηριότητα, επηρεάζοντας την καύση θερμίδων.
  • Θέση: Οι διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις μπορεί να συνεπάγονται διαφορετικά επίπεδα σωματικής προσπάθειας, οδηγώντας σε διαφορετικές δαπάνες θερμίδων.
  • Φύλο: Οι άνδρες τείνουν γενικά να καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας λόγω μεγαλύτερης μυϊκής μάζας.
  • Ατομικός μεταβολισμός: Ο μεταβολικός ρυθμός κάθε ατόμου διαφέρει, επηρεάζοντας το ρυθμό με τον οποίο καίγονται οι θερμίδες.
Χέρι γυναίκας κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των θερμίδων, διάφορες μελέτες έχουν επιχειρήσει να εκτιμήσουν την πιθανή καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια μέση σεξουαλική επαφή που διαρκεί περίπου 25 λεπτά μπορεί να κάψει από 50 έως 150 θερμίδες για ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 68 κιλά. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά με βάση τους παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ενώ η καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να μην ανταγωνίζεται τις έντονες προπονήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η σεξουαλική δραστηριότητα προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τα επίπεδα άγχους, να ενισχύσει την οικειότητα κ.ά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, συμβάλλει σε έναν συνολικά υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Και ανεξάρτητα από τους ακριβείς αριθμούς, η υιοθέτηση μιας ικανοποιητικής και ενεργής σεξουαλικής ζωής μπορεί να συμβάλλει θετικά στη συνολική μας ευεξία.