Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί τις φοβίες του

Σημαντικό ρόλο παίζει η μίμηση προτύπου


ΓΥΝΑΙΚΑ
13:35
26/03/2018
Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί τις φοβίες του
loading

Τι είναι οι παιδικές φοβίες; Πώς δημιουργούνται και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να τις ξεπεράσει; Το mother.gr έχει τις απαντήσεις!

Η παιδική φοβία είναι ο υπερβολικός φόβος που νιώθει το παιδί για αντικείμενο ή κατάσταση, σε σημείο να αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή ή διαχείριση της κατάστασης.

Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι των παιδιών είναι στα ζώα, το σκοτάδι και τα ακραία φυσικά ή καιρικά φαινόμενα. Αν οι φόβοι είναι αδικαιολόγητοι, τότε μιλάμε για φοβία.

Το αποτέλεσμα αυτής της αντιμετώπισης (της μη αντιμετώπισης για την ακρίβεια) είναι να εδραιωθεί η φοβία και να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απαλλαγή από αυτήν όταν το παιδί ενηλικιωθεί.

Και στην περίπτωση των παιδικών φοβιών, σημαντικό ρόλο παίζει η μίμηση προτύπου. Αν το παιδί αντιληφθεί ότι ένας ή και οι δυο γονείς του δείχνουν υπερβολικό φόβο σε κάτι, είναι σφόδρα πιθανό να επηρεαστεί και να αποκτήσει φοβίες στα ίδια πράγματα.

Ένας άλλος λόγος δημιουργίας φοβίας είναι τυχόν τραυματικές εμπειρίες που έχει βιώσει το παιδί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί και η συνδρομή παιδοψυχολόγου. Οι πιο απλές φοβίες απαιτούν σωστό χειρισμό από τους γονείς.

Μην κάνετε το λάθος να χλευάσετε το παιδί όταν εκδηλώσει ή αποκαλύψει κάποια φοβία του. Συζητήστε μαζί του και βοηθήστε το να επιστρατεύσει τη λογική του για να καταλάβει ότι αυτό που νιώθει είναι παράλογο και αδικαιολόγητο.

Ακολούθως, θα πρέπει να φέρετε σταδιακά το παιδί σε επαφή με το φοβικό αντικείμενο για να το αντιμετωπίσει μία και καλή. Αν αυτό γίνει απότομα, η φοβία αντί να εκλείψει, θα αυξηθεί.

Περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο mother.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει