Η καθαριότητα του σπιτιού για τους περισσότερους προϋποθέτει ένα ντουλάπι γεμάτο με διάφορα χημικά καθαριστικά προϊόντα. Από χλωρίνες και απορρυπαντικά για το πάτωμα, μέχρι σαπούνια και ειδικά σκευάσματα που υπόσχονται να περιορίσουν τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου, τα προϊόντα αυτά, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, ειδικά όταν στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Ωστόσο, ορισμένες από τις χημικές αυτές ουσίες μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε χρησιμοποιώντας φυσικά σκευάσματα και ειδικές τεχνικές. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε τους κινδύνους που τα χημικά συνεπάγονται, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον, καθαρίζοντας οικολογικά.

Ακολουθούν οικολογικοί και εναλλακτικοί τρόποι καθαρίσματος δίχως απορρυπαντικά και χημικά καθαριστικά.

-Για να απαλλαγείτε από τα άλατα που πιάνουν τα μαγειρικά σκεύη και άλλες συσκευές όπως ο βραστήρας, τοποθετήστε ξίδι με νερό και βάλτε το σκεύος να ζεσταθεί.

-Τα άλατα που αφήνει το νερό στις επιφάνειες του νεροχύτη, της βρύσης και των νιπτήρων μπορούν να εξαφανιστούν με λεμόνι. Απλά τρίψτε μια στημένη λεμονόκουπα πάνω τους, περιμένετε λίγο και ξεπλύνετε με νερό.

-Μια καλή λύση για να αντιμετωπίσετε τις οσμές από το μαγείρεμα, αλλά και για να δώσετε μια ευχάριστη μυρωδιά στην κουζίνα, μπορείτε να τοποθετήστε στο φούρνο ξύλα κανέλας που έχετε πριν βράσει.

-Προσθέτοντας 10 με 15 σταγόνες αιθέριων ελαιών κέδρου σε 4 λίτρα ζεστού νερού, λεβάντας και λεμονιού έχετε ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για το πάτωμα του σπιτιού.

-Για να περιορίσετε τις δυσάρεστες οσμές στο ψυγείο, αρκεί να τοποθετήσετε μέσα σε αυτό ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι από τσάι ή ένα μπολ με λίγο γάλα.

-Ένα οικολογικό καθαριστικό για τις επιφάνειες της κουζίνας μπορείτε να δημιουργήσετε προσθέτοντας 10 με 15 σταγόνες περγαμόντο σε λίγο ζεστό νερό.