Νωρίτερα και από το υπερηχογράφημα που γίνεται κατά την 11η έως 14η εβδομάδα της κύησης, δηλαδή στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μπορεί να γίνει το νέο απλό τεστ που αναλύει το DNA του παιδιού.

Το τεστ στο αίμα της εγκύου, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια (95% έως 99%) ήδη από την έβδομη εβδομάδα της κύησης το φύλο του μωρού, χωρίς να δημιουργεί κανένα κίνδυνο για το έμβρυο.

Η νέα αμερικανική μελέτη πάνω στο ζήτημα του φύλου δείχνει ότι η νέα μέθοδος ανάλυσης του DNA του παιδιού μέσω του μητρικού αίματος είναι πιο ακριβής από τα τεστ ούρων (ακρίβεια μόνο 41%) και τα υπερηχογραφήματα. Είναι επίσης πιο ασφαλής από την αμνιοκέντηση, η οποία απαιτεί λήψη υγρού από τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο, πράγμα που συνεπάγεται ένα μικρό κίνδυνο αποβολής (γύρω στο 1%).

Ήδη αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία αλλά όχι οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να προσφέρουν τη νέα διαγνωστική μέθοδο στις εγκύους, ενώ μερικές εταιρίες πωλούν σχετικά τεστ απευθείας στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου, αν και δεν είχαν σημαντική απήχηση ως τώρα γιατί δεν ήταν βεβαιωμένη η ακρίβειά τους.

Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχία μήπως (ιδίως σε ορισμένες πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου τα αγόρια προτιμώνται από τα κορίτσια) γίνει κακή χρήση του νέου τεστ, με συνέπεια να αυξηθούν οι εκτρώσεις παιδιών που δεν έχουν το επιθυμητό φύλο.