111
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι πια μία πραγματικότητα στη χώρα και η εφαρμογή του έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολλούς επικριτές. Ο σχετικός νόμος βέβαια έχει θεσπιστεί εδώ και περίπου μία δεκαετία, από το φθινόπωρο όμως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να εμπεδωθεί από την κοινωνία και τους επαγγελματίες.

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είναι κάτι δεδομένο για τις χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα όμως έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις. Παρά τις ιατρικές μελέτες που επισημαίνουν τους κινδύνους από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, πολίτες επικαλούμενοι τα ατομικά δικαιώματα αμφισβητούν τον νόμο και επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα στη δουλειά τους. Από την άλλη οι γιατροί επιμένουν και οι αντικαπνιστές επικαλούνται τα δικά τους δικαιώματα να μην εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Στη μέση των δύο «στρατοπέδων» η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που έχει εκφράσει τη δέσμευση να εφαρμόσει καθολικά και χωρίς εξαιρέσεις τον νόμο, πραγματοποιώντας ελέγχους σε μαγαζιά και δημόσιους χώρους και μοιράζοντας προειδοποιήσεις και πρόστιμα.

Για το θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας μίλησαν στο Newsbeast.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης Ηλίας Καλιώρας και η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Κατσαούνου.

«Να δοθεί η ευχέρεια να επιλέξουν οι καταστηματάρχες»

Ο κ. Καλιώρας τόνισε ότι το σωματείο ποτέ δεν ήταν εναντίον του αντικαπνιστικού νόμου:

«Το σωματείο υποστηρίζει τον αντικαπνιστικό νόμο. Τον υποστήριζε και παλαιότερα γιατί όντως θεωρούμε ότι το τσιγάρο είναι επιβλαβές. Όντως μία μερίδα καταναλωτών και πελατών στα καταστήματα εστίασης δυσανασχετούσε με την ύπαρξη του καπνού.

Το θέμα είναι ναι να ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος στα εστιατόρια, που πηγαίνουν παιδάκια με τις μητέρες, οικογένειες. Αλλά σε μπαρ που λειτουργούν μετά τις 10 το βράδυ, προσφέροντας στους θαμώνες τη διασκέδαση αυτή που γνωρίζει ο Έλληνας, νομίζω ότι δεν αρμόζει μία καθολική απαγόρευση καπνίσματος. Στα καταστήματα τα οποία είναι μπαρ και έχουν τον χώρο και την ευχέρεια την οικονομική να δημιουργήσουν είτε εξωτερικούς χώρους είτε εσωτερικούς χώρους που να μην έχουν καμία σχέση με τους μη καπνιστές πελάτες και με το προσωπικό της επιχείρησης, εκεί πρέπει ο νομοθέτης να το δει κάπως διαφορετικά το πράγμα».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΚΕΔΙ μίλησε και για τα επόμενα βήματα των καταστηματαρχών:

«Εμείς στρεφόμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπορέσουμε όχι να ανατρέψουμε τον νόμο αλλά να πάρουμε κάποια προνόμια, όπως είναι η αυτοδιάθεση των επιχειρηματιών να μπορούν να δηλώσουν καταστήματα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Ήδη το νομικό μας τμήμα προετοιμάζει την προσφυγή με βάση συγκεκριμένες νομικές διατάξεις. Έχουμε περιθώριο να κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Δεν ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος, αλλά να υπάρχει η αυτοδιάθεση να μπορούν τα καταστήματα να δηλώνουν ή καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Το υπουργείο μας κάλεσε πριν ακόμη βγει κοινή υπουργική απόφαση, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, συζητήσαμε με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Θέσαμε προτάσεις, έγιναν κατ’ αρχάς αποδεκτές διότι δεν είναι εκτός πραγματικότητας αυτό που ζητάμε. Ούτε θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις μεγάλες πάνω στη νομοθεσία».

«Οι καφετέριες αυτοχρηματοδοτούνται, δεν είναι δημόσιος χώρος»

Ο κ. Καλιώρας αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί δημόσιου χώρου:

«Δημόσιος χώρος είναι η Εφορία ή οι δημόσιες υπηρεσίες που πηγαίνουν οι πολίτες όχι επειδή το θέλουν αλλά επειδή πρέπει να πάνε. Αυτοί ναι θεωρούνται δημόσιοι χώροι. Αλλά ένας χώρος όπως το μπαρ, η καφετέρια που αυτοχρηματοδοτούνται από τους επιχειρηματίες, νομίζω ότι δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο δημόσιος χώρος. Εκτός αν το κράτος παρέμβει και πει "εγώ χρηματοδοτώ τις επιχειρήσεις αυτές να δημιουργήσουν χώρους όπου δεν θα καπνίζουν παντελώς, αλλά να συμμετέχω στα έξοδά τους".

Όταν δεν το κάνει το κράτος αυτό, δεν μπορεί να έχει και τις απαιτήσεις του "αποφασίζουμε και διατάζουμε"».

Ο κ. Καλιώρας μας μίλησε για τις ζημιές που έχει επιφέρει ο νόμος στον τζίρο των καταστημάτων:

«Κάναμε μία δημοσκόπηση τριών ημερών πρόσφατα και το ερώτημα ήταν αν επιφέρει οικονομική ζημία στα καταστήματα εστίασης ο αντικαπνιστικός νόμος ή όχι. Το 88% είπαν ότι επιφέρει. Και μιλάμε για τον πρώτο μήνα που δεν είχαν πέσει ακόμη οι παγωνιές για να μπει ο κόσμος μέσα.

Ξεχνούν οι κυβερνώντες μας ότι εδώ η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία, δεν είναι Νορβηγία, δεν είναι Δανία. Εδώ είναι Ελλάδα, υπάρχει μία άλλου είδους κουλτούρα. Ναι μεν ο νόμος υπήρχε, αλλά ήταν ελαστικός. Ξαφνικά γιατί πρέπει να τον κάνουμε να ισχύει ολοσχερώς; Και εάν κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μείνουν στον δρόμο πού θα απορροφηθούν; Σουηδοί, Δανοί, Νορβηγοί, Γερμανοί έχουν βαριά βιομηχανία στη χώρα τους και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από επιχειρήσεις που έκλεισαν – γιατί και εκεί έκλεισαν από την καθολική απαγόρευση – διοχετεύθηκαν στη βαριά βιομηχανία τους. Εδώ η Ελλάδα τι θα κάνει που βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός;».

«Αν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα ας απαγορεύσουμε την πώληση τσιγάρων»

«Είναι λογικό να υπάρχει ζημία στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν πολλοί καπνιστές στην Ελλάδα. Και αυτοί δεν έγιναν από μόνοι τους. Αυτοί οι καπνιστές πριν από 20 χρόνια βομβαρδίζονταν από τα ΜΜΕ με διαφημίσεις για τσιγάρα. Και έπειτα αν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα στην Ελλάδα ας απαγορεύσουμε την πώληση από τα περίπτερα. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να αγοράζει ελεύθερα το προϊόν από τα περίπτερα και μετά να του το απαγορεύεις» ανέφερε ο ΓΓ του σωματείου.

Όσο για τις «ανισότητες» που μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση που επιτραπεί να φτιαχτούν ειδικοί χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα, μας είπε:

«Σίγουρα δεν θα μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να φτιάξουν αυτά τα οποία θα απαιτούν οι προδιαγραφές. Για παράδειγμα επιχειρήσεις οι οποίες είναι μικρές με λίγα τετραγωνικά μέτρα θα έχουν πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις που θα μπορούν να διαμορφώσουν χώρους. Έπειτα πολλές επιχειρήσεις έχουν εξωτερικούς χώρους ιδιόκτητους, όπου όντως μπορούν να τους κλείσουν ειδικά για καπνιστές.

Πρέπει δηλαδή τους καπνιστές να τους έχουμε στο ύπαιθρο, ενώ διαθέτουμε χώρους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη αίθουσα; Τι τιμωρία είναι αυτή;».

«Στην πραγματικότητα κυνηγούν την εστίαση, όχι τίποτα άλλο» μας επεσήμανε. «Τα πρόστιμα βγήκαν για την εστίαση. Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει. Φανταστείτε ένα επιχειρηματία ο οποίος τηρεί τον νόμο, έχει βγάλει τα σταχτοδοχεία από το μαγαζί του, έχει βάλει τις ταμπέλες "Απαγορεύεται το κάπνισμα", έχει προμηθευτεί το βιβλίο αναφοράς, τηρεί τα πάντα και μπαίνει κάποιος μέσα και ανάβει τσιγάρο.

Τι πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας; Τι φταίει ο επιχειρηματίας; Κατ’ αρχάς λένε ότι άγνοια του νόμου απαγορεύεται. Φταίει ο επιχειρηματίας αν εγώ που γνωρίζω τον νόμο, μπω σε ένα κατάστημα και ανάψω τσιγάρο; Δηλαδή αν κάποιος μπει σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σκοτώσει κάποιον, φυλακή θα μπει ο επιχειρηματίας;».

Ο κ. Καλιώρας μίλησε και για τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος:

Αν ένα κατάστημα είναι 100 τετραγωνικά μέτρα το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Αν είναι 120 πρόστιμο 6.000 ευρώ. Αν είναι 300 πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δηλαδή κάποιος περνάει με το αυτοκίνητό του με κόκκινο, τι πρέπει να λέει ο Κώδικας; Ότι αν είναι Fiat είναι 1.000 ευρώ, αν είναι Mercedes είναι 1.500 και αν είναι Ferrari είναι 5.000; Το πρόστιμο ίδιο είναι.

Και τα πρόστιμα είναι μόνο στην εστίαση. Σε μία υπηρεσία, σε μία ΔΟΥ πώς μπορώ εγώ να ελέγξω αν κάποιος καπνίζει μέσα; Ποιος ελέγχει; Το ελέγχει κανείς; Στις τράπεζες, στα νοσοκομεία; Οι γιατροί δεν καπνίζουν; Στη Βουλή; Η Βουλή έχει και ειδικό χώρο να καπνίζουν. Εκεί που μπορούμε να τα πάρουμε, από εκεί τα παίρνουμε; Ας αφήσουν την εστίαση λίγο ήσυχη».

«Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες με το ενεργητικό»

Διαφορετική αντιμετώπιση για το θέμα έχει ο ιατρικός κόσμος, όπως μας βεβαιώνει η πνευμονολόγος Π. Κατσαούνου:

«Ο νόμος ισχύει εδώ και μια δεκαετία. Πρώτος ο βασιλιάς Όθωνας είχε υπογράψει νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Εμείς εξ αρχής τοποθετούμασταν θετικά. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες με το ενεργητικό. Βέβαια αυτό άργησε να αποδειχθεί, γιατί δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε την έκθεση κάποιου στο παθητικό κάπνισμα. Δηλαδή στη διάρκεια της ζωής του πόσες ώρες έχει εκτεθεί, σε τι συγκέντρωση και όλα τα υπόλοιπα.

Οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν από ένα δικό μας επιστήμονα, τον αείμνηστο καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Τριχόπουλο, ο οποίος παρατήρησε ότι κάποιες Ελληνίδες γιαγιάδες οι οποίες δεν είχαν καπνίσει ποτέ, διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα. Και αυτό ήταν παράδοξο γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα κατά 85% οφείλεται στο κάπνισμα. Οι συγκεκριμένες δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Έψαξε λοιπόν και βρήκε ότι οι ηλικιωμένες αυτές γυναίκες ήταν σύζυγοι καπνιστών, οι οποίοι κάπνιζαν μπροστά τους στο σπίτι σε καθημερινή βάση.

Αυτή η παρατήρηση ήταν η πρώτη που κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα. Τελικά επειδή υπολογίστηκε η επίδραση του καπνίσματος όχι μόνο στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και στη ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, και μάλιστα σε παιδιά αποτελεί σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Έχουμε 120.000 θανάτους παγκοσμίως σε παιδιά λόγω της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα».

«Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών»

«Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη όχι μόνο καπνιστών αλλά και έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα τόσο στον επαγγελματικό χώρο όσο και στο σπίτι. Τα πιο συχνά νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η ΧΑΠ, οι λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού, η φυματίωση και το άσθμα είτε προκαλούνται είτε επιδεινώνονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Και αυτός είναι ο λόγος που εδώ και 10-12 χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην ύλη της ειδικότητας της πνευμονολογίας διδασκόμαστε τη διακοπή του καπνίσματος».

Όσο για την εφαρμογή του νόμου, η κ. Κατσαούνου, η οποία είναι και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Ευαγγελισμού, τόνισε:

«Εμείς έχουμε συνεργασία με το υπουργείο για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά έχουμε και προγράμματα πρόληψης και η εφαρμογή του νόμου ήταν πάγια απαίτηση. Πάντα πιέζαμε να εφαρμοστεί και δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ελπίδα την αναγγελία ότι αυτή τη φορά η συγκεκριμένη κυβέρνηση – δεν το κοιτάμε κομματικά – έχει δεσμευθεί να τον εφαρμόσει. Ελπίζουμε όντως να γίνει και να μην βρεθούν πάλι παραθυράκια, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, γιατί αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις τότε δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι και καπνιστές ήθελαν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και θέλουν βοήθεια. Ακόμη και αν καπνίζουν, δεν θέλουν να εκτίθενται τα παιδιά τους στο παθητικό κάπνισμα».

Το παράδειγμα του εξωτερικού

«Υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν έχει ενημερωθεί ή δεν έχει ακούσει με σοβαρότητα τις αποδείξεις που υπάρχουν και θεωρεί υπερβολικά όσα γίνονται. Όταν όμως άνθρωποι που αντιδρούσαν, άκουσαν τα στοιχεία, πείστηκαν. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε ο νόμος μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων κατά 10%, μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία με κρίσεις άσθματος, μειώθηκαν οι αυτόματες αποβολές και οι ενδομήτριοι θάνατοι. Αυτά αποδεικνύουν ότι όσα έλεγαν οι μελέτες ήταν πραγματικά.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι αποδείξεις δεν υπήρχε περίπτωση οι καπνοβιομηχανίες να μην προσφύγουν σε μηνύσεις. Αυτό είχε γίνει τη δεκαετία του ’70 οπότε είχαν δημοσιευθεί οι πρώτες μελέτες που συσχέτισαν τον καρκίνο του πνεύμονα με την έκθεση στο τσιγάρο. Υπήρχαν καταγγελίες ότι οι μελέτες είναι αβάσιμες γιατί συγκεκριμένοι ερευνητές τότε δεν είχαν υπολογίσει την έκθεση των καπνιστών που είχαν εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σαφώς επιβαρυντικός παράγοντας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο το τσιγάρο δεν προκαλεί καρκίνο» μας είπε.

«Οι καπνιστές είναι άνθρωποι έντονα εξαρτημένοι – η σωματική εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι σαφώς ισχυρότερη από αυτή που προκαλούν άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι καπνιστές δεν διακόπτουν το κάπνισμα ακόμη και μετά τη διάγνωση ας πούμε της ΧΑΠ ή ενός καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό δεν είναι επειδή αδιαφορούν για την υγεία τους ούτε επειδή είναι ανόητοι. Απλά ο ορισμός της εξάρτησης είναι ότι κάτι που μου κάνει κακό και το ξέρω, δεν μπορώ να το κόψω.

Η ψήφιση του νόμου και η απόφαση να εφαρμοστεί είναι βασική, αλλά με την απόφαση και μόνο δεν θα μπορέσουν οι Έλληνες καπνιστές να διακόψουν, όχι επειδή είναι διαφορετικοί αλλά επειδή οι διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 5% κατορθώνει να διακόψει χωρίς την κατάλληλη βοήθεια».

Η κ. Κατσαούνου μας μίλησε και για τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών:

«Η υγεία είναι ύψιστο αγαθό και αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της υγείας και του κέρδους κάποιων επιχειρηματιών – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σεβαστό – τότε η πλάστιγγα βαραίνει προς την πλευρά της υγείας. Αν κάποιος με κάποιον άλλον τρόπο προκαλούσε νόσο, τραυματισμό ή θάνατο σε κάποιον συνάνθρωπό μας θα καταδικαζόταν. Επομένως δεν καταλαβαίνω πώς όταν προκαλείς νόσο και επιπτώσεις αρνητικές στον συνάνθρωπό σου και είναι γνωστό ότι τις προκαλείς, δικαιούσαι να το κάνεις.

Σαφώς είναι κατανοητό ότι οι επιχειρηματίες δουλεύουν και πρέπει να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Αυτό που έχει φανεί και έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, και δεν εννοώ σε χώρες βόρειες αλλά και σε μεσογειακές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Τουρκία – είναι ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος, το πρώτο χρονικό διάστημα υπάρχει ένα σοκ. Αυτοί που καπνίζουν δεν είναι ενήμεροι, δεν μπορούν να διακόψουν, δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Θα ήταν πιο βοηθητικό αν ξεκινούσε η εφαρμογή το Πάσχα ώστε να είχαμε τους θερινούς μήνες ενδιάμεσα για να υπάρχει μία προετοιμασία.

Αυτό που έχει φανεί είναι ότι από τη στιγμή που υπάρξει καθολική εφαρμογή, μετά από ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, πάλι οι πελάτες επιλέγουν τον χώρο ανάλογα με τα βασικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή ποιο είναι το εστιατόριο που έχει το καλύτερο φαγητό, το μπαρ που έχει την καλύτερη μουσική.

Εφόσον καταστεί σαφές ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να καπνίσεις κάπου, θα κάνεις τις προσαρμογές σου και τις επιλογές σου. Δεν νομίζω ότι οι καπνιστές θα αποφασίσουν ότι δεν θα ξαναπάνε σε ταβέρνα να φάνε ούτε ότι δεν θα ξαναπάνε σε καφετέρια να πιουν καφέ ούτε ότι δεν θα πάνε σε μπαρ να πιουν ποτό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

111
σχόλια
 1. avatar Lola233

  \"Δεν νομίζω ότι οι καπνιστές θα αποφασίσουν ότι δεν θα ξαναπάνε σε ταβέρνα να φάνε ούτε ότι δεν θα ξαναπάνε σε καφετέρια να πιουν καφέ ούτε ότι δεν θα πάνε σε μπαρ να πιουν ποτό».
  Τι λε ρε μεγαλε;;; Θα παω εγω να πεταξω τα λεφτα μου για να την βγαλω εξω στο κρυο;;;;;
  Εννοειται πως οχι δεν παει να χει το καλυτερο φαγητο του κοσμου. Μαγειρευω σιγουρα καλυτερα, με ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ και οχι τιγκα στον καρκινο φτηνιαρικες πρωτες υλες των εστιατοριων, και φωναζω τους φιλους μου στο σπιτι μου και περναμε ΑΡΙΣΤΑ.
  Οποιου του περναει απο το μυαλο πως οι καπνιστες θα πεταμε τα λεφτα μας για να μας πετανε στο δρομο ειναι απλα ΗΛΙΘΙΟΣ.

 2. avatar Lola2112

  Το γελιοιδεστερο ολων ειναι οτι απαγορευεται το καπνισμα και... ΣΤΙΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ!!! Δηλαδη το ντουμανι απο τα καρβουνα δεν μας πειραζει, το τσιγαρο του κακομοιρη μας κανει να βηχουμε ομως. Ρε ποσο γελοιοι ειστε οι ανντικαπνιστες, να μου πειτε με υπευθυνοτητα θελω δηλαδη!!!! Η τσικνοπεμπτη αραγε επιτρεπεται;;; Η θα την απαγορεψουμε κι αυτη γιατι βγαζει καπνο;;; ΓΕΛΟΙΟΙ.

 3. avatar Γιώργος Τζ.

  Η ως άνω κα RITA RITAKI μας εξιστορισε την ειδική περιπτωση του απέναντι μαγαζιού οπου επιτρέπεται το κάπνισμα κ εν συνέχεια έθεσε το θέμα σε οικονομική βαση.
  1. Αν απέναντι επιτρεπετσι είναι παράνομο κ πρεπει να τηλεφωνήσει στο 1142.
  2. Φαίνεται πως δεν διάβασε αυτά που πιο πανω περιγράφει οι πνευμονολογικη εταιρεια.
  Αρα δεν έχει καταλάβει ακόμα οτι το θέμα είναι όχι οικονομικό αλλά ζωής η θανάτου.

  1. avatar John Michael Osbourne

   Καλά αποκτήστε πρώτα δικό σας μαγαζί και μετά ελάτε να κάνετε μαθήματα στους μαγαζάτορες. Ασχοληθείτε με τις δικές σας τις δουλειές και μην μπαίνετε σε ξένα χωράφια. Ζήτημα ζωής και θανάτου λέει χαχαχα! Αυτό ήταν μάγκες! Κόψαμε το κάπνισμα στην καφετέρια και τώρα θα ζούμε μέχρι τα 100. Βρήκαμε το ελιξήριο της ζωής!

   1. avatar Markos Carter California

    ήμουν καπνιστής 50 χρόνια , 5 εγχειρίσεις, στην ουροδόχο λόγω πείσματος και βλακείας. Έχω ξενοδοχείο , με μπάρ κ εστιατόριο, δεν έχασα κανένα πελάτη λόγω απαγόρευσης, είναι καιρός να προχωρήσουμε λίγο, είμαστε αρκετά πίσω τρέχοντας κ ρουφωντας ενα χάρτινο σωληνάκι με καπνό , ο καρκίνος στην ουροδόχο, και στα πνευμόνια είναι 85% αποτέλεσμα καπνίσματος . και εξαπλώνεται σε βαθμό επιδημίας , Ο καπνιστής ενοχλεί , όχι αυτός που δεν καπνίζει, κάπνισε σπίτι σού αν θες να σκοτώσεις τούς δικούς σου αλλά όχι εκεί πού πίνω τον καφε μου. Στην Ευρώπη το τσιγάρο στοιχίζει 3 φορές επάνω, ελπίζω να ακολουθήσει κ η Ελλάδα... επιτέλους να ανασαίνουμε...

    1. avatar mccoy

     Markos Carter California Ήσουν 50 χρονιά καπνιστής.. και λες καιρος ν αναπνευσουμε;;; Ε είσαι ο τι να ναι...

    2. avatar Lola5354

     Εσυ που ακριβως δεν ειδες μειωμενο τζιρο;;; Στην California??? Δεν κοβεις το δουλεμα ρε ΨΕΥΤΗ;;;;;;;;;;;

 4. avatar John Michael Osbourne

  Για να δουν κάποιοι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν και ξεχωριστά μαγαζιά καπνιστών και μη καπνιστών και ξεχωριστοί χώροι. Μια χαρά υπάρχουν μπαρ και μαγαζιά στα οποία μπορείς μέσα να καπνίσεις. Για να τελειώνει δηλαδή το παραμύθι ότι στην Ευρώπη καπνίζουν δήθεν μόνο έξω στο δρόμο. https://www.spottedbylocals.com/blog/is-it-allowed-to-smoke-in-europes-bars/

 5. avatar George Trivizas

  Η Απάντηση είναι: Ο καπνιστής ενοχλεί όχι ο μη καπνιστής ! Μα Τόσο Τριτοκοσμικοί ? Όλος Ο κόσμος σταμάτησε να ρουφάει σαν Βλάκας ένα χάρτινο σωληνάκι με καπνό εμείς οι Έλληνες τόσο πίσω ? Ήμουν καπνιστής 47 χρόνια με 6 εγχειρίσεις κατάλαβα πόσο ηλίθιος πιάστηκα ! Να βάλουν φόρο στα τσιγάρα όπως στα άλλα κράτη 20 Ευρώ το κουτί! και πλήρη απαγόρευση παντού !
  «Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες με το ενεργητικό»
  Δεν εννοώ στο όνομα της βλακείας κ του κέρδους του κάθε ασυνείδητου καταστηματάρχη να πεθαίνει κόσμος και να επιβαρύνετε η δημόσια υγεία ! Κάθε ένας μας 2 καταγγελίες την ημέρα ο Νόμος είναι Νόμος , δέχεσαι Καταστηματάρχη να παρανομήσω εις βάρος σου ? Δε σου κάνει ο νόμος πολέμησε τον, μάθε και τα παιδιά σου να καπνίζουν 85% του καρκίνου των πνευμόνων είναι από καπνιστές !! μέχρι να τον αλλάξεις όμως το νόμο , θα υπακούσεις. Ο κάθε ένας μας 2 καταγγελίες την ημέρα είναι υποχρέωση όταν βλέπεις το παράνομο να το αναφέρεις !τελος

  1. avatar Lola5354

   Εσυ μεγαλε που βγαινεις με περηφανια επωνυμα να παραδεχθεις πως εισαι ενας [...], να το κοιτάξεις.

 6. avatar Rita ritaki

  Δουλεύω σε καφέ και το 90% των πελατών καπνίζουν.. Εφαρμόσαμε τον εξαιρετικό νόμο κι είμαστε άδειοι γιατί πήγαν στο απέναντι καφέ που το επιτρέπει.. Προσωπικά δεν καπνίζω αλλά καταλαβαίνω πως το τσιγάρο είναι διασκέδαση όπως ο καφές και το ποτό.. Ας το απαγορεύσουν στα νοσοκομεία και στην αστυνομία πρώτα που είναι δημόσιες υπηρεσίες.. Εμείς για να δουλέψουμε χρειαζόμαστε κόσμο.. Κι απ\' ότι φαίνεται οι καπνιστές γεμίζουν τα μαγαζιά και τις τσέπες μας..

 7. avatar DimMir

  Τι θέλει να πει ο ποιητής με το θέμα διαφιμηση ; Δεν έχει δίκη του βούληση ; Δηλαδή αν τον βομβάρδιζαν τα ΜΜΕ με έναν γκρεμό να εδώ πήδα θα πηδούσε !! Η το άλλο ας μην πουλούσαν τα περίπτερα λες κει δεν πουλάνε οι Πακιστανοί σε κάθε στενό!! Λες και αν τα έκοβαν εδώ δεν θα έφερνε απ έξω!! Τόσο χαμηλό δείκτη νοημοσύνης έχει !!!

 8. avatar Katie

  Κύριε Καλλιώρα, κατ αρχήν να σας ενημερώσω Σουηδοί, Δανοί, Νορβηγοί, Γερμανοί που βγαίνουν έξω να καπνίσουν, έχει πολύ περισσότερο κρύο στις χώρες τους!!! 3 μήνες χειμώνα έχουμε όλο κ όλο στην Ελλάδα! Όσο για την επιλογή καπνιζόντων/μη καπνιζόντων καταστημάτων, όλοι θα δηλώσουν καπνιζόντων, όποτε θα είναι πάλι σαν να μην ισχύει ο νόμος!

  1. avatar John Michael Osbourne

   Βγες λοιπόν εσύ έξω στο κρύο να δεις πώς είναι. Εφόσον λες ότι δεν κάνει το κρύο που κάνει στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Κάθε 30 λεπτά να βγαίνεις από το μαγαζί που διασκεδάζεις έξω στο κρύο. Και μετά έλα να μας το ξαναπείς αυτό. Και ναι, τα ξεχωριστά μαγαζιά είναι η μόνη σωστή και δίκαιη λύση και για τις 2 πλευρές. Τι πάει να πει \"όλοι θα το έκαναν καπνιζόντων\". Καταρχάς έχουμε φιλελεύθερη οικονομία. Κατά δεύτερον υπάρχουν ήδη άκαπνα μαγαζιά για τα οποία υπάρχει και σχετικός κατάλογος στο ίντερνετ. Επίσης εφόσον λέτε ότι ο κόσμος συμμορφώνεται με τον αντικαπνιστικό και ότι το 70% στην Ελλάδα είναι μη καπνιστές γιατί φοβάστε το διαχωρισμό; Πείτε μας ντε. Ξεχωριστά μαγαζιά λοιπόν και το πόσα μαγαζιά θα είναι καπνιστών και πόσα μη καπνιστών θα το ρυθμίσει η αγορά. Είπαμε, φιλελεύθερη οικονομία έχουμε.

   1. avatar Γιατι

    Τόσο καίρο που μπορούσες να καπνίσεις όπου ήθελες και φυσούσες όλο μαγκιά το καπνό σου στη φάτσα αθώων μη καπνιστών δε σ\' έκοβε για διαχωρισμό; υποκριτή, ξύδι τώρα..

 9. avatar spirid

  μια ειναι η λυση

 10. avatar Costas Kitis

  Όταν λέει ότι δεν νομίζει οι καπνιστές να διαφοροποιήσουν την συμμετοχή στην διασκέδασή τους από την θεματολογική της ενασχόληση δεν καταλαβαίνει αν υποννοεί ότι δεν νομίζει ή πιστεύει προβλέποντάς το ότι δεν θα επιστρέψουν στο κατάστημά τους έχοντας εξέλθει στο ύπαιθρο για να ανάψουν το τσιγάρο προκειμένου να επανέλθουν συνεχίζοντας την ενασχόλησή τους και με κάτι άλλο; Επομένως τι ήταν το ένα και ποιο θα ήταν το άλλο; Όπως τον βλάξ από το κατοικίδιο που βγάζω έξω για την ανάγκη που έχει είναι σαν να λες θα ξαναμπεί μέσα χωρίς επιλογή προσδεμένος στον πάσσαλο.

 11. avatar Τασια

  Υυτγο

 12. avatar Γιώργος Π

  Ξεχωριστοί χώροι όπου είναι εφικτό,μαγαζιά εστίασης καπνιζόντων με εμφανή σήμανση.Ολοι έχουν δικαιώματα,καπνιστές και μη.ολοι ευχαριστημένοι και ο τζίρος από τους καπνιστές που απέχουν θα επανέλθει σταδιακά.ως τότε;....κλάψτε θέσεις εργασίας,τζίρο καταστημάτων και τους αντίστοιχους φόρους....

  1. avatar Τώρα

   Που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός θέλεις ίσα δικαιώματα; Πρίν την εφαρμογή του νόμου που φούμαρες φασιστικά στη μούρη του άλλου γιάτι δε ζητούσες ίσα δικαιώματα και ξεχωριστά καταστήματα;

 13. avatar Proclus

  Όπως και να έχει, η Ελλάδα των θεριακλήδων καπνιστών το 2019 βρίσκεται παγκόσμια στην 20η θέση σχετικά με το προσδοκώμενο χρόνο ζωής, φιγουράροντας πάνω από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ. Στην εμφάνιση καρκίνου, φέτος, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Γερμανία. Οι παγκόσμιες αυτές στατιστικές δεν φαίνεται να αναδεικνύουν κάποια ορατή επίδραση του παθητικού καπνίσματος καθώς στις προαναφερόμενες χώρες υπάρχει η απαγόρευση εδώ και χρόνια. Αυτό εξηγείται πιθανώς από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό θανάτων από παθητικό κάπνισμα κυμαίνεται στο 0,01% ετησίως. Ίσως θα έπρεπε να απαγορευτούν πρωτίστως η κατανάλωση λίπους και \"γρήγορων γευμάτων\" καθώς σύμφωνα με την εγκυρότατη εφημερίδα Lancet, η πρώτη αιτία θανάτων είναι μακράν αποτέλεσμα της κακής διατροφής. Σύμφωνα με περσινό άρθρο της Deutsche Welle, βασισμένο σε έρευνα του Transnational Institute με έδρα το Άμστερνταμ, \"το 14% των παιδιών στη χώρα παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι\" ποσοστό διπλάσιο από αυτό που καταγράφηκε το 2008, χρονιά που περίπου άρχισε να εκδηλώνεται η οικονομική κρίση. Για αυτά φυσικά κουβέντα...

 14. avatar Fofikos

  Μια φίλη μου είπε ότι το αφεντικό τής θα την απολυση από το καλομπαρο που δουλεύει γιατί η καλή πελάτες δε πατάνε πια στο μαγαζί λόγο πτώσης του τζίρου και σκέφτεται να βρει τη τύχη της σε οίκο ανοχής σε κανένα απομακρισμενο χωριό όπου εκεί δε θα υπάρχουν έλεγχοι.!

 15. avatar ΓιωργοςΤζ.

  Είναι απορίας άξιον γιατί μια μερίδα της κοινωνιας επιμένει να ασχολείται με αυτονόητα πραγματα. Κατ αρχήν, για να ξεκαθαρίσω την ταυτότητα μου δηλώνω οτι είμαι καπνιστης.Πάμε παραπερα. Ρυπαινω τον κλειστό χώρο που καπνιζω; ναι.
  Είμαι δηλαδή αυτός που ενοχλεί; ναι. Επειδη λοιπον ισχύουν αυτά, εγώ ο εθισμένος [:προσπαθω βέβαια να το κόψω το ρημαδι], το ζωντανο φουγαρο,παίρνω το τσιγαρακι μου και βγαινω εξω.
  Γιατί τα θέματα αυτά έχουν λυθεί στις πολιτισμένες χώρες, ακόμη και στην Τουρκια κ όχι στην Ελλάδα; Απάντηση: Γιατί μια μερίδα της κοινωνιας των καπνιστών [όχι όλοι βέβαια] είναι απολιτιστοι....

 16. avatar Costas Kitis

  Είναι γνωστό όπως θα το έχω πει και προβλέψει κατ\' επανάληψη για να συμβαίνει κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο ότι κανένα πρόβλημα δεν λύνεται από την εξάρθρωση της αιτίας την οποία το προκάλεσε απαλλοτριώνοντας τις πτυχές του όταν το αφορούν ανεξάρτητα παρά μόνο με την σύγκριση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους από την ισοστάθμισή τους με το συμπέρασμα όπως θα προκύπτει. Ο νόμος για αντικαπνιστικός δεν διαπραγματεύτηκε και αποτελεί το ζητούμενο από το συμπέρασμα ούτε κανένα συμπέρασμα στην μορφή που πρέπει να έχει.

 17. avatar Costas Kitis

  Όταν λέει ότι δεν νομίζει ότι δεν θα επιστρέψουν στο κατάστημά τους έχοντας εξέλθει στο ύπαιθρο για να ανάψουν το τσιγάρο προκειμένου να επανέλθουν συνεχίζοντας την ενασχόλησή τους με κάτι άλλο; Επομένως τι ήταν το ένα και ποιο θα ήταν το άλλο; Όπως τον βλάξ από το κατοικίδιο που βγάζω έξω για την ανάγκη που έχει είναι σαν να λες ότι θα ξαναμπεί μέσα χωρίς επιλογή δεμένος στον πάσσαλο.

 18. avatar geo – takis

  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (που βγάζει ΑΤΜΟ και όχι καπνό) που ακριβώς βλάπτει τους παθητικούς καπνιστές ?
  Αν πει κάποιος ότι τους μυρίζει άσχημα τότε να απαγορευτεί και η σκορδαλιά.

  1. avatar Zoi Kiriakou

   Έχεις διαβάσει τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Πρόσφατα διάβασα άρθρο από σοβαρή ιατρική εφημερίδα και δεν το περίμενα ότι ήταν τόσο σοβαρές.

 19. avatar Αρης. ..θεσσαλονικη

  ..Μήπως γνωρίζει κανείς , πότε θα γίνουν προσλήψεις για στελέχη ελέγχου αντικαπνιστικου;;; ..η δουλεια της επομενης 10ετιας στην ελλαδα. Είναι πολλά τα ..λεφτά..... (τα tips..εννοω - μην παρεξηγηθώ ..)

Παρακαλούμε περιμένετε ...