20
loading

Η Νότια Αφρική σαν χώρα έχει να θυμάται δεκαετίες ολόκληρες κατοχής και καταπίεσης, κυρίως των γηγενών αφρικανικών πληθυσμών. Από το πέρασμα της Ολλανδικής κυριαρχίας τον 18ο αιώνα και τα σκλαβοπάζαρα των λευκών αποικιοκρατών μέχρι και την βρετανική κατοχή, οι Νοτιοαφρικάνοι έχουν ζήσει στο πετσί τους δεκάδες νόμους φυλετικού διαχωρισμού.

Ο πρώτος νόμος του Απαρτχάιντ (η ονομασία του καθεστώτος στη Νότιο Αφρική που διαχώριζε φυλετικά των πληθυσμό της χώρας) θεσμοθετήθηκε το 1949 και αφορούσε την απαγόρευση των μεικτών γάμων ενώ επεκτάθηκε το 1950 στο νόμο «περί ανηθικότητας». Η συγκεκριμένη νομολογία απαγόρευε στους πολίτες της χώρας να αναζητήσουν ερωτικό σύντροφο ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος.

Αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις λέξεις αυτών των βάρβαρων πρακτικών τότε μπορεί να φανταστεί τι αντιμετώπιζαν οι κοινότητες των ομοφυλόφιλων, των «φτωχοδιαβόλων», των παράνομων και των «απείθαρχων». Η ιστορία του Καναδού ψυχίατρου, Όμπρει Λέβιν, γνωστού και ως «δόκτωρ Σοκ», ο οποίος πραγματοποιούσε για χρόνια πειράματα ώστε να «θεραπεύσει» τους στρατιώτες αλλά και πολίτες από την ομοφυλοφιλία, σοκάρουν ακόμα και τώρα. Άλλωστε μέχρι και το 2010 ο Λέβιν ασκούσε κανονικά το επάγγελμα του θεραπευτή στην πατρίδα του ενώ συνεργαζόταν και με το πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι…

Όταν η ομοφυλοφιλία θεωρείται επισήμως αρρώστια

wknossk3

Το 1950 μπορεί να θεωρηθεί και χρονιά (αρνητικό) ορόσημο για τη χώρα μιας και θεσπίστηκε ο νόμος περί «καταγραφής του πληθυσμού». Αυτό πρακτικά σήμαινε πως οι κάτοικοι χωρίστηκαν με βάση τον τόπο καταγωγής τους, το κοινωνικοοικονομικό τους στάτους και τον πολιτισμικό τρόπο ζωής τους σε: Μαύρους, Λευκούς, «Έγχρωμους» και Ινδούς.

Αυτός ο νόμος αποτελεί ορόσημο γιατί μέσω του διαχωρισμού και των κριτηρίων τους οριοθετήθηκαν και ποιες είναι οι υποκατηγορίες κοινωνικών ομάδων που χρήζουν «επίβλεψης» και «σωφρονισμού».

Το φρικιαστικό «ερευνητικό έργο» του Καναδού ψυχιάτρου Όμπρει Λέβιν ξεκίνησε το 1971 και τελείωσε μετά από αγώνα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ανθρώπων αλλά και των κινημάτων κατά του Απαρτχάιντ συνολικά, το 1989. Εκείνη την περίοδο η ομοφυλοφιλία θεωρούταν από το κράτος ως «αρρώστια». Ο Λέβιν εργαζόταν στον στρατό της χώρας κατέχοντας μάλιστα τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Το φαινόμενο των ομόφυλων ζευγαριών εντός του στρατού είχε θορυβήσει τις αρχές καθώς ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το μοτίβο που είχε στο μυαλό του το καθεστώς για «την καθαρή φυλή των λευκών ανθρώπων οι οποίοι δεν θα μολύνονταν από τις συνήθειες και τις “αρρώστιες” των μαύρων». Ξεχνούσαν ωστόσο πως πολλοί από αυτούς που υπέμειναν τα βασανιστήρια του Λέβιν ήταν και λευκοί…

Τα ηλεκτροσόκ και η υποχρεωτική αλλαγή φύλλου

wknossk1

Ο «δόκτωρ Σοκ» πραγματοποιούσε ένα πείραμα. Στο πείραμα οι ομοφυλόφιλοι στρατιώτες υποβάλλονταν σε ηλεκτροσόκ προκειμένου να «θεραπευτούν». Τους έδειχναν ασπρόμαυρες γυμνές φωτογραφίες ανδρών και αν παρουσίαζαν την οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής ανταπόκρισης, τους έκαναν ηλεκτροσόκ με αυξανόμενη τάση. Τα βασανιστήρια σταματούσαν μόνο όταν τους παρακαλούσαν για έλεος.

Στη συνέχεια έδειχναν στα «πειραματόζωα» έγχρωμες φωτογραφίες γυμνών γυναικών για να τους προκαλέσουν διέγερση. Στο πρόγραμμα «θεραπείας» υποβάλλονταν με τη βία και πολίτες που ήταν εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ή γυναίκες με παραβατική συμπεριφορά. Γενικά οι απείθαρχοι έπρεπε να πειθαρχήσουν με κάθε κόστος. Το πείραμα όπως ήταν λογικό και επόμενο απέτυχε παταγωδώς. Ο Λέβιν και το καθεστώς δεν πτοήθηκαν. Αντιθέτως άρχισαν να χρησιμοποιούν ακόμα πιο ακραίες και βάρβαρες μεθόδους.

wknossk5

Περίπου 900 ομοφυλόφιλοι από 16 έως 24 ετών υποβλήθηκαν σε εγχειρίσεις αλλαγής φύλου χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στους ανθρώπους αυτούς το Απαρτχαιντ ήθελε να τους δώσει νέες αμόλυντες «ταυτότητες» ενώ μέρος της «συμφωνίας» ήταν πως η νέα τους ζωή θα ξεκινούσε από την αρχή και μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι υποχρεωτικές επεμβάσεις αλλαγής φύλλου όμως ήταν επώδυνες και πολλοί έχασαν την ζωή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι επεμβάσεις δεν ολοκληρώνονταν αφήνοντας τους ανθρώπους σε τραγική κατάσταση μιας και η παλιά τους «ταυτότητα» είχε αφαιρεθεί ενώ η καινούρια ήταν μισοτελειωμένη. Οι νεαροί προέρχονταν από τα κατώτερα στρώματα της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν είχαν τους πόρους ώστε να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις ορμόνες που έπρεπε να παίρνουν για να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση τους σε γυναίκες. Αργότερα, ο γιατρός δήλωσε πως όσοι συμμετείχαν στο πείραμα ήταν εθελοντές...

Σαν άλλος Ναζί, ο Λέβιν συνέχισε ανενόχλητος

wknossk2

Παρά τα φρικιαστικά πειράματα και τις απάνθρωπες πρακτικές που εφάρμοζε πάνω σε ανθρώπους, ο Όμπρει Λέβιν, γύρισε ανενόχλητος στην πατρίδα του και για κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες έδινε τις ιατρικές του συμβουλές σε πανεπιστήμια του Καναδά. Τον καλούσαν ακόμα και σε δικαστήρια ως πραγματογνώμονα για να παρέχει τις επιστημονικές τους γνώσεις.

Η περίπτωση του Λέβιν προσομοιάζει με εκείνες υψηλόβαθμων στελεχών των Ναζί οι οποίοι έφυγαν από τη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου και βρήκαν καταφύγιο σε διάφορες χώρες της υφηλίου ξεπλένοντας το παρελθόν και χωρίς ποτέ, ουσιαστικά, να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους.

Το 2010 ο Λέβιν κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση… ανδρών ασθενών του. Μάλιστα τους εκβίαζε καθώς οι περισσότεροι από τους καταγγέλλοντες ήταν φυλακισμένοι και φοβόντουσαν πως εάν μιλούσαν για τις… προτάσεις του Λέβιν εκείνος, με την εξουσία που είχε, θα έγραφε άσχημες αναφορές και το μέλλον τους στη φυλακή θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολο.

wknossk6

Εν τέλει στη δίκη του το 2012, ένα από τα θύματά του έδειξε ένα βίντεο που αποδείκνυε την ενοχή του. Με αυτά τα στοιχεία καταδικάστηκε σε 5ετή κάθειρξη. Αρχικά, πλήρωσε εγγύηση και έμεινε ελεύθερος αλλά το 2014 το Εφετείο τον κάλεσε να εκτίσει την ποινή του. Αποφυλακίστηκε όμως μετά από ενάμιση χρόνο σε ηλικία 76 ετών και με προϋπόθεση να μείνει μακριά από τα θύματα και τις οικογένειές τους ενώ κλήθηκε να παρακολουθεί πρόγραμμα για την θεραπεία της παραβατικής του συμπεριφοράς.

Πρακτικά λοιπόν ο «δόκτωρ Σοκ» δεν τιμωρήθηκε πότε για τα εγκλήματα που διέπραξε καθ’ όλη την «καριέρα» του ως ψυχίατρος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar σουρταφερτας

  αρρωστια δεν ειναι ανωμαλια στον εγκεφαλο ειναι κ καμια φορα γινεται κ ενοχλητικη οταν δινεις θαρρος στο χωριατη οπως λεει κ η παροιμια

 2. avatar George L7

  Συμφωνώ με αρκετούς.. Οι ομοφυλοφιλία δεν με ενοχλεί.. Αρκεί αυτή μην με ενοχλεί.. Δεν μπορώ να βλέπω αρσενικά να κάνουν τις κοπέλες και να δεχτώ ότι αυτό δεν είναι ανωμαλία αλλά διαφορετικοτητα.. Αφού δεν είναι ομαλό.. Είναι ανωμαλο.. Πως θα γίνει δηλαδή... ?

  1. avatar Άσπρος καπνός

   Εξαρτάται από το περιβάλλον που μεγαλώνεις π.χ. σε κοινωνίες που ο κανιβαλισμός είναι κοινωνικά αποδεκτός, όλοι οι άνθρωποι από παιδιά μαθαίνουν να θεωρούν τη σφαγή και δολοφονία κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

 3. avatar Xountalas

  Έθεσα ένα απλό ερώτημα. Το ερώτημα ήταν: Ας θεωρήσουμε ότι με ένα χάπι, παύει να είναι κανείς ομοφυλόφιλος και γίνεται ετεροφυλόφιλος. Θα το παίρνατε? Λογικό είναι το ερώτημα να απευθύνεται μόνο σε ομοφυλόφιλους/ες. Το ερώτημα το έχω απευθύνει κι από ένα φόρουμ γόνιμου προβληματισμού, ξεκινώντας έναν δημιουργικό διάλογο, λαμβάνοντας ποικίλες απαντήσεις, μερικές και ενδιαφέρουσες.Οσοι/ες είναι έτοιμοι/ες να πάθουν υστερία,ας δείξουν μια αυτοσυγκράτηση παρακαλώ.

  1. avatar Σοβαρή απάντηση σε “χαζή” ερώτηση

   Από τη στιγμή που οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες μπορούν να παντρευτούν, να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης και να αποκτήσουν παιδιά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν και χάπι. Άλλωστε δεν υπάρχει τέτοιο χάπι και δεν θα υπάρξει ποτέ. Η ομοφυλοφιλία θεωρείται φυσιολογική, δεν είναι αρρώστια για να πάρεις χάπι και να γίνεις καλά.

  2. avatar Μπάμπης ο ντιρλας

   Θα το έπαιρνα, μόνο σε μορφή υποθετου όμως! Ξεκάθαρα πράγματα!

   1. avatar Γκιοζης Καρας

    Ωραιος ο μπαμπης!!! Χαχαχα!

 4. avatar Άσπρος καπνός

  Και οι Σκανδιναβοί μέχρι τη δεκαετία του \'70 θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία αρρώστια και προσπαθούσαν να βρουν θεραπεία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μετά τη γέννηση αυτό είναι μάταιο, όπως μάταιο είναι να προσπαθήσεις να θεραπεύσεις τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια (μόνο τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται εν μέρη). Η λύση θα είναι να προληφθούν οι εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται στον άτυχο ή άτυχη ασθενή κατά τη διάρκεια της κύησης, όμως η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο αυτό. Επιπλέον υπάρχουν έντονες πολιτικές πιέσεις για να μην προχωρήσει η έρευνα, επιλέγοντας τον υποχρεωτικό στρουθοκαμιλισμό ως ενδεδειγμένη αντιμετώπιση μια κοινής ψυχική διαταραχής.
  Σαν συνέπεια της στροφής της κοινωνίας στην αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, έχουμε ήδη τα \"χαρμόσυνα\" νέα του διπλασιασμού των θυμάτων, επίσης αθεράπευτων, αφροδισίων νοσημάτων... η ανοησία έχει συνέπειες.

 5. avatar O kathistos boubalos

  Μικρή διόρθωση: στη Νότιο Αφρική διαβιούν Ινδοί και όχι φυσικά Ινδιάνοι...

 6. avatar Κομμένο το σανό

  Επειδή ενδιαφερόταν για «την καθαρή φυλή των λευκών ανθρώπων οι οποίοι δεν θα μολύνονταν από τις συνήθειες και τις “αρρώστιες” των μαύρων» έκανε υποχρεωτικά εγχειρήσεις αλλαγής φύλου στους ομοφυλόφυλους μαύρους;

 7. avatar j.kyp

  Βαζετε ιδεες στον μπουμπουκο

 8. avatar Ιόνιο

  Κοίτα να δείς που στον Kay βρήκε ο [...] υπερασπιστή.

 9. avatar Kay

  Με τέτοια ρεπορτάζ δίνεται ιδέες στην Χ.Α., το Κ.Κ.Ε., τον Άδωνις, τους Μητροπολίτες μας (Καλαβρύτων, Θεσσαλονίκης και άλλων θεοσεβουμενων) και λοιπών προοδευτικων δυνάμεων του τόπου μας. Επίσης πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα βρήκαν ακομη ένα είδωλο τους να κατηγορείται αδίκως.

  1. avatar Μην γελάς μπούφε

   O Levin είναι εβραίος
   http://forward.com/news/breaking-news/170791/orthodox-rabbi-defends-jewish-psychiatrist-convict/

   1. avatar Xountalas

    Μα πριν τον Χίτλερ, πειράματα Ευγονικής είχαν γίνει στην Αμερική από Εβραίους επιστήμονες. Η Ευγονική είναι τεράστιο θέμα, εξάλλου το να κάνεις προγεννητικους ελέγχους, μία μορφή Ευγονικής δεν είναι?

  2. avatar Gay

   Ωραία που τα είπες καρδιά μου. Δεν λυγίζουμε, αγώνας, αγώνας μέχρι την δικαίωση!

   1. avatar Ευπατριδης

    Δεν λυγίζετε,μόνο σκύβετε.....

  3. avatar δαναος

   τελικα τα εχης κανη ολα αχταρμα και στην αντιληψη σου και μαλλον και στην ζωη σου[email protected]
   κοιτα να ξεπερασης νομεκλατουρες και στερεοτυπες αντιληψης γιατι οπως βλεπης εσυ δεν αποτελης εξαιρεση με αυτα που γραφης εναντιον αλλων οποιοι και εαν ειναι αυτοι !......

   1. avatar Kay

    Καθόλου αχταρμά, οι θέσεις ολων των παραπάνω για τους ομοφυλόφιλους είναι γνωστή, όπως και πολλών εκ των σχολιαστών εδώ μέσα. Τα επιχειρήματα τους ειναι επισης παρόμοια, το ΚΚΕ δηλαδη ταυτίζεται στο θέμα αυτό με τους ακροδεξιούς... εκτός κι αν θεωρεί τους gay μη αποδεκτούς από την πλευρά των λαϊκών αγώνων!
    Είμαι σίγουρος ότι όλοι τους θα προσπαθούσαν να \"θεραπεύσουν\" τους ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα εαν είχαν αρκετή εξουσία, προς το παρόν τους ζητάνε να κρυφτούν και δηλώνουν ότι ειναι το μόνο που ανέχονται! Όχι;;;;

    1. avatar δαναος

     τωρα το θετης στην σωστη αντιληπτικη του πορεια ,!!
     η ομοφυλοφυλια δυστηχως ειναι ενα προβλημα που εχη ταλανιση πολλους επιστημονες και πολλες στοχαληπτικες ιδεοπολιτικες, δυστηχως και αυτοι βρηκαν βημα για την ως συνηθως εκμεταλευση του ανθρωπου και της[μαζας],καθε τι που παρεκλεινη απο τις εν φυση ενεργεια του ανθρωπινου σωματος καθισταται αυτοματα μη φυσιολογικο ,και ετσι δυστηχως θελοντας κα μη τοποθετηται στην ευρηαγεια μιας δογματικης αντιληψης ειται εναντιον ειται υπερ ,σωστη η αντιληψη οτι ειναι [διαστροφη] και μαλιστα απαρεκλητα και στις περισσοτερες των περιτωσεων αμετακλητα μεταβαλομενη το θεμα ειναι οτι ο ανθρωπος σε ολες τις περιπτωσεις προσπαθη να εστιαση το [εγω] με λανθασμενες κινησης κατα αυτων των ανθρωπον, το να αναγνωρισω οτι ειναι ασθενεια για επιστημονικους λογους ειναι δικαιωμα του καθε ειδικου και μονο ,το να απαιτω να ειναι εντος της κοινωνιας ειναι ηλιθιο αφου ουτος η αλλως αυτοι η ανθρωποι ειναι κομματια της ζωης μας δεν μπορω να τα αρνηθω ουτε μπορω να τα αποριψω αλλα εχω το δικαιωμα να αρνηθω την οποια σχεση τους με την παιδικη κοινοτητα για ευνοητους λογους , τα εν γενη θεμματα αυτης της ταξης δεν λυνονται με πειραματα ουτε με [υπερβασεις] εναντιον μιας αλλης ταξης το να δογματιζονται η οποιες ταξεις ειναι εναντιον των συμφεροντων τους και παντα αποβαινουν αντιθετα αποτελεσματα ,το να διαφημιζης την ομοφυλοφυλια ,με το οποιο τροπο μεσω της παιδειας ειναι τραγικα λαθος ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΠΟΡΗ να χαρακτηριστη@

Παρακαλούμε περιμένετε ...