Στις 25 Ιανουαρίου του 2015, οι κάλπες στην Ελλάδα, αναδεικνύουν σε πρώτη πολιτική δύναμη την Ελλάδα τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα τόσο κατά το διάστημα στο οποίο εκείνος βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όσο και μετά την εκλογή του δεν ήταν οι καλύτερες. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, φάνηκε να βελτιώνονται. Η αιφνίδια ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το βράδυ της Παρασκευής, όμως, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως είχε ενημερώσει σχετικά νωρίτερα την καγκελάριο, ίσως ανατρέψει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης – Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κυρίου Τσίπρα, όντας ακόμα στην αντιπολίτευση, ο οποίος σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο του 2014 τόνιζε πως δεν της αναγνωρίζει ότι εκπροσωπεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρόκειται να ζητήσει καμία συνάντηση μαζί της, γιατί δεν ήθελε να της δώσει τη χαρά να απορρίψει το αίτημα. Στο διάστημα των μηνών που μεσολάβησαν οι πολιτικές ισορροπίες άλλαξαν. Η Μέρκελ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, γνωρίζοντας σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια τις παραμέτρους του ελληνικού ζητήματος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η κίνησή της προς αυτή την κατεύθυνση, παραμερίζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενώ έχουν ήδη περάσει πέντε μήνες διαπραγμάτευσης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στην κορύφωσή της, τα ξένα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να καταγράφουν αλλά και να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε αρκετές των περιπτώσεων. Άλλοτε στηρίζοντας, άλλοτε και άλλοτε τηρώντας ουδέτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο συνομιλήσαμε με τρεις ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας. Ο καθένας από τη δική του την πλευρά μίλησε για τις εξελίξεις, όπως αποτυπώνονται, τόσο μέσα από τα δικά τους μάτια, όσο και μέσα από τις σελίδες -ηλεκτρονικές ή μη-, αλλά και τις οθόνες των μέσων με τα οποία συνεργάζονται.

Γερμανία και Αυστρία…

Ο Φίλιππος Ζαχάρης, συνεργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων. Ο ίδιος δηλώνει μανιώδης πολέμιος του κιτρινισμού στον τύπο, και σπεύδει να κατευνάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς, προερχόμενες από τα γερμανόφωνα μέσα. Σημειώνει ότι δεν μπορεί να εκφράζουν το σύνολο της γερμανικής κοινής γνώμης, έντυπα όπως η Bild ή συντηρητική Welt. ant50

«Διάχυτος ο φόβος των Ευρωπαίων για ντόμινο εξελίξεων σε περίπτωση Grexit»

«Τα γερμανικά μέσα ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα στάθηκαν αρνητικά απέναντι στις ενέργειες και στο πείσμα της ελληνικής κυβέρνησης να εμείνει στις δικές της κόκκινες γραμμές», υποστηρίζει. Όπως λέει όμως «δεν έχουν όλα τα γερμανικά μέσα την ίδια στάση. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται επίπονες διαπραγματεύσεις και είναι αρκετά τα μέσα, τα οποία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την κατάσταση που επικρατεί. Το κλίμα δείχνει σταδιακά να αντιστρέφεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η στάση τους έπαψε να είναι σκληρή μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit. Είναι εμφανές ότι υπάρχει εκνευρισμός αναφορικά με τις εξελίξεις, παράλληλα με τον σκεπτικισμό για το εάν πρέπει τελικά να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Είναι διάχυτος ο φόβος των Ευρωπαίων για το ντόμινο εξελίξεων που μπορεί να φέρει η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως περιγράφει ο ίδιος το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η διαρκής ροή ειδήσεων κυρίως στα γερμανικά μέσα. «Διαθέτουν τα λεγόμενα live ticker, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο το Spiegel όσο και η Die Welt για να μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Δείχνουν ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική υπόθεση και μάλιστα έχουν ξεφύγει από την καθαρά κριτική στάση που διατηρούσαν απέναντί μας. Αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις της κυβέρνησης και κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι το κλίμα έχει αντιστραφεί, αν και όχι θετικά, τουλάχιστον έχει καμφθεί ο σκληρός τόνος τον οποίο μέχρι πρότινος εξέφραζαν». Antaprokti4

«Η Γερμανία δεν εκφράζεται από τη Bild, ούτε από τη συντηρητική Welt»

«Η γερμανική κοινή γνώμη δεν εκφράζεται στο σύνολό της από ούτε από τη Bild, ούτε από τη συντηρητική Welt, η οποία και αυτή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ρίξει τους τόνους», συμπληρώνει. «Οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν κάποιος το ερμηνεύει λέγοντας ότι ακολούθησαν την ξαφνική αλλαγή στάσης της Μέρκελ», σύμφωνα με το Φίλιππο Ζαχάρη. Στέκεται στην αλλαγή στάση της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα, η οποία υπό την πίεση και των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Γερμανίας ανέλαβε κατά κάποιο τρόπο να διεκπεραιώσει ένα σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης.

Η… μετάλλαξη της Μέρκελ

«Στα βασικά στοιχεία που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή, πέρα από τις επίπονες διαβουλεύσεις, είναι η ανάμειξη της Μέρκελ, η οποία πήρε το θέμα πάνω της. Η ίδια αντιμετωπίζει αρκετά εσωκομματικά προβλήματα στη Γερμανία με δεδομένο ότι δεν είναι ολόκληρος ο γερμανικός λαός εναντίον της Ελλάδας. Σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της καγκελαρίου έχει παίξει και ο Γιούνκερ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel ανέφερε ότι δεν κατανοεί τον Τσίπρα, λέγοντας ότι του έκανε πρόταση για πακέτο βοήθειας ύψους 35 δισ. ευρώ και ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε». Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο κόσμος είναι θετικά διακείμενος σε γενικές γραμμές. Ο ανταποκριτής του αυστριακού πρακτορείου υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Φάιμαν, ο οποίος είχε εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Το αυστριακό πρακτορείο επικεντρώνει στην ανθρωπιστική κρίση»

«Σε ό,τι αφορά το αυστριακό πρακτορείο με το οποίο συνεργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια, εστίαζε πάντα στο να προβάλουμε θέματα, τα οποία παρουσιάζουν την ανθρωπιστική κρίση. Μου ζητούσαν επίμονα να βγάζουμε προς τα έξω ρεπορτάζ σχετικά με την ανεργία, τη φτώχεια ή άλλες μορφές της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούσαν όμως να αλιεύσουν αρνητικές ειδήσεις. Το αυστριακό πρακτορείο καταγράφει τα γεγονότα, εξαντλώντας το ενδιαφέρον του στο κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο. Δεν έψαχνε ποτέ να δημιουργήσει δημοσιεύματα που θα πλήξουν την Ελλάδα», όπως λέει ο Φίλιππος.

antap
Τηλεοπτικό συνεργείο του Associated Press στην ταράτσα πολυκατοικίας στο Σύνταγμα
Αναφερόμενος στη στιγμή, την οποία ο δημοσιογράφος θυμάται πιο χαρακτηριστικά στο διάστημα κατά που ασχολείται με τη μετάδοση ειδήσεων από την Ελλάδα της κρίσης, ο Φίλιππος Ζαχάρης αναφέρεται στο ρεπορτάζ που είχε πραγματοποιήσει για τους άστεγους στην Αθήνα. «Είχα μιλήσει με δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν υπό την προστασία της οργάνωσης “Κλίμακα”. Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί στη Neues Deutschland, ημερήσια εφημερίδα του Βερολίνου, η οποία κυκλοφορεί σε όλη τη Γερμανία. Μέσα από το ρεπορτάζ φαινόταν καθαρά, με ποιο τρόπο η κρίση οδήγησε ανθρώπους στην ανέχεια, ενώ πριν από πολύ λίγο καιρό είχαν μία δουλειά και η ζωή τους κυλούσε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο ένας από τους δύο ήταν δημοσιογράφος και εργαζόταν στο ραδιόφωνο και ο άλλος αγιογράφος. Και οι δύο βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη στο δρόμο».

Η Γαλλία…

Αναφορικά με τη στάση της γαλλικής κοινωνίας, καθώς και της γαλλικής κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι απούσα από τα όσα συμβαίνουν, κάτι το οποίο έθιξε και ο Γάλλος ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Ολάντ επιθυμούσε από την πρώτη στιγμή να είναι ο μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Η γαλλική πλευρά μάλιστα και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Σαπέν, θεωρεί ότι πρέπει να μπει στη συζήτηση το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ολάντ δεν γνωρίζει τόσο καλά τι ακριβώς συμβαίνει και πώς λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Η Αλεξία Κεφαλά ασχολείται με τις εξελίξεις και την ελληνική κρίση από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας. Ανταποκρίτρια σε αρκετά γαλλικά μέσα, αποκρυσταλλώνει με το δικό της τρόπο τη θέση των Γάλλων απέναντί μας. Antaprokti6 «Το 53% των Γάλλων θεωρούν ότι δεν πρέπει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, κάτι που δείχνει ότι είναι διχασμένη λόγω της κόπωσης που έχει υποστεί ο γαλλικός λαός», λέει στο newsbeast.gr η ανταποκρίτρια του γαλλικού καναλιού France 24 και της εφημερίδας Le Figaro.

«Οι Γάλλοι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα για να στηρίξουν την οικονομία»

«Οι Γάλλοι μοιάζουν να το έχουν πάρει πατριωτικά και θέλουν να σώσουν την Ελλάδα. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζουν ότι έτσι θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό», λέει η δημοσιογράφος. Η Αλεξία Κεφαλά δίνει ιδιαίτερη σημασία στον παράγοντα «κόπωση». Η πολύμηνη διαπραγμάτευση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της επικαιρότητας, φαίνεται να έχει κουράσει τον κόσμο, όπως υποστηρίζει.

«Το διαρκές άκουσμα της λέξης “Ελλάδα’’ έφερε κόπωση»

«Τα τελευταία χρόνια οι Γάλλοι ακούνε συνέχεια το όνομα “Ελλάδα, Ελλάδα, Ελλάδα”. Αυτή τη στιγμή μάλιστα υπάρχουν στη Γαλλία δύο τάσεις: εκείνοι οι οποίοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και εκείνοι οι οποίοι έχουν κουραστεί και θέλουν να φύγει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίας Γαλλίδας συναδέλφου, την οποία άκουσα να λέει: “Άντε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ να τελειώνουμε! Κουράστηκα!”».

«Ανταποκριτές ξένων μέσων ψάχνουν να βρουν που κρύβουν τα λεφτά τους οι Έλληνες»

«Έχω συναδέλφους οι οποίοι ψάχνουν από το πρωί έως το βράδυ να μάθουν πού κρύβουν τα λεφτά τους οι Έλληνες και ποιοι είναι “αυτοί οι πλούσιοι”. Μου κάνει εντύπωση όταν κάποιοι βλέπουν τα ποσά που “βγαίνουν” από τις ελληνικές τράπεζες -1,7 δισ. την περασμένη Παρασκευή- να λένε: “Τελικά έχουν λεφτά οι Έλληνες, αφού μπορούν και βγάζουν 1,7 δις. από τις τράπεζες μέσα σε μία ημέρα”. Αυτό που απαντάω συνήθως είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με 10.000.000 κατοίκους και πως εάν κάποιοι βγάλουν τις καταθέσεις τους, δεν σημαίνει ότι είναι πλούσιοι», εξηγεί η Αλεξία Κεφαλά. «Έτσι, συχνά καλούμαι από δημοσιογράφος να γίνω πρέσβης. Να εξηγήσω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και ότι φταίει ένα σύνολο παραγόντων για τη σημερινή κατάσταση», συμπληρώνει. Antaprokti5

«Οι Γάλλοι είναι εξαιρετικά φιλέλληνες»

«Οι Γάλλοι ωστόσο είναι εξαιρετικά φιλέλληνες. Θεωρούν μάλιστα ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, ακόμα και εάν τα χρήματα δεν πήγαν εκεί που έπρεπε στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η Γαλλία έχει επίσης τεράστιο έλλειμμα και ότι στη Νότια Γαλλία είναι πολύ έντονα τα φαινόμενα της διαφθοράς, επομένως θεωρούν ότι έχουμε αρκετά κοινά και επομένως δεν θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει η Γερμανία», όπως λέει η δημοσιογράφος. «Εκτιμούν ότι εάν ο Τσίπρας καταφέρει να πει ‘όχι’ στη λιτότητα που έχει γίνει δόγμα στην Ευρώπη, θα γίνει πολιτικός ήρωας και θα διδάσκουν το παράδειγμά του στα σχολεία», καταλήγει.

Το Λονδίνο…

Τελευταία αφήσαμε τη βρετανική πλευρά. Το κλίμα που επικρατεί μας μετέφερε ο ανταποκριτής του Skynews και των Times του Λονδίνου, Φίλιππος Πάγκαλος. Εκτελεί χρέη ανταποκριτή στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ενημερωτικά βρετανικά μέσα. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με το Reuters, το Dow Jones Newswires, το BBC και πολλά ακόμα από τα λεγόμενα ‘’μεγάλα μαγαζιά’’. Antaprokti1 «Το Λονδίνο αντιμετωπίζει με μεγάλη αγωνία την κατάσταση που επικρατεί. Υπάρχει έντονη ανησυχία στα βρετανικά μέσα, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες ως προς το εάν θα τα βγάλουμε πέρα, αποφεύγοντας το Grexit. Μεταξύ άλλων οι Βρετανοί είναι τις άποψης ότι και στην περίπτωση που επικρατήσει ένας κακός συμβιβασμός θα είναι επιζήμιος μακροπρόθεσμα για όλες τις πλευρές». «Επίσης οι Βρετανοί αναφέρονται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και επιμένουν στη διενέργεια των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Τα… κίτρινα μέσα και ο ρόλος τους

Όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πάγκαλος υπάρχουν ορισμένα βρετανικά ταμπλόιντ, τα οποία εκφοβίζουν τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, ο ανταποκριτής του Skynews αναφέρεται στην επιθυμία της να υπάρξει λύση. «Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο εάν συμβεί κάποιο ‘’ατύχημα’’ και κινδυνεύσει το ευρώ, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας εκτιμά ότι θα επηρεάσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εξέχοντα πολιτικό εταίρο της Μεγάλης Βρετανίας».

«Οι αρνητικές ειδήσεις ενδιαφέρουν περισσότερο από τις θετικές»

Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο Φίλιππος Πάγκαλος σημειώνει ότι συνήθως οι αρνητικές ειδήσεις επικρατούν των θετικών, καθώς ενδιαφέρουν περισσότερο. Antaprokti2

«Ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε θα είναι μεγαλύτερος»

Είναι της άποψης ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μετριάσουν την υπερηφάνεια που εκδηλώθηκε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οφείλουν να αντιμετωπίσουν αυτά που έχουν μπροστά τους, με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση, και ο λογαριασμός που θα κληθούμε να πληρώσουμε στη συνέχεια θα είναι μεγαλύτερος.

«Με ανησυχεί εάν θα καταφέρει ο Τσίπρας να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή»

«Παρόλ’ αυτά υπάρχει χρόνος. Αυτό που φοβόμουν ήταν τα Capital Controls, καθώς θεωρώ ότι αποτελούν μονόδρομο για την πτώχευση. Όπως είχε πει σε συνέντευξή που μου παραχώρησε ένας από τους συνεργάτες της Μέρκελ, ‘’θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν θα συνεχίσει να έχει εμπιστοσύνη στη χώρα και στις τράπεζες, ώστε να αφήσει τις καταθέσεις του εκεί. Το κύριο πρόβλημα είναι η δυσπιστία που επικρατεί στην Ελλάδα. Επιπλέον, η πολυφωνία της κυβέρνησης δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και οι εταίροι γίνονται διαρκώς πιο απαιτητικοί». «Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη πραγματικότητα. Με ανησυχεί τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός συμβιβασμού. Εάν δηλαδή θα μπορέσει ο κύριος Τσίπρας να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και στη συνέχεια να την εφαρμόσει. Όπως σας είπα και προηγουμένως τον συμβιβασμό θα τον βρούμε μπροστά μας τόσο εμείς όσο και οι Ευρωπαίοι», καταλήγει. Antaprokti3 Δείτε όλα τα θέματα του Weekend