Αν το καλοσκεφτείς τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν ένα θαύμα. Ένα θαύμα, ωστόσο, που δεν είναι πάντα ευχάριστο. Κάνε εικόνα δεκάδες ξένους μεταξύ τους ανθρώπους συνωστισμένους σε έναν αρκετά μικρό χώρο, χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.

Το κερασάκι στην τούρτα; Ο ενοχλητικός διπλανός σου που μιλάει ασταμάτητα, αυτός που κάθεται στο μπροστινό κάθισμα και γέρνει την πλάτη της καρέκλας στο τέρμα, εκείνος που κάθεται πίσω σου και σπρώχνει την θέση σου με τα πόδια. Αυτοί και πολλοί ακόμη, είναι οι πιο ενοχλητικοί, δυνητικά, συνεπιβάτες που θα μπορούσες να ταξιδεύεις μαζί τους.

Αυτός που γέρνει το κάθισμά του

Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει την πλάτη του καθίσματός του κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού. Άλλωστε γι΄αυτόν το λόγο έχουν δημιουργηθεί και μ’ αυτόν τον τρόπο οι θέσεις. Ωστόσο, είναι και εκείνοι που κατεβάζουν την πλάτη της με το που καθίσουν στο αεροπλάνο και ξεχνάνε να την επιστρέψουν και πάλι στη θέση της, ξεχνώντας ότι πίσω τους κάθεται κι άλλος άνθρωπος.

Εκείνος που καταλαμβάνει το μπράτσο της καρέκλας

Πόσες φορές δεν έχετε καθίσει στη μεσαία θέση της σειράς και δεν έχετε πού να ακουμπήσετε τα χέρια σας; Συνήθως οι άντρες (ένα ελαφρυντικό υπάρχει ένεκα και του μεγαλύτερου όγκου) ταξιδιώτες «πιάνουν» διακριτικά το μπράτσο της καρέκλας, κάνοντάς το δικό τους μέχρι την προσγείωση.

Αυτός που κουβαλάει πολλές αποσκευές

Ένας τέτοιος συνεπιβάτης γίνεται ορατός από μακριά. Πάνω στην τροχήλατη βαλίτσα υπάρχει ένα σακβουαγιάζ- χειραποσκευή, την ώρα που το άλλο χέρι κρατάει την τσάντα και μία θήκη καθαριστηρίου. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι πολύ εύκολα ότι στο ντουλάπι πάνω από την θέση σου δεν θα βρεις χώρο για τις δικές σου αποσκευές.

Ο κρυωμένος

Δεν θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου αρκετά τυχερό μόλις συνειδητοποιήσεις ότι ο διπλανός σου έχει κρυολόγημα. Βήχας, φτέρνισμα και συνάχι δεν είναι και η καλύτερη συντροφιά για το ταξίδι που μόλις ξεκίνησε. Α και μην ξεχνάς, ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αρπάξεις το κρύωμα κι εσύ!

Αυτός που κλωτσάει το κάθισμα

Από τα χειρότερα που μπορούν να σου τύχουν κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού: ο επιβάτης που κάθεται πίσω να σπρώχνει με τα γόνατα ή οποιονδήποτε τρόπο την πλάτη του καθίσματός σου. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει μια τέτοια σπρωξιά και πότε να περιμένεις την επόμενη. Από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν. Μετά πώς να μην γίνεις αγενής.

Ο πολυλογάς

Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και ο χειρότερος συνεπιβάτης. Να θέλεις να ηρεμήσεις, να μην σκέφτεσαι τίποτα, να ξεφυλλίσεις ένα περιοδικό, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή ακόμη και να κοιμηθείς, και να μην μπορείς γιατί ο διπλανός απλά και λαϊκά «δεν κλείνει το στόμα του»! Καλύτερα μην σου τύχει!

Εκείνος που δεν έχει ακουστικά

Αλήθεια, εν έτη 2019, υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθήσει μία ταινία ή κάποιο βίντεο στο smartphone/ τάμπλετ του κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού χωρίς ακουστικά;

Ο μεθυσμένος

Κανείς δεν είπε ότι απαγορεύεται να πιεις ένα ποτηράκι για να χαλαρώσεις, πριν ή κατά την διάρκεια της πτήσης. Η κατάχρηση αυτού του δικαιώματος, ωστόσο, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στο συνεπιβάτη που δεν μπορεί να μυρίζει το αλκοόλ ή είναι αναγκασμένος να σε βλέπει να κάνεις εμετό. Για να μην αναφέρουμε και τις φωνές αλλά και την αυθάδεια που προκαλεί η μέθη.