Η Θάσος είναι ένα νησί πνιγμένο στο πράσινο, με ατέλειωτες ομορφιές που περιμένουν τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Μία από αυτές είναι χωρίς αμφιβολία και η Γκιόλα, η περίφημη φυσική πισίνα του νησιού, ένα θαύμα της φύσης ή όπως λένε οι κάτοικοι της Θάσου, ένα δώρο.

Και άδικο δεν έχουν. Η φυσική αυτή πισίνα βρίσκεται μέσα σε βράχο, κοντά στην Αστρίδα, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και σίγουρα το μπάνιο εκεί μείνει αξέχαστο. Τα διάφανα τιρκουάζ νερά, μία ανάσα από το βαθύ μπλε της θάλασσας είναι ένα σκηνικό που ενθουσιάζει τους επισκέπτες που δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στην Θάσο και να μην περάσουν από τη Γκιόλα.

Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν. Τα νερά της είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας κι έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Την πισίνα τη λένε και «δάκρυ της Αφροδίτης». Σύμφωνα με το μύθο, δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, για να την παρακολουθεί.