Ο 30χρονος Τομ Γκροντ ξεκίνησε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο τον Δεκέμβριο του 2012 και, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, εξακολουθεί να ταξιδεύει. Ο Ολλανδός μπλόγκερ, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για την κυβέρνηση των Κάτω Χωρών, τώρα περιγράφει τον εαυτό του ως νομάδα και λέει ότι δεν έχει σχέδια να επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του.

Συνολικά, ο Γκροντ έχει ταξιδέψει σε περίπου 130 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Ιορδανίας, της Κολομβίας και της Μπουρκίνα Φάσο, και κάποια στιγμή σε μια χρονιά πραγματοποίησε 58 πτήσεις!

Ο 30χρονος που ταξιδεύει στον κόσμο για σχεδόν 10 χρόνια

Πριν ξεκινήσει για το αέναο ταξίδι του, ο Γκροντ είχε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα για περίπου τρία χρόνια, ορίζοντας έναν μάξιμουμ προϋπολογισμό στα 30 δολάρια ημερησίως. Όπως πολλοί ταξιδιώτες με σακίδιο, ο Γκροντ, γνωστός ως «Traveltomtom», έμενε σε ξενώνες και ζούσε όσο πιο λιτά μπορούσε για να μειώσει το κόστος.

«Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να προέρχεσαι από πλούσια οικογένεια», λέει. «Ναι, είμαι πολύ προνομιούχος. Είμαι από την Ολλανδία, οπότε έχω ένα πολύ καλό διαβατήριο. Και εξοικονόμησα πολλά χρήματα για να μπορώ να ταξιδέψω. Αλλά περιορίστηκα να ζω με έναν προϋπολογισμό. Αυτό με κράτησε στην πραγματικότητα στο δρόμο για τόσα πολλά χρόνια», εξηγεί στο CNN Travel.

Ο ρόλος των social media στα ταξίδια και την επιβίωση του Γκροντ

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να εξελίσσονται τη δεκαετία του 2010 και πλατφόρμες όπως το Instagram κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο το κοινό, ο Γκροντ συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κερδίσει χρήματα γράφοντας και δημοσιεύοντας για τις περιπέτειές του σε όλο τον κόσμο. «Ταξίδευα ήδη και έβαζα φωτογραφίες από διάφορα μέρη», σημειώνει.

Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Instagram το 2014 και γρήγορα απέκτησε σημαντικούς ακόλουθους, κερδίζοντας περίπου 30.000 σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε, αν και το ταξιδιωτικό blogging δεν ήταν σίγουρα ένα νέο φαινόμενο, οι «ταξιδιωτικοί influencers» που ζουν μοιράζοντας τις παγκόσμιες εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα προσωπικά blogs ή vlogs άρχισαν να αναδεικνύονται.

Ως αποτέλεσμα, ο Γκροντ βρέθηκε να προσεγγίζεται από ξενοδοχεία και οργανισμούς που προσφέρουν δωρεάν διαμονή και εμπειρίες με αντάλλαγμα την προώθηση. «Δεν μπορούσα να πιστέψω την τύχη μου», παραδέχεται. «Στην αρχή το λάτρεψα. Ο κόσμος με αναγνώριζε, κάτι που είναι πολύ ωραίο».

Αλλά ο Γκροντ άρχισε να παλεύει με την πίεση του να πρέπει να παράγει συνεχώς περιεχόμενο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαπίστωσε ότι αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής δεν ήταν βιώσιμος για αυτόν.

Το προσωπικό του blog ως «χορηγός» των ταξιδιών του

Ξεκίνησε το blog του Traveltomtom, όπου μοιράζεται ενημερώσεις για τις περιπέτειές του σε όλο τον κόσμο, το 2016, και τώρα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει πολλά από τα ταξίδια του μέσω των εσόδων που δημιουργεί. «Το blog είναι πραγματικά το μυστικό του να είσαι νομάς πλήρους απασχόλησης», παραδέχεται. «Είμαι πολύ χαρούμενος».

Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Instagram, καθώς και το TikTok, για να δημοσιεύει τις εμπειρίες που βιώνει στα ταξίδια του και έχει περίπου 300.000 ακόλουθους σε όλες τις πλατφόρμες.

Αυτό σημαίνει, τελικά, ότι έχει εξελιχθεί από ταξιδιώτης με σακίδιο σε αυτό που περιγράφει ως «ταξιδιώτης μεσαίας κατηγορίας» και οι μέρες που αναγκαζόταν να μείνει σε γεμάτους κοιτώνες έχουν πια μείνει πίσω. «Το έκανα για τρία ή τέσσερα χρόνια, μάλλον, και μου άρεσε», λέει. «Συναντάς τόσους πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, εμπνέεσαι από άλλους ταξιδιώτες. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξερευνήσεις χώρες. Ζεις τις πιο εκπληκτικές περιπέτειες. Μου λείπουν εκείνες οι μέρες. Αλλά δεν θέλω να κοιμάμαι πια σε έναν κοιτώνα», τονίζει.

Και αν και τα καταλύματα στα οποία διαμένει τώρα αισθητικά είναι πιο ανεβασμένα, ο Γκροντ υποστηρίζει ότι η προσέγγισή του στα ταξίδια δεν έχει αλλάξει πραγματικά.

«Θέλω ακόμα να εξερευνήσω και να γνωρίσω ντόπιους και να δω πώς είναι η ζωή τους», λέει. «Χωρίς αυτό το πάθος, θα είχα σταματήσει να το κάνω εδώ και πολύ καιρό».

Πώς η πανδημία επηρέασε τα ταξίδια του

Φυσικά, δεν είναι μόνο το τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που άλλαξε όσο ο Γκροντ ήταν στο δρόμο. Η πανδημία οδήγησε στο να ακινητοποιηθεί σχεδόν ο κόσμος το 2020 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τα διεθνή ταξίδια.

Όμως, ενώ οι περιορισμοί σήμαιναν ότι αναγκαστικά θα έπρεπε να μείνει σε ένα μέρος για περισσότερες από μερικές εβδομάδες, ο Γκροντ επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο μόλις του δόθηκε η ευκαιρία, ταξιδεύοντας σε μέρη όπως το Μεξικό και η Τουρκία, όπου οι περιορισμοί κατά της πανδημίας ήταν λιγότερο αυστηροί.

Παρόλο που είναι αφοσιωμένος στον νομαδικό τρόπο ζωής, ο Γκροντ επισημαίνει ότι ένα από τα μειονεκτήματα της διαρκούς κίνησης είναι ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι σκληρές, παραδεχόμενος ότι το έχει συνειδητοποιήσει περισσότερο καθώς μεγαλώνει.

«Είναι αδύνατο να διατηρήσεις μια σχέση», λέει. «Σίγουρα, όλοι είναι προσβάσιμοι με το WhatsApp και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, αλλά μετακομίζω σε ένα νέο μέρος κάθε δύο εβδομάδες, μερικές φορές κάθε δύο ημέρες. «Μπορεί να είναι δύσκολο αν συναντήσεις κάποιον με τον οποίο σου αρέσει να κάνεις παρέα. Βασικά λες πάντα αντίο. Κάθε λίγες μέρες, αποχαιρετώ τους ανθρώπους. Ήταν ένας αγώνας». Και ενώ είχε κυρίως θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, υπήρξαν μερικές αποτυχίες στην πορεία.

Οι πραγματικές περιπέτειες που έζησε στα ταξίδια του

Ο Γκροντ λέει ότι πρόσφατα συνελήφθη από την αστυνομία μετανάστευσης στη Γκαμπόν, μια χώρα που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αφρικής, λόγω παρεξήγησης και η δοκιμασία τον έκανε να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο πόσο μακριά βρίσκεται από τους αγαπημένους του. Ωστόσο, τονίζει ότι τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών και είναι συνεχώς σε επαφή με την οικογένειά του και τους φίλους του στο σπίτι, καθώς και με τους φίλους που έχει κάνει στα ταξίδια του. «Δεν έχω χρόνο να μου λείπουν οι άνθρωποι», λέει.

Η Συρία ως σημείο σταθμός στο ταξίδι του Γκροντ

Από τα πολλά μέρη που έχει πάει, ο Γκροντ λέει ότι ήταν η Συρία που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω του. Ενώ επί του παρόντος συνιστάται να μην ταξιδεύουν στη χώρα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, μπόρεσε να την επισκεφθεί το 2019 αφού βρήκε ένα τουριστικό γραφείο που ήταν πρόθυμο να κανονίσει μια βίζα και να τον μεταφέρει. «Ήταν ένα πραγματικά ακριβό ταξίδι», εξηγεί. «Έπρεπε να πληρώσω για την ασφάλεια και κάθε είδους πράγματα, αλλά άξιζε τον κόπο. Μερικές από τις πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δεν είχε απομείνει τίποτα άλλο παρά μόνο μερικά κτίρια. Όλα ήταν εντελώς ερειπωμένα. Αλλά το να δεις την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση που είχαν ακόμα οι ντόπιοι που συναντήσαμε ήταν απλώς τρελό». Ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν τους είχε μείνει τίποτα, αλλά ήταν αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και ήταν σίγουροι ότι όλα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Αυτό ήταν ένα ταξίδι που σίγουρα με διαμόρφωσε από πολλές απόψεις».

Έχει επισκεφτεί 130 χώρες

Ο Γκροντ λέει στο CNN Travel, ότι στις 71 από τις σχεδόν 130 χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει έχει βρεθεί περισσότερες από μία φορές και συχνά επιστρέφει σε προορισμούς που αγαπά ιδιαίτερα. «Έχω πάει τέσσερις φορές στο Πακιστάν», σημειώνει. «Πήγα στην Ταϊλάνδη 17 φορές και πηγαίνω στην Τουρκία μερικές φορές το χρόνο. Λατρεύω την Κωνσταντινούπολη».

Ο Γκροντ προσπαθεί να μην προγραμματίζει πολύ μακριά εκ των προτέρων και συχνά δεν έχει ιδέα πού θα μείνει ή πού θα βρίσκεται σε μια εβδομάδα περίπου.