Το βλαχοχώρι των Ιωαννίνων που το χειμώνα ερημώνει

Διεκδικεί την πρωτιά του χωριού με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
15:43
20/11/2020
Το βλαχοχώρι των Ιωαννίνων που το χειμώνα ερημώνει
3
loading

Χτισμένη αμφιθεατρικά στο άγριο και ταυτόχρονα επιβλητικό τοπίο του Γράμμου, η Αετομηλίτσα, το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία, είναι ένα από τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων που κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη με την αγριάδα της τοποθεσίας της.

Οι κάτοικοι του χωριού ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο χωριό της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αγγίζοντας τα 1.430 μέτρα! Πρόκειται για ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό που το χειμώνα, σχεδόν, ερημώνει καθώς οι κάτοικοί του κατηφορίζουν προς τους νομούς Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς μέσα σε δάση και πάνω από εντυπωσιακές κορυφογραμμές της περιοχής αποτελεί από μόνη της δέλεαρ για να επισκεφτεί κανείς το χωριό, με τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας να καταφτάνουν σε αυτό ακόμη και το χειμώνα.

Παλιό κεφαλοχώρι του νομού, η Αετομηλίτσα γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τον 18ο, 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρι που χτυπήθηκε και αυτή από τον εμφύλιο με σφοδρές μάχες. Μετά το 1950 οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν σκορπισμένοι σε διάφορες χώρες εκτός Ελλάδας, ενώ η αστυφιλία της δεκαετίας του ’70 κόντεψε να το ερημώσει.

Σήμερα, το χωριό άρχισε και πάλι να αποκτά το ενδιαφέρον του με προσεγμένα καλντερίμια, όμορφες πλατείες και πέτρινα στοιχεία να συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα του. Αν και δεν μοιάζει ιδιαιτέρως με τους γραφικούς οικισμούς στον ορεινό όγκο των Ιωαννίνων, κερδίζει τον επισκέπτη με την απλότητα και την αυθεντικότητα που το χαρακτηρίζουν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΚΑΛΌ

    Αετομηλίτσα (παλαιότερα Δέντσικο - Ντένισκο[1] και Γαλαταριά[2]) ανήκει σήμερα στο νομό Ιωαννίνων, στην επαρχία Κονίτσης, στις νότιες πλαγιές του Γράμμου. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού στα Ελληνοαλβανικά Σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430 μέτρων.[3] Το όνομα Ντένισκο είναι σλάβικο και σημαίνει προσήλιο, που δηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Το 1928 μετονομάστηκε σε Αετομηλίτσα (Αετός και Μηλιά)[2]. Οι κάτοικοι του χωριού κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, δημιούργησαν ένοπλες ομάδες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, οι οποίες έλαβαν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, και έτσι στη συνέχεια οι Αετομηλιτσιώτες βρέθηκαν διάσπαρτοι σε Έδεσσα, Φλώρινα, Σέρρες, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά της Μακεδονίας.

  2. avatar ΚΑΛΌ

    ΧΑΙΡΕΤΏ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΉ ΑΕΤΟΜΗΛΊΤΣΑ.

  3. avatar Αλέξανδρος Κ

    Α ρε ντενισκο αξία!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει