Όλυμπος: Ο «θρόνος του Δία», οι μύθοι και το περίεργο φαινόμενο των πυραμίδων

Στο Στεφάνι, ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη της Ελλάδας, η μυθολογία μπλέκεται με την επιστήμη


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
11:55
15/10/2020
Όλυμπος: Ο «θρόνος του Δία», οι μύθοι και το περίεργο φαινόμενο των πυραμίδων
5
loading

Μπορεί να έχεις ακούσει συχνά την αναφορά για το «Θρόνο του Δία» όταν κάποιος μιλάει για τον Όλυμπο. Ο λόγος για την κορυφή Στεφάνι που βρίσκεται εκεί και που θεωρείται ότι ο Δίας «έφτιαξε το θρόνο του» σύμφωνα με την μυθολογία. Είναι μια από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού με υψόμετρο τα 2.909 μέτρα.

Το σημείο προκαλεί δέος αν είσαι από τους τυχερούς και δεινούς ορειβάτες και το δεις από κοντά αλλά και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Μια κορυφή της χώρας που προκαλεί δέος και εντυπωσιάζει κρύβοντας παράλληλα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, διάφορες ιστορίες και μύθους. Ένα από τα παράξενα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας.

Ο «Θρόνος του Δία», οι πυραμίδες του και οι μύθοι

Ο «Θρόνος του Δία», λοιπόν, βρίσκεται σε μια από τις κορυφές του Ολύμπου και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ορειβάτες που επιχειρούν ανάβαση εκεί. Εκεί συμβαίνει και ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο έχουν αναφέρει και περιγράψει πολλοί ορειβάτες. Είναι γνωστό και στους κατοίκους της περιοχής που τους αρέσει να συζητούν γι’ αυτό.

Κάθε πρωί, λοιπόν,  όταν ανατέλλει ο ήλιος, οι ορειβάτες αναφέρουν ότι έχουν δει ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι σκιές που δημιουργούνται στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία. Είναι σαν να κοιτά λένε προς το ύψωμα. Εξάλλου εκεί βρίσκεται ο θρόνος του…

Εκτός, όμως, από αυτό το φαινόμενο υπάρχει και κάτι ακόμη το οποίο συνδέεται με διάφορους μύθους και εικασίες οι οποίες μπλέκονται με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο λόγος για τις όχι τυχαίες πυραμοειδές κορυφές του Ολύμπου οι οποίες είναι ορατές ακόμη και σήμερα. Οι διηγήσεις των κατοίκων αλλά και η παράδοση λέει ότι οι συγκεκριμένες πυραμίδες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαίων ετών. Και καθώς φαίνεται ότι έχουν λαξευθεί, θεωρείται ότι είτε δημιουργήθηκαν από κάποια προηγμένη ανθρώπινη τεχνολογία, είτε όπως λέει ο μύθος τις δημιούργησαν οι ίδιοι οι θεοί για δικά τους στρατηγικά σημεία.

Όσον αφορά τώρα την επιστημονική διάσταση των πυραμίδων, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις αποστάσεις και τις μοίρες που σχηματίζουν οι γωνίες τους. Επιστήμονες αναφέρουν ότι  την ίδια ακριβώς γωνία έχουν και τα 3 αστέρια της ζώνης του Ορίωνα στον ουρανό. Τις λεγόμενες «Τρείς Βασιλείες». Η ίδια ακριβώς ευθυγράμμιση με την ζώνη του Ορίωνα συμβαίνει επίσης και στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο!

Απόδραση στον Όλυμπο

Μια φθινοπωρινή εξόρμηση στα χωριά του Ολύμπου είναι ό,τι πρέπει για να γνωρίσεις την φύση στην περιοχή στα καλύτερά της. Υπάρχουν πολλές διαδρομές για να κάνεις αν σου αρέσει η πεζοπορία αλλά και μικροί, γραφικοί και παραδοσιακοί οικισμοί για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές μέρες στη διάθεσή σου και όρεξη για εξερεύνηση. Η κλασική και αγαπημένη βάση του βουνού για εξερεύνηση είναι το Λιτόχωρο. Από εκεί μπορείς να γνωρίσεις την τριγύρω περιοχή και να γνωρίσεις από κοντά τις ομορφιές του βουνού των Θεών. Ένα από τα παράξενα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Δημήτρης Λιν

  Φαίνεται από αυτά που λέει περι πυραμίδων πως γράφτηκε από κάποιον που δεν έχει ανεβεί στον Ολύμπο και δεν σέβεται το βουνό. Τι να πούμε καθένας γράφει ότι θέλει. Ολα τα βουνά έχουν πυραμοειδείς κορυφές και ο Ολυμπος έχει 6 τουλάχιστον κορυφές με αυτό το σχήμα. Αλλά αυτά περι Ορίονα είναι παραμύθια από άτομο που οχι μόνον δεν έχει δει ούτε ένα χάρτη του Ολύμπου αλλά ουτε ξέρει και τι ειναι η ζώνη του Ορίονα, Δυστυχώς

 2. avatar Ολυμπος

  Υπήρξε τό ιερό όρος τών αρχαίων Ελλήνων .Στό όρος αυτό οι αρχαίοι θεοί ανέβηκαν μέ επικεφαλής τόν Δία πού εστηθει σέ μιά από τίς υψηλότερες κορυφές του τό χάλκινο ανάκτορο του πού από εκείνο εξακόντιζε εναντίον τής γής τούς κεραυνούς του .Στίς υπώρειες τού Ολύμπου ο οποίος έπαιξε σπουδαίο ρόλο στή ιστορία ,εκτίσθη τό Δίον ,η ιερή πόλη τού Διός πού λέγεται ότι τά αφιερώματα αποτελούσαν σωρούς και ότι τά αγάλματα τών θεών σχημάτιζαν ένα μικρό δάσος .Εκεί κοντά βρισκόταν και τό Λείβηθρο ονομαστό γιά τό -άντρο τών Λειβηθρίδων Νυμφών- .Στίς χαράδρες του διδάχτηκε ο Ορφέας τή λατρεία τού Διονύσου .Σέ μικρή απόσταση ήταν κτισμένη τρίτη ιερή πόλη τών Μουσών η Πίμπλεια .Και στη κορυφη του πού λέγεται Θρόνος τού Διός είχε ιδρυθεί βωμός τού Πατέρα τών θεών .Σκαρφάλωναν από τό αρχαίο Δίον ευλαβείς προσκυνητές δύο φορές τό χρόνο διακινδυνεύοντας σέ επικίνδυνη ακροβασια γιά νά προσφέρουν εκεί ψηλά πανηγυρική θυσία.

 3. avatar Νικος453

  Γράψτε όμως και το πόσο επικύνδυνο είναι να ανεβαίνει, στον Όλυμπο, ο κάθε άσχετος με μηδαμινό εξοπλισμό. Κανένα βουνό δεν είναι παίξε γέλασε.

 4. avatar Οι Δωδεκα

  Κατά τούς κλασικούς χρόνους οι δώδεκα θεοί τού Ολύμπου ήταν : Ο Δίας ,Η Ήρα ,Ο Ποσειδώνας ,Η Δήμητρα ,Η Εστία ,Η Αθηνά ,Ο Απόλλωνας ,Η Άρτεμη ,Η Αφροδίτη ,Ο Άρης ,Ο Ήφαιστος ,Ο Ερμής . Ο Πλούταρχος και η Περσεφόνη κατοικούσαν στόν Άδη ,και ο Διόνυσος πού η λατρεία του είχε καθιερωθεί αργότερα εντάχτηκε στούς Ολύμπιους ώς φιλοξενούμενος τών θεών.

 5. avatar Ολυμπιοι θεοι

  Τόν είχαν διαλέξει γιά νά στήσουν εκεί τήν έδρα και τά βασίλεια τού νικητή τών Τιτάνων και τών Γιγάντων ,τού Δία και τών μεγάλων θεών πού τού στάθηκαν σύμμαχοι .Γιαυτό ο πατέρας τών αθανάτων ονομάστηκε -Ολύμπιος Δίας- και τό Δωδεκάθεο οι βασικοί δηλαδή θεοί -Ολύμπιοι θεοί- .Στόν Όλυμπο κατοικούσαν και οι Μούσες ,οι Ώρες ,και οι Χάριτες πού διασκέδαζαν τούς θεούς στά συμπόσια μέ τά τραγούδια και τούς χορούς τους .Ο Ήφαιστος είχε χτίσει χάλκινα μεγαλόπρεπα ανάκτορα γιά όλους ,και ιδιαίτερα και λαμπρότερα στήν ψηλότερη κορφή τού Ολύμπου γιά τό Δία .Εκεί συναθροίζονταν οι Ολύμπιοι και έκαναν συμβούλια πού κατέληγαν πάντοτε σέ συμπόσια και σέ γιορτές .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει