Μπορεί να έχεις ακούσει συχνά την αναφορά για το «Θρόνο του Δία» όταν κάποιος μιλάει για τον Όλυμπο. Ο λόγος για την κορυφή Στεφάνι που βρίσκεται εκεί και που θεωρείται ότι ο Δίας «έφτιαξε το θρόνο του» σύμφωνα με την μυθολογία. Είναι μια από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού με υψόμετρο τα 2.909 μέτρα.

Το σημείο προκαλεί δέος αν είσαι από τους τυχερούς και δεινούς ορειβάτες και το δεις από κοντά αλλά και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Μια κορυφή της χώρας που προκαλεί δέος και εντυπωσιάζει κρύβοντας παράλληλα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, διάφορες ιστορίες και μύθους. Ένα από τα παράξενα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας.

Ο «Θρόνος του Δία», οι πυραμίδες του και οι μύθοι

Ο «Θρόνος του Δία», λοιπόν, βρίσκεται σε μια από τις κορυφές του Ολύμπου και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ορειβάτες που επιχειρούν ανάβαση εκεί. Εκεί συμβαίνει και ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο έχουν αναφέρει και περιγράψει πολλοί ορειβάτες. Είναι γνωστό και στους κατοίκους της περιοχής που τους αρέσει να συζητούν γι’ αυτό.

Κάθε πρωί, λοιπόν,  όταν ανατέλλει ο ήλιος, οι ορειβάτες αναφέρουν ότι έχουν δει ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι σκιές που δημιουργούνται στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία. Είναι σαν να κοιτά λένε προς το ύψωμα. Εξάλλου εκεί βρίσκεται ο θρόνος του…

Εκτός, όμως, από αυτό το φαινόμενο υπάρχει και κάτι ακόμη το οποίο συνδέεται με διάφορους μύθους και εικασίες οι οποίες μπλέκονται με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο λόγος για τις όχι τυχαίες πυραμοειδές κορυφές του Ολύμπου οι οποίες είναι ορατές ακόμη και σήμερα. Οι διηγήσεις των κατοίκων αλλά και η παράδοση λέει ότι οι συγκεκριμένες πυραμίδες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαίων ετών. Και καθώς φαίνεται ότι έχουν λαξευθεί, θεωρείται ότι είτε δημιουργήθηκαν από κάποια προηγμένη ανθρώπινη τεχνολογία, είτε όπως λέει ο μύθος τις δημιούργησαν οι ίδιοι οι θεοί για δικά τους στρατηγικά σημεία.

Όσον αφορά τώρα την επιστημονική διάσταση των πυραμίδων, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις αποστάσεις και τις μοίρες που σχηματίζουν οι γωνίες τους. Επιστήμονες αναφέρουν ότι  την ίδια ακριβώς γωνία έχουν και τα 3 αστέρια της ζώνης του Ορίωνα στον ουρανό. Τις λεγόμενες «Τρείς Βασιλείες». Η ίδια ακριβώς ευθυγράμμιση με την ζώνη του Ορίωνα συμβαίνει επίσης και στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο!

Απόδραση στον Όλυμπο

Μια φθινοπωρινή εξόρμηση στα χωριά του Ολύμπου είναι ό,τι πρέπει για να γνωρίσεις την φύση στην περιοχή στα καλύτερά της. Υπάρχουν πολλές διαδρομές για να κάνεις αν σου αρέσει η πεζοπορία αλλά και μικροί, γραφικοί και παραδοσιακοί οικισμοί για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές μέρες στη διάθεσή σου και όρεξη για εξερεύνηση. Η κλασική και αγαπημένη βάση του βουνού για εξερεύνηση είναι το Λιτόχωρο. Από εκεί μπορείς να γνωρίσεις την τριγύρω περιοχή και να γνωρίσεις από κοντά τις ομορφιές του βουνού των Θεών. Ένα από τα παράξενα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου.