11
loading

Οι ιστορίες της μυθολογίας συχνά γοητεύουν, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Ωστόσο, η ελληνική μυθολογία έχει την δική της γοητεία. Δράση, ρομαντισμός, δράμα και αίγλη σε άφθονες ποσότητες, για τους «αχόρταγους» λάτρεις των επικών ιστοριών, που είναι σχεδόν αδύνατο να μην βυθιστούν στη μυθική Ελλάδα.

Και αν οι ιστορίες που διηγούνται παρακάτω εκτυλίχθηκαν (;) αμέτρητα χρόνια πίσω, τα μέρη στα οποία διαδραματίστηκαν σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν και να αποτελούν, μάλιστα, δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Τόσο για τον μυθικό τους χαρακτήρα, όσο και για τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Δήλος

Το ιερό νησί της Δήλου, ανακηρυγμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, χαρακτηρίζεται για την ιστορική και μυθολογική του σημασία, ενώ αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για όσους δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής μυθολογίας. Το μικρό νησί που απέχει περίπου 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Μύκονο θεωρείται η γενέτειρα των δίδυμων θεών Άρτεμις και Απόλλωνα. Η μυθολογία λέει ότι η Λητώ, ερωμένη του Δία, διέφυγε στη Δήλο προκειμένου να ξεφύγει από την οργή της Ήρας και να γεννήσει τα παιδιά της, καρπό του έρωτά της με τον Δία. Σύμφωνα με την μυθολογία, μάλιστα, κανένας θνητός δεν επιτρέπεται να γεννηθεί ή να πεθάνει εδώ. Σήμερα, το νησί των μόλις 3 χλμ. αποτελεί ιστορικό τόπο με έναν άκρως εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο με πολύτιμα ευρήματα από την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

Ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου

Αναμφισβήτητα ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαίους ελληνικούς μύθους είναι η ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, ο βασιλιάς Μίνωας, γιος του Δία και της Κρήτης, μετά από ασέβεια προς τον Ποσειδώνα αναγκάστηκε να μεγαλώσει έναν γιο με το σώμα άνδρα και το πρόσωπο ταύρου, τον γνωστό σε όλους Μινώταυρο. Κατασκευάζοντας τον λαβύρινθο για να τον παγιδεύσει, κάθε εννιά χρόνια επτά νέοι Αθηναίοι και επτά νέες Αθηναίες στέλνονταν στην Κρήτη για να τους κατασπαράξει ο Μινώταυρος, εν είδει τιμωρίας του Μίνωα απέναντι στους Αθηναίους που σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω.

Μία από αυτές τις φορές ανάμεσα στους νέους βρέθηκε μετά από δική του θέληση και ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα και της Αίθρας, ο οποίος με την βοήθεια του «Μίτου της Αριάδνης», που του είχε δώσει η κόρη του Μίνωα, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο κατάφερε να απεγκλωβιστεί και από τον Λαβύρινθο. Μέχρι σήμερα η ακριβής τοποθεσία του λαβύρινθου δεν έχει εντοπιστεί, ωστόσο, υπάρχουν δύο μέρη που θεωρούνται ως ο τόπος που είχε δημιουργηθεί ο λαβύρινθος. Το πρώτο είναι ο Κομμός, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εδώ ήταν η θέση του θρόνου του Μίνωα.

Η ομώνυμη παραλία, στην άκρη του κόλπου της Μεσαράς σε απόσταση 66 χλμ. από το Ηράκλειο, με την χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά το 2018 χαρακτηρίστηκε από το Forbes ως η ομορφότερη παραλία του κόσμου, ενώ σήμερα κοντά στην ακρογιαλιά συναντώνται επείπια της αρχαίας πόλης, που θεωρείτο λιμάνι της Φαιστού.  Η δεύτερη περιοχή που πιστεύεται ότι ήταν το σημείο του λαβύρινθου του Μινώταυρου είναι η Γόρτυνα, σε απόσταση 27 χλμ. προς το εσωτερικό του νομού.

Αχέρωντας Ποταμός

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αχέροντας ήταν ένας από τους πέντε ποταμούς που συνόρευαν με τον Κάτω Κόσμο. Γνωστός και ως «Ποταμός του Θανάτου», είχε συνδεθεί κατά την αρχαιότητα με το θάνατο -εξου και η ονομασία του- καθώς θερωτείτο το ποτάμι όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στο Χάροντα, κατά την διαδρομή τους προς τον Άδη. Ήταν γνωστό, μάλιστα, ότι έρρεε μέσα από σκοτεινά φαράγγια, ενώ έφτανε σε διάφορα μέρη υπογείως.

Σήμερα, ο επισκέπτης του ανακαλύπτει τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς που «αγκαλιάζουν» τον μυθικό ποταμό σε μήκος 50 χλμ., στους νομούς Θεσπρωτίας, Πρεβέζης και Ιωαννίνων. Οι πηγές του συναντώνται στο νομό Θεσπρωτίας, 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή, ενώ αποτελούν σημείο για βουτιές και δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, όπως ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α. Σημείο αναφοράς της περιοχής και το διάσημο Νεκρομαντείο, ένας αρχαίος ελληνικός ναός νεκρομαντίας, αφιερωμένος στον Άδη και την Περσεφόνη.

Όρος Ίδα (Ψηλορείτης)

Ο επιβλητικος Ψηλορείτης στην κεντρική Κρήτη, αποτελεί μια τοποθεσία με έντονη μυθολογική σημασία. Σύμφωνα με την μυθολογία, λοιπόν, ο Κρόνος, ένας από τους πρώτους τιτάνες, προσθάθησε να σκοτώσει όλους τους απόγονούς τους, τρώγοντάς τους, προκειμένου να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι θα χάσει τον θρόνο του από κάποιο από τα παιδιά του. Όταν η Ρέα, λοιπόν, γέννησε τον Δία αποφάσισε να τον κρύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση του Ψηλορείτη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που επισκέπτονται το σπήλαιο όπου ο Δίας πιστεύεται ότι πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όλυμπος

Ο μεγαλοπρεπής Όλυμπος, το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, κατά την ελληνική μυθολογία αποτέλεσε την κατοικία των 12 Θεών. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο των Ολύμπιων Θεών με τους Τιτάνες (Τιτανομαχία) και αποτέλεσε το νέο σπίτι των νικητών, που δεν ήταν άλλοι από τους Ολύμπιους Θεούς. Οι ιστορίες του Ολύμπου περιλαμβάνουν αξιοζήλευτες γιορτές με νέκταρ και αμβροσία υπό τις μελωδίες της λύρας του Απόλλωνα. Και ενώ σήμερα ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει κάποια από τις θεότητες που κάποτε «σύχναζαν» εδώ, ο μυθικός Όλυμπος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες, τόσο στους γραφικούς και παραδοσιακούς οικισμούς στις καταπράσινες πλαγιές του, όσο και στις διάσημες παραλίες του στους πρόποδές του.

Ιθάκη

Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτό το υπέροχο νησί του Ιονίου, που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την Οδύσσεια του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα. Σύμφωνα με αυτό η Ιθάκη αποτελούσε το σπίτι του Οδυσσέα, ο οποίος μετά τον Τρωικό πόλεμο πέρασε μέσα από πολλά εμπόδια και δοκιμασίες για να φτάσει μετά από ένα δεκαετές ταξίδι στο σπίτι του. Σήμερα, αυτό το ονειρικό νησί με την μυστικιστική αύρα, τα σμαραγδένια νερά και την πλούσια καταπράσινη φύση αποτελεί στην κυριολεξία έναν παράδεισο χαλάρωσης καλοκαιρινών διακοπών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βυθός του, ενώ υπάρχουν και αρκετές σημαντικές αρχαιλογικές τοποθεσίες για να επισκεφτεί κανείς στην Ιθάκη.

Αίγινα

Η Αίγινα οφείλει την ονομασία της στην ερωμένη του Δία, κόρη του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας ερωτεύτηκε την Αίγινα και την απήγαγε από τους γονείς της, μεταφέροντάς την στο νησί Οινόη (γνωστό και ως Οινώνη ή Οινόπια), την σημερινή Αίγινα. Εκεί, η Αίγινα γέννησε τον γιο τους και το νησί πήρε το όνομά της. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ποταμός Ασωπός υπάρχει ακόμα στην Αίγινα, ωστόσο με την ονομασία «Ρέμα της Σκοτεινής». Σήμερα, η Αίγινα είναι το πιο κοντινό νησί από εκείνα του Αργοσαρωνικού στην Αθήνα, αποτελώντας κλασική λύση για ημερήσιες, και όχι μόνο, εκδρομές, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Κέρκυρα

Η άλλη κόρη του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης, Κόρκυρα, έδωσε το όνομά της στο αρχοντικό νησί των Φαιάκων. Η μυθολογία λέει ότι Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την Κόρκυρα, την απήγαγε και την μετέφερε σε ένα ανώνυμο, τότε, νησί το οποίο στη συνέχεια πήρε το όνομά της- Κόρκυρα ή Κέρκυρα. Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο, τον Φαίακα, στον οποίο οφείλεται τόσο το όνομα των κατοίκων του νησιού, Φαίακες, όσο και το όνομα «Νησί των Φαιάκων» για την ίδια την Κέρκυρα.

Φτάνοντας σε αυτό το αρχοντικό νησί του Ιονίου, λοιπόν, μια ζεστή και γλυκιά αίσθηση πλημμυρίζει τον επισκέπτη του, ο οποίος μαγεύεται από τα θαυμάσια κτίρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα επιβλητικά φρούρια και τα ρομαντικά καντούνια, τις ονειρικές ακρογιαλιές και τα όμορφα γραφικά χωριά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Εγώ προτιμώ

  να πάω να ανάψω ένα κερί στην εκκλησία της περιοχής μου.Έχει κι αυτή μεγάλη ιστορία,γιατί είναι πολύ παλιά.Να φανταστείτε ότι χτίστηκε επάνω ακριβώς στα ερείπια αρχαιοελληνικού ναού.Τόσο παλιά..

 2. avatar Χαλκιδέος

  Ξεχάσατε Δελφούς στη Φωκίδα που φημίζονται για το μαντείο των Δελφών! Μπορείτε να επισκεφθείτε εκεί και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, που βρίσκεται κοντά στην Αράχωβα και έχει το άγαλμα του Ηνίοχου

 3. avatar Κερκυρα

  Ενα από τα αρχαία ονόματα της το Σχερία γιατί η θεά Δήμητρα παρακάλεσε τόν Ποσειδώνα να σταματήσει τη μεταφορά υλικών από το ποτάμια τής Ηπείρου γιατί έτσι το νησί θα ενωνονταν με την Ήπειρο.

 4. avatar Αιγινα

  Θυγατέρα τού ποταμού τής Αργολίδος Ασωπού τήν οποία άρπαξε ο Ζεύς και τήν μετέφερε στο νησί πού από τότε λέγεται Αίγινα .Ο Σίσυφος είδε τόν Δία να κλέβει τήν κόρη και το είπε στόν πατέρα της .ο Ζευς τόν τιμώρησε καταδικάζεται στον Άδη να κυλάει με κεφάλι και χέρια ενα πελώριο βράχο από την πλαγια τού βουνού στην κορυφή .

 5. avatar Ιθακη

  Ο Ομηρος αναφέρει και περιγράφει με λεπτομέριες την Ιθάκη πού χάρη στα ομηρικά έπη έχει αποκτήσει δόξα αιώνια .

 6. avatar Ολυμπος

  Οι Τιτάνες ήταν θεοί παιδιά τού Ουρανού και τής Γής .Η μητέρα τους προέτρεψε τόν Κρόνο και εξεθρονησε τόν Ουρανό και τόν ακρωτηρίασε ,ο Ουρανός καταράσθηκε όλους τούς Τιτάνες .Ο Ζεύς επέστρεψε από τήν Κρήτη στον Όλυμπο και έγινε ο πατέρας τών θεών και τών ανθρώπων.

 7. avatar Ο γκρινιάρης θα σας πει…

  ...ότι είναι Αχέρων ποταμός ή Αχέροντας, όχι Αχέρωντας.

  Ωραίο το άρθρο πάντως, ευκαιρία φέτος να ανακαλύψουμε την Ελλάδα που σνομπάραμε

 8. avatar Ιδη

  Από τήν ομόνυμη νύμφη τη θυγατέρα τού βασιλιά Μελισσεως ,πού μαζί με τήν αδελφή της Αδράστεια ανάθρεψε τόν Δία πού τόν εμπιστεύτηκε σαυτην η Ρέα όταν εκείνος ήταν βρέφος ,για να τόν σώσει από τήν μανία τού Κρόνου πού έτρωγε τα παιδιά του ,και τή φύλαξή του στούς δαίμονες Κουρήτες ή στούς Ιδαίοι Δάκτυλοι .

 9. avatar Μινωταυρος

  Ο Μίνως βασιλιάς τής Κρήτης γιός τού Διός κ τής θρυλικής Ευρώπης .Ηγεμόνας σοφός αλλά και ερωτύλος ,είχε νόμιμη σύζυγο τήν Πασιφάη μαζί της απέκτησε τόν Κατρέα τόν Δευκαλίωνα τόν Γλαύκο τόν Ανδρόγεω τήν Ακακαλλίδα τήν Αριάδνη τήν Φαίδρα τήν Ξενοδίκη , αλλά είχε και άλλα από τις νύμφες Παρία Δεξιθεα Φρονια , και από πολλές κοινές θνητές .Η Πασιφάη για να εξουδετερώσει τη γονιμότητα τού συζύγου της πέτυχε με μαγικά μέσα να πεθαίνουν στην αγκαλιά του όλες οι γυναίκες πού θα τον πλησίαζαν ή να τεκνοποιουν από αυτόν μόνο έχιδνες σκορπιούς και άλλα τέρατα .Η Πασιφάη είχε κιαυτη τη μοίρα να γίνει μάνα τερατογονος .Ο θεός Ποσειδών έδωσε στον Μίνωα ένα ωραιότατο ταύρο με τήν εντολή να τόν θυσιάσει ,εκείνος όμως θυσίασε άλλο ταύρο ,ο θεός οργίσθηκε και εκδικήθηκε τόν Μίνωα ,ενέπνευσε στήν αυστηρή Πασιφάη σφοδρό έρωτα για τόν ταύρο ,εκείνη εξομολογήθηκε τόν ερωτά της στον αρχιτέκτονα Δαίδαλο και εκείνος κατασκεύασε χάλκινη αγελάδα πού μέσα κλείσθηκε η Πασιφάη ,ώστε ο ταύρος το νόμισε για ζωντανο κι έτσι έγινε η ένωση πού καρπός της ήταν ένα τέρας με σώμα ανθρώπου και κεφαλή ταύρου ,πού ονομάσθηκε Αστέριος επικράτησε όμως να αποκαλείται Μινώταυρος.

 10. avatar Δηλος

  Η νήσος Δήλος αρχικά έπλεε μέσα στη θάλασσα και σταθεροποιήθηκε μονάχα για χάρη τής Λητούς η οποία αναζητούσε τόπο για να γεννήσει τόν Απόλλωνα τον γιό τού μεγάλου Διός .Η πάντοτε ζηλότυπη Ήρα είχε παρεμβάλλει συνεχή εμπόδια σε εκείνη τη γέννηση .Γιαυτό και καμμιά χώρα δεν τολμούσε να δεχθεί την επιτοκο Λητώ από φόβο στην εκδίκηση τής παντοδύναμης Ήρας .Τότε όμως παρουσιάσθηκε μέσα από το βυθό η Δήλος ,γιαυτό λέγεται Δήλος γιατί έγινε -φανερή- στήν επιφάνεια, πού δέχτηκε να γίνει πατρίδα τού νέου θεού αλλά υπό τον όρο να λάβει ρητή υπόσχεση από τη Λητώ οτι ο γιός της Απόλλων θα ίδρυε εκεί ιερό γιά όλους τούς θνητούς και θα αποκτούσε τούτο απέραντη φήμη .Η πλωτή νήσος σταθεροποιήθηκε έτσι στηριζόμενη μάλιστα μέσα στη θάλασσα πάνω σε διαμαντενιους στύλους .Αμέσως η έως τότε άγονη Δήλος γέμισε από λουλούδια.

 11. avatar Πυρά Ηρακλέους

  Είναι και ο ναός που κάηκε ο Ηρακλής στα Πυρά της Οίτης και Κυκλώπεια τοίχη στην Καστριώτισσα στο ίδιο βουνό. Το όρος Οίτη είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδος και πολύ κοντά στην Αθήνα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...