Οι ιστορίες της μυθολογίας συχνά γοητεύουν, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Ωστόσο, η ελληνική μυθολογία έχει την δική της γοητεία. Δράση, ρομαντισμός, δράμα και αίγλη σε άφθονες ποσότητες, για τους «αχόρταγους» λάτρεις των επικών ιστοριών, που είναι σχεδόν αδύνατο να μην βυθιστούν στη μυθική Ελλάδα.

Και αν οι ιστορίες που διηγούνται παρακάτω εκτυλίχθηκαν (;) αμέτρητα χρόνια πίσω, τα μέρη στα οποία διαδραματίστηκαν σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν και να αποτελούν, μάλιστα, δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Τόσο για τον μυθικό τους χαρακτήρα, όσο και για τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Δήλος

Το ιερό νησί της Δήλου, ανακηρυγμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, χαρακτηρίζεται για την ιστορική και μυθολογική του σημασία, ενώ αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για όσους δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής μυθολογίας. Το μικρό νησί που απέχει περίπου 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Μύκονο θεωρείται η γενέτειρα των δίδυμων θεών Άρτεμις και Απόλλωνα. Η μυθολογία λέει ότι η Λητώ, ερωμένη του Δία, διέφυγε στη Δήλο προκειμένου να ξεφύγει από την οργή της Ήρας και να γεννήσει τα παιδιά της, καρπό του έρωτά της με τον Δία. Σύμφωνα με την μυθολογία, μάλιστα, κανένας θνητός δεν επιτρέπεται να γεννηθεί ή να πεθάνει εδώ. Σήμερα, το νησί των μόλις 3 χλμ. αποτελεί ιστορικό τόπο με έναν άκρως εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο με πολύτιμα ευρήματα από την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

Ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου

Αναμφισβήτητα ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαίους ελληνικούς μύθους είναι η ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, ο βασιλιάς Μίνωας, γιος του Δία και της Κρήτης, μετά από ασέβεια προς τον Ποσειδώνα αναγκάστηκε να μεγαλώσει έναν γιο με το σώμα άνδρα και το πρόσωπο ταύρου, τον γνωστό σε όλους Μινώταυρο. Κατασκευάζοντας τον λαβύρινθο για να τον παγιδεύσει, κάθε εννιά χρόνια επτά νέοι Αθηναίοι και επτά νέες Αθηναίες στέλνονταν στην Κρήτη για να τους κατασπαράξει ο Μινώταυρος, εν είδει τιμωρίας του Μίνωα απέναντι στους Αθηναίους που σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω.

Μία από αυτές τις φορές ανάμεσα στους νέους βρέθηκε μετά από δική του θέληση και ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα και της Αίθρας, ο οποίος με την βοήθεια του «Μίτου της Αριάδνης», που του είχε δώσει η κόρη του Μίνωα, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο κατάφερε να απεγκλωβιστεί και από τον Λαβύρινθο. Μέχρι σήμερα η ακριβής τοποθεσία του λαβύρινθου δεν έχει εντοπιστεί, ωστόσο, υπάρχουν δύο μέρη που θεωρούνται ως ο τόπος που είχε δημιουργηθεί ο λαβύρινθος. Το πρώτο είναι ο Κομμός, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εδώ ήταν η θέση του θρόνου του Μίνωα.

Η ομώνυμη παραλία, στην άκρη του κόλπου της Μεσαράς σε απόσταση 66 χλμ. από το Ηράκλειο, με την χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά το 2018 χαρακτηρίστηκε από το Forbes ως η ομορφότερη παραλία του κόσμου, ενώ σήμερα κοντά στην ακρογιαλιά συναντώνται επείπια της αρχαίας πόλης, που θεωρείτο λιμάνι της Φαιστού.  Η δεύτερη περιοχή που πιστεύεται ότι ήταν το σημείο του λαβύρινθου του Μινώταυρου είναι η Γόρτυνα, σε απόσταση 27 χλμ. προς το εσωτερικό του νομού.

Αχέρωντας Ποταμός

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αχέροντας ήταν ένας από τους πέντε ποταμούς που συνόρευαν με τον Κάτω Κόσμο. Γνωστός και ως «Ποταμός του Θανάτου», είχε συνδεθεί κατά την αρχαιότητα με το θάνατο -εξου και η ονομασία του- καθώς θερωτείτο το ποτάμι όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στο Χάροντα, κατά την διαδρομή τους προς τον Άδη. Ήταν γνωστό, μάλιστα, ότι έρρεε μέσα από σκοτεινά φαράγγια, ενώ έφτανε σε διάφορα μέρη υπογείως.

Σήμερα, ο επισκέπτης του ανακαλύπτει τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς που «αγκαλιάζουν» τον μυθικό ποταμό σε μήκος 50 χλμ., στους νομούς Θεσπρωτίας, Πρεβέζης και Ιωαννίνων. Οι πηγές του συναντώνται στο νομό Θεσπρωτίας, 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή, ενώ αποτελούν σημείο για βουτιές και δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, όπως ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α. Σημείο αναφοράς της περιοχής και το διάσημο Νεκρομαντείο, ένας αρχαίος ελληνικός ναός νεκρομαντίας, αφιερωμένος στον Άδη και την Περσεφόνη.

Όρος Ίδα (Ψηλορείτης)

Ο επιβλητικος Ψηλορείτης στην κεντρική Κρήτη, αποτελεί μια τοποθεσία με έντονη μυθολογική σημασία. Σύμφωνα με την μυθολογία, λοιπόν, ο Κρόνος, ένας από τους πρώτους τιτάνες, προσθάθησε να σκοτώσει όλους τους απόγονούς τους, τρώγοντάς τους, προκειμένου να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι θα χάσει τον θρόνο του από κάποιο από τα παιδιά του. Όταν η Ρέα, λοιπόν, γέννησε τον Δία αποφάσισε να τον κρύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση του Ψηλορείτη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που επισκέπτονται το σπήλαιο όπου ο Δίας πιστεύεται ότι πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όλυμπος

Ο μεγαλοπρεπής Όλυμπος, το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, κατά την ελληνική μυθολογία αποτέλεσε την κατοικία των 12 Θεών. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο των Ολύμπιων Θεών με τους Τιτάνες (Τιτανομαχία) και αποτέλεσε το νέο σπίτι των νικητών, που δεν ήταν άλλοι από τους Ολύμπιους Θεούς. Οι ιστορίες του Ολύμπου περιλαμβάνουν αξιοζήλευτες γιορτές με νέκταρ και αμβροσία υπό τις μελωδίες της λύρας του Απόλλωνα. Και ενώ σήμερα ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει κάποια από τις θεότητες που κάποτε «σύχναζαν» εδώ, ο μυθικός Όλυμπος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες, τόσο στους γραφικούς και παραδοσιακούς οικισμούς στις καταπράσινες πλαγιές του, όσο και στις διάσημες παραλίες του στους πρόποδές του.

Ιθάκη

Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτό το υπέροχο νησί του Ιονίου, που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την Οδύσσεια του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα. Σύμφωνα με αυτό η Ιθάκη αποτελούσε το σπίτι του Οδυσσέα, ο οποίος μετά τον Τρωικό πόλεμο πέρασε μέσα από πολλά εμπόδια και δοκιμασίες για να φτάσει μετά από ένα δεκαετές ταξίδι στο σπίτι του. Σήμερα, αυτό το ονειρικό νησί με την μυστικιστική αύρα, τα σμαραγδένια νερά και την πλούσια καταπράσινη φύση αποτελεί στην κυριολεξία έναν παράδεισο χαλάρωσης καλοκαιρινών διακοπών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βυθός του, ενώ υπάρχουν και αρκετές σημαντικές αρχαιλογικές τοποθεσίες για να επισκεφτεί κανείς στην Ιθάκη.

Αίγινα

Η Αίγινα οφείλει την ονομασία της στην ερωμένη του Δία, κόρη του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας ερωτεύτηκε την Αίγινα και την απήγαγε από τους γονείς της, μεταφέροντάς την στο νησί Οινόη (γνωστό και ως Οινώνη ή Οινόπια), την σημερινή Αίγινα. Εκεί, η Αίγινα γέννησε τον γιο τους και το νησί πήρε το όνομά της. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ποταμός Ασωπός υπάρχει ακόμα στην Αίγινα, ωστόσο με την ονομασία «Ρέμα της Σκοτεινής». Σήμερα, η Αίγινα είναι το πιο κοντινό νησί από εκείνα του Αργοσαρωνικού στην Αθήνα, αποτελώντας κλασική λύση για ημερήσιες, και όχι μόνο, εκδρομές, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Κέρκυρα

Η άλλη κόρη του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης, Κόρκυρα, έδωσε το όνομά της στο αρχοντικό νησί των Φαιάκων. Η μυθολογία λέει ότι Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την Κόρκυρα, την απήγαγε και την μετέφερε σε ένα ανώνυμο, τότε, νησί το οποίο στη συνέχεια πήρε το όνομά της- Κόρκυρα ή Κέρκυρα. Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο, τον Φαίακα, στον οποίο οφείλεται τόσο το όνομα των κατοίκων του νησιού, Φαίακες, όσο και το όνομα «Νησί των Φαιάκων» για την ίδια την Κέρκυρα.

Φτάνοντας σε αυτό το αρχοντικό νησί του Ιονίου, λοιπόν, μια ζεστή και γλυκιά αίσθηση πλημμυρίζει τον επισκέπτη του, ο οποίος μαγεύεται από τα θαυμάσια κτίρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα επιβλητικά φρούρια και τα ρομαντικά καντούνια, τις ονειρικές ακρογιαλιές και τα όμορφα γραφικά χωριά.