Όσο πιο πολύ εξερευνούμε την Αττική και γενικά την Ελλάδα τόσο πιο πολλές ενδιαφέρουσες και άγνωστες γι’ αυτήν πληροφορίες μαθαίνουμε. Ήξερες για παράδειγμα ότι μόλις 45 λεπτά μακριά από την Αθήνα κάποτε ζούσε μια αγέλη με πάνθηρες. Κι όμως ισχύει και μάλιστα, έχουν βρεθεί σημάδια και λείψανα από αυτούς. Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το σημείο; Είναι σε μια δολίνη (στην ουσία σε έναν κρατήρα – σπηλιά) στη Βραυρώνα Αττικής. Μπορεί να είναι ένα μέρος άγνωστο αλλά πραγματικά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η σπηλιά της Αττικής στην οποία κάποτε ζούσαν πάνθηρες

Στα 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας κάποτε ζούσε αγέλη από πάνθηρες. Το πεσμένο αυτό σπήλαιο στη Βραυρώνα Αττικής (η δολίνη) είναι ένα μέρος ιδιαίτερης αισθητικής το οποίο σε εντυπωσιάζει ειδικά όταν το βλέπεις από ψηλά. Εξάλλου, μόνο από ψηλά μπορείς να το θαυμάσεις μιας και δεν υπάρχει μονοπάτι για να φτάσεις εκεί. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε παλιά ένα μέρος που έμεναν πάνθηρες και στο οποίο μάλιστα παρέσερναν τη λεία τους για να… γευματίσουν.

Όπως αναφέρεται από έρευνες του Υπουργείου Πολιτισμού, η συγκεκριμένη δολίνη της Βραυρώνας αποτελεί ένα σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης το οποίο έχει στην πραγματικότητα μια κατακρημνισμένη οροφή. Μπορεί να την εντοπίσει κανείς μόλις 2,5 χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.

Έχει ένα κυκλικό σχήμα και είναι γεμάτο από αργιλικό ίζημα το οποίο είναι πλούσιο σε παλαιοντολογικά ευρήματα. Η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραώνας έγινε γνωστή πολύ πρόσφατα. Συγκεκριμένα έγινε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από τότε και στο εξής ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίες έγιναν σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα  απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού ανήκε σε πάνθηρες. Κάποια άλλη είδη που βρέθηκαν είναι λύκοι, βίσωνες, λιοντάρια, άλογα, αρκούδες, αλεπούδες και αγριόγατες.

Υπολογίζεται ότι αυτά τα είδη ζούσα εκεί περίπου 8-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα.

Οι εικόνες που μας χαρίζει το κανάλι Haanity του youtube από ψηλά είναι εντυπωσιακές.

 

πηγή: exploringgreece.tv