Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Monash, Swinburne και RMIT της Αυστραλίας ισχυρίζονται ότι κατέγραψαν την μεγαλύτερη ταχύτητα ίντερνετ στον κόσμο. Και αν οι μετρήσεις τους είναι σωστές τότε το νούμερο σίγουρα εντυπωσιάζει: 44.2 terabits το δευτερόλεπτο.

Όπως αναφέρει το BBC η ταχύτητα είναι τόσο εντυπωσιακή που οι χρήστες θα μπορούσαν να κατεβάσουν 1.000 ταινίες σε… ένα δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές κατάφεραν να φθάσουν αυτήν την ασύλληπτη ταχύτητα με την χρήση μιας ενισχυμένου τύπου οπτικής ίνας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος το BBC αναφέρει ότι η μέση ταχύτητα διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα 64 megabits το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες μετρήσεις η Αυστραλία βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας με το πόσο γρήγορα «τρέχει» το ίντερνετ ενώ δεν είναι λίγοι οι χρήστες που παραπονιούνται για τις προβληματικές συνδέσεις τους. Η μέση ταχύτητα λήψης στη χώρα είναι 43,4 mbps, 1 εκατομμύριο φορές χαμηλότερη από τις ταχύτητες που επιτεύχθηκαν σε αυτήν την επιστημονική δοκιμή.

Η μεγαλύτερη εμπορική ταχύτητα αυτήν την στιγμή στον κόσμο ανήκει στην Σιγκαπούρη με ταχύτητα λήψης 197,3 megabit ανά δευτερόλεπτο, ταχύτητα αρκετά μικρότερη από αυτή των ερευνητών.

Μέλος της ομάδας και λέκτορας στο πανεπιστήμιο Monash αναφέρει ότι «το εν λόγω επίτευγμα είναι μόλις μία μικρή ματιά στο μέλλον του διαδικτύου. Μία ταχύτητα τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τις παγκόσμιες βιομηχανίες

Η εφαρμογή της συσκευής micro-comb (ενισχυμένη οπτική ίνα), που δοκίμασαν οι ερευνητές, θα ανακουφίσει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ίδιους. Όπως αναφέρει ο Μπιλ Κόρκοναν το micro-cob ίναι συμβατή με την υποδομή οπτικών ινών που υπάρχει ήδη.

«Η ανακάλυψη είναι επαναστατική. Δεν μιλάμε μόνο για χρήση υπηρεσιών online δεδομένων όπως το Netflix. Τέτοιου είδους ταχύτητες στο ίντερνετ μπορεί να οδηγήσουν σε τεχνολογίες αυτο-οδηγούμενων οχημάτων και τις μετακινήσεις του μέλλοντος».