Ο κολοσσός τεχνολογίας Amazon ανακοίνωσε το οικιακό της ρομπότ Astro το οποίο όπως ανέφερε «θα μας φροντίζει μέσα στο σπίτι». Το Astro είναι εξοπλισμένο με μια περιστρεφόμενη οθόνη που είναι τοποθετημένη σε μια βάση με τροχούς. Η Amazon σχεδίασε το ρομπότ να φαίνεται ζωηρό και φιλικό, με μάτια και εκφραστικές κινήσεις του σώματος που ανταποκρίνονται στην αλληλεπίδραση των χρηστών.

Μπορεί να μετακινηθεί μόνο του από δωμάτιο σε δωμάτιο και είναι ικανό να περιηγείται γύρω από αντικείμενα στο πάτωμα ή να φρενάρει για να αποφύγει τη σύγκρουση με εμπόδια όπως ένα κατοικίδιο που κινείται στο δρόμο του. Μια κάμερα περισκοπίου προσαρτημένη στη βάση της συσκευής μπορεί να ανυψωθεί ή να χαμηλώσει για να δει αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά.

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με τον φωνητικό βοηθό Alexa της Amazon. Το ρομπότ, μεταξύ άλλων, ανταποκρίνεται επίσης σε εντολές, οπότε αν οι χρήστες λένε, «Astro, beatbox», το ρομπότ θα κάνει μουσικούς θορύβους.

Οι κατασκευαστές του Astro όμως κάνουν λόγο για «απαίσιο κατασκεύασμα»

Μερικοί από τους ανθρώπους που κατασκεύασα το ρομπότ δεν έχουν εντυπωσιαστεί καθόλου με το δημιούργημά τους.

Σύμφωνα με έκθεση του Vice ένα άτομο που εργάστηκε στο ρομπότ φέρεται να το χαρακτήρισε «καταστροφή» και ότι «δεν είναι έτοιμο για κυκλοφορία», ενώ ένας άλλος εργαζόμενος είπε ότι η ιδέα ότι θα ήταν μια χρήσιμη συσκευή προσβασιμότητας ήταν μια «παράλογη ανοησία». Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι το ρομπότ δεν χειρίζεται καλά τις σκάλες, ενώ ένας μάλιστα είπε ότι θα «πέσει κάτω» αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Και τα πράγμα γίνονται ακόμα χειρότερα. Το Vice αναφέρει επίσης ότι το ρομπότ είναι εύθραυστο και ότι αρκετά εξαρτήματά του είχαν σπάσει. Όπως καταλαβαίνει κάποιος ένα ρομπότ που κινείται στο έδαφος και κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ πρέπει να είναι ανθεκτικό στις ζόρικες επαφές με παιδιά ή κατοικίδια.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η Amazon έστειλε μια δήλωση στο The Verge και αντέτεινε ότι τα έγγραφα που αναφέρονται στην ιστορία ως «διαρροές» ήταν ξεπερασμένα και ότι οι χαρακτηρισμοί δεν αντικατοπτρίζουν το πόσο καλά λειτουργεί το Astro σήμερα.

Ασφάλεια και προστασία λέει η Amazon

Το ρομπότ διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά προστασίας και ασφάλειας. Μέσω ενσωμάτωσης στη θυγατρική της Amazon για την έξυπνη οικιακή ασφάλεια, Ring, το Astro είναι σε θέση να περιπολεί αυτόνομα στο σπίτι ενός χρήστη ενώ αυτός βρίσκεται μακριά. Μπορεί να επισημάνει πιθανούς εισβολείς και να ακούσει πράγματα όπως σπασμένα τζάμια ή ανιχνευτές καπνού μέσω μιας λειτουργίας που ονομάζεται Alexa Guard.

Για όσους ανησυχούν για την ιδιωτικότητα τους, η Amazon είπε ότι η κάμερα, το μικρόφωνο και οι αισθητήρες κίνησης του Astro μπορούν να απενεργοποιηθούν πατώντας ένα κουμπί. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ορίσουν «εκτός ζώνης» ή ορισμένα δωμάτια που είναι εκτός ορίων για το ρομπότ Astro.

Η Amazon δεν αποκάλυψε ημερομηνία κυκλοφορίας για το ρομπότ, αλλά είπε ότι θα αρχίσει να χορηγεί προσκλήσεις για προαγορά αργότερα μέσα στη χρονιά.