Την προσοχή των γονέων, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ώρες που επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές που συνδέονται μέσω Wi-Fi στο διαδίκτυο, εφιστά μία νέα έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει αν μειώσουν τη χρονική διάρκεια έκθεσης των παιδιών τους στο Wi-Fi καθώς μπορεί να βλάπτει την υγεία τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Microscopy and Ultrastructure, υποστηρίζει ότι τα παιδιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας από μια πηγή σε σχέση με τους ενήλικες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν πρέπει να κουβαλούν κινητά τηλέφωνα επάνω στα ρούχα τους.

«Τα παιδιά απορροφούν περισσότερη MWR από τους ενήλικες, επειδή ο εγκεφαλικός τους ιστός είναι πιο απορροφητικός, το κρανίο τους πιο λεπτό και το μέγεθός τους σχετικά πιο μικρό» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

«Η ακτινοβολία MWR από τις ασύρματες συσκευές έχει κηρυχθεί ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο και τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ενήλικες, όταν εκτίθενται σε οποιονδήποτε καρκινογόνο παράγοντα» αναφέρουν ακόμη.

Η παιδιατρική νευρολόγος Dr. Maya Shetreat-Klein δήλωσε σχετικά: «Οι έγκυες πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασύρματη ακτινοβολία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Διαπιστώνουμε ανησυχητική αύξηση των αριθμών στα παιδιά που διαγιγνώσκονται με νευρολογικές διαταραχές την τελευταία δεκαετία και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στη μείωσή τους πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη».

Οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία καθώς και προηγούμενες έρευνες γύρω από την έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων από το 2009 έως το 2014, σε συνδυασμό με κυβερνητικά έγγραφα, εγχειρίδια κατασκευαστών κ.ά.

«Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ινδία και άλλες τεχνολογικά εξελιγμένες κυβερνήσεις περνούν νόμους ή εκδίδουν προειδοποιήσεις γύρω από τη χρήση ασύρματων συσκευών από τα παιδιά» προσθέτουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι τα όρια στην έκθεση της ακτινοβολίας έχουν παραμείνει ίδια εδώ και 19 χρόνια και πως οι κατασκευαστές smartphone ορίζουν ειδικώς ότι η ελάχιστη απόσταση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο προϊόν και το σώμα του χρήση πρέπει να είναι συγκεκριμένη, έτσι ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια της έκθεσης MWR. Η απόσταση αυτή για laptop, κομπιούτερ και ταμπλέτες είναι 20 εκατοστά.