Μπορεί να νομίζετε ότι είναι απλά μια φωτογραφία, όμως ο τρόπος με τον οποίο τραβάει κανείς μια selfie μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια ομάδα ψυχολόγων.

Η πόζα που παίρνει κανείς, η τοποθεσία που επιλέγει, ακόμη και η γωνία από την οποία τραβά τη φωτογραφία αποκαλύπτει πτυχές του χαρακτήρα του, λένε οι ερευνητές.

«Εντοπίσαμε στοιχεία στις selfies, που σχετίζονται με το βαθμό τερπνότητας, ευσυνειδησίας, νευρωτισμού και ειλικρίνειας των ατόμων» υποστηρίζουν ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη.

«Τα στοιχεία αυτά περιελάμβαναν χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το λεγόμενο ‘duckface’ (πιέζοντας τα χείλη προς τα έξω και προς τα πάνω για να δώσει κανείς την αίσθηση των σαρκωδών χειλιών), συναισθήματα και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η τοποθεσία στο φόντο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ψυχολόγοι ορίζουν ως τερπνότητα, την τάση ενός ατόμου να είναι συνεργάσιμος και συμπονετικός, ενώ η ευσυνειδησία είναι η τάση προς την οργάνωση, την αυτοπειθαρχία και την αξιοπιστία.

Ο νευρωτισμός είναι η τάση προς το βίωμα δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος και ο θυμός και αποτελεί ένα μέτρο συναισθηματικής σταθερότητας, ενώ η διαφάνεια/ειλικρίνεια είναι ο βαθμός κατά τον οποίο ένα άτομο είναι πρόθυμο να δοκιμάσει νέα πράγματα και διαθέτει περιέργεια ή φαντασία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 600 χρήστες του κοινωνικού δικτύου Weibo (του κινέζικου Twitter), από τους οποίους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο προσωπικότητας.

Οι απαντήσεις τους συσχετίστηκαν με τις φωτογραφίες που είχαν στο προφίλ τους.

«Η τερπνότητα σχετίζεται με θετικά συναισθήματα (π.χ. χαμόγελο στις φωτογραφίες)» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behaviour, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline.

«Σχετίζεται επίσης αρνητικά με το ύψος της κάμερας, υποδηλώνοντας ότι οι πιο ευχάριστοι χρήστες είναι πιο πιθανό να τραβούν φωτογραφίες από κάτω. Επιπλέον, η ευσυνειδησία βρέθηκε να έχει αρνητική σχέση με την ιδιωτική τοποθεσία, υπονοώντας ότι οι πιο ευσυνείδητοι είναι λιγότερο πιθανό να αποκαλύπτουν τον προσωπικό τους χώρο στο φόντο των φωτογραφιών».

«Η αποφυγή της προβολής του προσωπικού χώρου αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά των ευσυνείδητων ατόμων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Ο νευρωτισμός συνδέθηκε με χαρακτηριστικά, όπως το duckface, υποδηλώνοντας ότι τα νευρωτικά άτομα τείνουν να παίρνουν συχνά αυτήν την πόζα στις selfie φωτογραφίες τους. Επίσης, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια συνδέονται με θετικά συναισθήματα».

Τέλος, οι ερευνητές προσθέτουν, ότι οι selfies είναι πιο ενδεικτικές της προσωπικότητας ενός ατόμου από τις «κλασικές» φωτογραφίες, τις οποίες τραβά κάποιος άλλος, επειδή το άτομο έχει μεγαλύτερο έλεγχο επ’ αυτών.