Υπάρχουν μάχες και μάχες… Οι Άγγλοι δεν θέλουν να χάνουν ούτε στα φιλικά από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, επιθυμούν να διαλύουν την Αργεντινή. Οι ποδοσφαιρικές σχέσεις με αυτές τις ομάδες είναι εχθρικές και ειδικά με τους Αργεντίνους, Μαραντόνα και Σιμεόνε έβαλαν το χεράκι τους.

Παρ΄όλα αυτά μια νίκη επί της Γερμανίας θεωρείται πάντα γλυκιά, πολύ γλυκιά για τους Βρετανούς παίκτες και φιλάθλους. Απέναντι στη Μάνσαφτ οι Βρετανοί έζησαν την ιστορικότερη στιγμή, ωστόσο έχουν υποστεί και πολλά δεινά… Άλλωστε, ο τίτλος της Daily Mail μόλις έγινε γνωστό το ζευγάρι τα έλεγε όλα «Ωχ, όχι. Όχι πάλι οι Γερμανοί».

«It’s coming home. It’s coming, Football’s coming home» τραγουδούν οι Αγγλοι, όμως τι λένε οι αριθμοί; Συνολικά οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί 32 φορές, με τους Βρετανούς να κερδίζουν 13 ματς, να χάνουν σε 15 περιπτώσεις, ενώ τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα. Τι γίνεται όμως όταν οι δυο ομάδες τα… λένε σε μεγάλα ραντεβού προκριματική ή τελικής φάσης; Συνολικά έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 11 φορές, με τους Αγγλους να έχουν τρεις νίκες, αλλά και έξι ήττες.

Το πρώτο τους ραντεβού ήταν στο Βερολίνο τον Μάιο του 1933 κι από τότε οι δυο ομάδες έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Η Μάνσαφτ έχει κερδίσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Συνολικά εμφανίστηκε σε οκτώ τελικούς Μουντιάλ και σε έξι τελικούς EURO! Οσο για τους Βρετανούς, εκτός από το… ιστορικό Μουντιάλ του 1966, παλεύουν να αποτυπώσουν σε κάποια διοργάνωση τον τίτλο του φαβορί.

Αγγλία και Γερμανία δίνουν μάχη πρόκρισης το απόγευμα της Τρίτης (29/6 – 19.00) και ο χρόνος γυρνά πίσω στα μεγαλύτερα ραντεβού τους!

Αγγλία – Δυτική Γερμανία 4-2 παρ., 1966

Η σπουδαιότερη ημέρα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και μία νίκη επί των Γερμανών στον τελικό του Μουντιάλ του 1966. Οι οριακές νίκες με Αργεντινή και Πορτογαλία έστειλαν τα «Τρία Λιοντάρια« στο ματς του Wembley. Η Δυτική Γερμανία νίκησε Ουρουγουάη και Σοβιετική Ένωση φτάνοντας έτσι στον πρώτο της τελικό μετά το 1954. Ο Χέλμουτ Χάλερ έδωσε το προβάδισμα στη Μάνσαφτ στο 12ο λεπτό όμως ο Χαρστ έκανε το 1-1 λίγο αργότερα. Ο Μάρτινς Πίτερς και ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ βρήκαν δίχτυα στο 2ο μέρος. Και οι δύο ομάδες ήταν εξαντλημένες, οι παίκτες σωριάστηκαν στο χορτάρι μπροστά στα μάτια της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, με τον Ράμσεϊ να βρίσκει το κίνητρο για τους παίκτες του, με την ατάκα που έμεινε στην ιστορία «οι Γερμανοί τελείωσαν».

Στο 101ο λεπτό της παράτασης ήρθε η στιγμή που… 400 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν με ανοιχτό στόμα. Ο Μπολ έκανε την σέντρα, ο Χαρστ σούταρε με δύναμη στέλνοντας την μπάλα να χτυπήσει στο δοκάρι και να σκάσει στο έδαφος. Ο Ρότζερ Χαντ σήκωσε αμέσως τα χέρια πανηγυρίζοντας το γκολ, αλλά αυτός που είχε τον πιο σημαντικό ρόλο και η άποψη μετρούσε περισσότερο, ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ.

Ο βοηθός Μπαχράμοφ, έδειξε με τη σημαία του προς τη σέντρα του γηπέδου! «Είχα δει καθαρά ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή», τόνιζε ο Βολφγκάνγκ Βέμπερ. Χωρίς δυνάμεις οι Γερμανοί είδαν τον Χαρστ να σκοράρει λίγο πριν το τέλος της παράτασης γράφοντας το 4-2. Πολλά χρόνια αργότερα, το Sky Sports με τη βοήθεια της τεχνολογίας και φοιτητών πανεπιστημίων της Αγγλίας που έκαναν έρευνα, ανέλυσε τη φάση και αποφάνθηκε ότι το γκολ ήταν κανονικό!

Αγγλία – Γερμανία 1-1 (5-6 πεν.), 1996

Η Αγγλία είχε αποτύχει να περάσει στο Μουντιάλ δύο χρόνια πριν. Όμως οι νίκες της με 2-0 με τη Σκωτία και με 4-1 με την Ολλανδία στη φάση των ομίλων του Euro δημιούργησαν προσδοκίες το 1996. Προσδοκίες για κάτι καλό και παίζοντας εντός έδρας το καρδιοχτύπι ήταν μεγάλων. Η ήττα των Ισπανών στα πέναλτι στα προημιτελικά ήταν μια δυνατή ώθηση για τους Άγγλους, όμως οι Γερμανοί ήταν δυνατό τεστ. Οι Βρετανοί μπήκαν δυνατά και στο 3ο λεπτό ο Σίρερ άνοιξε το σκορ!

Η πίεση έγινε εντονότερη και ο Αγγλος φορ βρήκε ξανά δίχτυα στο 14ο λεπτό, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε! Σα να μην έφτανε αυτό ο Στέφαν Κουντς ισοφάρισε 1-1 στο 16ο λεπτό. Στο υπόλοιπο του ματς μαζί με την παράταση δεν μπήκαν γκολ παρά την πίεση των γηπεδούχων. Ο Σάουθγκεϊτ πήγε να χτυπήσει το 12ο πέναλτι, αλλά η ρώσικη ρουλέτα τον… στοίχειωσε για πολλά χρόνια. Ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός νικήθηκε από τον Κέπκε και οι Γερμανοί βρέθηκαν στον τελικό και στην κορυφή της Ευρώπης.

Δυτική Γερμανία – Αγγλία 1-1 (4-3 πεν.), 1990

Μουντιάλ 1990, ακόμα ένα… χτύπημα για τους Βρετανούς. Η Αγγλία είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Βελγίου στη φάση των ’16’ του Παγκοσμίου του 1990 με το χτύπημα του Πλατ στο 119′. Στη συνέχεια χρειάστηκε την παράταση για να υπερκεράσει το εμπόδιο του Καμερούν στη φάση των ‘8’ κι έτσι ακολούθησε ο ημιτελικός με τη Δυτική Γερμανία στο Τορίνο.

Και εκεί χρειάστηκαν τα επιπρόσθετα 30 λεπτά. Όμως αυτή τη φορά η Αγγλία δεν μπορούσε να βρει το γκολ που ήθελε με τους Μπρέμε και Λίνεκερ να έχουν φάσεις. Ο Πολ Γκασκόιν έβαλε τα κλάματα με την κίτρινη που δέχθηκε και με αυτήν θα έχανε τον τελικό. Όμως η αποτυχία των Πιρς και Γουόντλ στη διαδικασία των πέναλτι έστειλε την ομάδα του Μπεκενμπάουερ στον τελικό.

Ο Σίλτον δεν ξέχασε ποτέ εκείνη τη βραδιά εκείνη και αποκάλυψε μια ιστορία που έμαθε εκ των υστέρων και έχει ως πρωταγωνιστή τον τότε προπονητή των «πάντσερ», Φραντς Μπεκενμπάουερ!

«Ο Μπεκενμπάουερ έλεγε στον κάθε παίκτη της Γερμανίας πού να χτυπήσει το πέναλτι. Το ‘’ένα’’ σήμαινε σουτ στη δεξιά γωνία και το ‘’δύο’’ χτύπημα στην αριστερή…

Αποφάσιζε δηλαδή ο ίδιος ο προπονητής το πού θα εκτελούσαν οι παίκτες τα πέναλτι! Αυτό αφαίρεσε όλη την πίεση από πάνω τους, διότι οι ποδοσφαιριστές συνήθως υποφέρουν ψυχολογικά τη στιγμή που πηγαίνουν προς την μπάλα για να εκτελέσουν. Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις γωνία…

Με τη Γερμανία επέλεξα τη σωστή γωνία σε όλα τα πέναλτι αλλά κάθε σουτ ήταν σαν πύραυλος…».

Δυτική Γερμανία – Αγγλία 3-2, 1970

Το 4-3 των Ιταλών επί της Δυτικής Γερμανίας είναι το κορυφαίο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 και ένα από τα πιο απολαυστικά όλων των εποχών. Ομως τη σκυτάλη για τη συναρπαστική αναμέτρηση είχε δώσει ο προημιτελικός των Γερμανών με τους Άγγλους!

Η Αγγλία υπερασπιζόταν τον προηγούμενό της τίτλο και είχε χάσει από τη Βραζιλία στη φάση των ομίλων. Είχε όμως τη δυνατότητα να διεκδικήσει το Μουντιάλ στο Μεξικό μέσα από τους νοκ άουτ γύρους.

Η ομάδα του Ράμσεϊ ήταν με το ένα πόδι στα ημιτελικά μετά τα γκολ των Mάλερι και Πίτερς, όμως η Δυτική Γερμανία επανήλθε με τους Μπεκενμπάουερ και Ζέελερ πριν ο Μίλερ ολοκληρώσει το comeback των Γερμανών στην παράταση.

Γερμανία – Αγγλία 4-1, 2010

Η Αγγλία στη φάση των ομίλων μάζεψε πέντε πόντους από τους αγώνες με ΗΠΑ, Αλγερία και Σλοβενία και αυτοί ήταν αρκετοί για να τη στείλουν στη φάση των ’16’. Υπήρξε αισιοδοξία παρότι τα «Τρία Λιοντάρια» δυσκολεύτηκαν αρκετά.

Όμως σύντομα έγινε σαφές πως η τακτική του Λεβ επικρατούσε εκείνης του Καπέλο. Βέβαια τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς εάν δεν είχε ακυρωθεί λανθασμένα το γκολ του Λάμπαρντ. Η Αγγλία είχε παραπάνω κατοχή αλλά και σουτ. Όμως οι Άγγλοι έχασαν το ματς από τις αντεπιθέσεις των Γερμανών.

Χτυπώντας σαν… κόμπρα στις αντεπιθέσεις, οι Γερμανοί εξέθεσαν τα «τρία λιοντάρια» και δεν τους επέτρεψαν να ισχυριστούν ότι το κανονικό γκολ του αρχηγού της Τσέλσι (πέρασε μισό μέτρο τη γραμμή) διαμόρφωσε το αποτέλεσμα.

Γερμανία – Αγγλία 1-5 2001

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον δεν ήταν μία ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για την Αγγλία το 2001. Όμως η επιτυχία του απέναντι στη Γερμανία ανάγκασε όσους τον αμφισβητούσαν να τον αναγνωρίσουν. Τα «τρία Λιοντάρια» βρήκαν απέναντί τους τη Μάνσαφτ στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002 και οι Γερμανοί με νίκη έβγαιναν πρώτοι στο 9ο γκρουπ.

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό για τους Γερμανούς με τον Γιάνκερ να σκοράρει μόλις στα έξι λεπτά όμως το χατ τρικ του Όουεν και οι Τζέραρντ και Χέσκι αποτελείωσαν τους Γερμανούς. Η Αγγλία βρέθηκε πρώτη με τη διαφορά τερμάτων και πέρασε απευθείας με ένα 2-0 επί της Αλβανίας κι ένα 2-2 με την Ελλάδα.

Πηγή: gazzetta.gr