Πολλά είναι τα θύματα της τυφλής οπαδικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο θύμα αυτής της πρωτόγνωρης βίας, ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, από εγκληματίες χούλιγκαν από την Κροατία, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σαράντα χρόνια μετά το πρώτο θύμα οπαδικής βίας, τον 18χρονο Άρη Δημητριάδη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, τίποτε δεν έχει αλλάξει στη χώρα και οι ευθύνες της Πολιτείας τεράστιες.

Ο κύκλος του αίματος στην Ελλάδα ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1983, όπως αναφέρει και σχετικό αφιέρωμα της ΕΡΤ, με τον 18χρονο Άρη Δημητριάδη, ο οποίος μετά από επίθεση που δέχτηκε στην περιοχή του Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, από οπαδούς του ΑΡΗ, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου του 1986, ο 29χρονος καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας άφηνε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο «Αλκαζάρ» της Λάρισας.

Εγκληματική αμέλεια, το γεγονός ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο, πράγμα που καθυστέρησε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, η οποία τελικά έγινε πάνω σε διαφημιστική πινακίδα σε αγροτικό όχημα. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Συγκλονιστικό είναι πως ο αγώνας διεξήχθη κανονικά.

Στις 13 Ιανουαρίου 1991 ο 17χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, Γιώργος Παναγιώτου, έχασε τη ζωή του καθώς δέχτηκε ναυτική φωτοβολίδα στην κοιλιά, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ – ΟΣΦΠ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 10 Απριλίου 1991, τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ επέστρεφαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο, μετά από τον χαμένο τελικό κυπέλλου της ομάδας τους με τον Πανιώνιο στο μπάσκετ. Στο 24ο χιλιόμετρο της Εθνικής και αφού οι τέσσερις παοκτσήδες είχαν βγάλει από το παράθυρο ένα κασκόλ της ομάδας τους, δέχτηκαν μία βόμβα μολότοφ από όχημα που βρισκόταν πίσω τους.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός κατάφεραν να βγουν από το φλεγόμενο αυτοκίνητο και να σωθούν έχοντας υποστεί κάποια εγκαύματα. Δεν συνέβη το ίδιο όμως για τον 21χρονο Ευθύμιο Λιάκα και ο 25χρονο Κώστα Ντόλια που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου όπου και εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.

Ίσως η πιο γνωστή υπόθεση οπαδικής βίας μέχρι και τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, είναι η δολοφονία του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλο στο «ραντεβού θανάτου» στην Παιανία στις 29 Μαρτίου του 2007.

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος

Το ραντεβού που δόθηκε στη Λεωφόρο Λαυρίου μεταξύ περίπου 500 οπαδών του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ συνοδεύτηκε από ρόπαλα, κοντάρια, μολότοφ, μαχαίρια, σιδερογροθιές, γκλοπ, αεροβόλα όπλα φωτοβολίδες και τυφλό φανατισμό.

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος δέχτηκε δύο χτυπήματα στο κεφάλι με σιδερολοστό και αφού έπεσε στο έδαφος δέχτηκε απανωτά χτυπήματα σε όλο το σώμα του ενώ μαχαιρώθηκε στους μηρούς. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο της Κρήτης στην αναμέτρηση μεταξύ του γηπεδούχου Ηρόδοτου και του Εθνικού Πειραιά για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, έχασε τη ζωή του ο ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης.

Στις 27 Απριλίου του 2017, ο 24χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου, έχασε τη ζωή του στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, κατά την επιστροφή του από τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού.

Στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, και ενώ περπατούσε με έναν φίλο του, δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς του Ηρακλή και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, ο 24χρονος διέσχισε κάθετα την οδό Αγίου Δημητρίου και παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγες μέρες αργότερα παρά τις προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή.

Στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο 28χρονος Βούλγαρος οπαδός της Botev Plovdiv – αδελφοποιημένο σωματείο με τον Άρη –Τόσκο Μποζαντζίσκι χάνει τη ζωή του όταν μετά από επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ, τον πάτησε αυτοκίνητο.

Τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022 τρία αμάξια σταθμεύουν κάθετα στην οδό Γαζή, και δώδεκα οπαδοί του ΠΑΟΚ κουβαλώντας μαχαίρια, λοστούς και ένα δρεπάνι δολοφονούν τον Άλκη Καμπανό λίγο πάνω από το γήπεδο του Άρη στη Χαριλάου.

Ο Άλκης Καμπανός