Εκατοντάδες άνθρωποι – πάνω από 125 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη Μαλάνγκ της Ινδονησίας, σε μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες στον πλανήτη. Όλα συνέβησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον οπαδών, οι οποίοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Kanjuruhan Stadium» μετά την ήττα 3-2 της τοπικής Αρέμα από την Περσεμπάγια Σουραμπάγια.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ανεξάρτητη επιτροπή θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ο πρόεδρος της Αρέμα, Τζιλάνγκ Γουίντια Πραμάνα, απολογήθηκε στις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στην ομάδα του για τα όσα συνέβησαν.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο διέταξε να ανασταλούν όλοι αγώνες ποδοσφαίρου στη χώρα μέχρι να διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό.

Επιπλέον, ανώτατος αξιωματούχος της χώρας αποκάλυψε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπερνούσε κατά 4.000 περίπου άτομα τη χωρητικότητα του σταδίου.

Οι τραυματίες φτάνουν τους 320 με πολλούς εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η αστυνομία έδρασε κατόπιν σχεδίου. Μπήκε στο γήπεδο όταν είχαν εισβάλει οι οπαδοί, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.Ο πανικός προκλήθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να πανικοβληθούν και να τρέξουνε μαζικά προς την έξοδο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να ποδοπατηθούν» αναφέρει ο Γιουνούς Νουσί, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ένωσης Ινδονησίας.

«Οι οπαδοί επιτέθηκαν ήδη στην αστυνομία, ήταν βίαιοι και έκαψαν μέχρι και περιπολικά. μετά τη ρίψη δακρυγόνων όλοι έτρεξαν προς την ίδια κατεύθυνση, προς την πύλη 10 και 12 προκαλώντας χάος. Πολλοί λιποθύμησαν και ποδοπατήθηκαν» δηλώνει ο Νίκο Αφινίτα, Αρχηγός της Αστυνομίας.