Το καλεντάρι του ποδοσφαίρου και η συχνότητα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου μάλλον πλησιάζει προς το τέλος του. Αυτό που έμοιαζε με μια τρελή ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ, πρώην προπονητή της Άρσεναλ και νυν υπεύθυνου ανάπτυξης του ποδοσφαίρου για τη FIFA, την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, παίρνει σάρκα και οστά.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, δε, διαμηνύει δύο πράγματα. Αφενός στην ενημέρωσή του προς τις Ομοσπονδίες, ανέφερε πως αν δεν προχωρήσει πλάνο για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια, τότε «θα χάσουμε τη νέα γενιά ποδοσφαιρόφιλων», υποστήριξε. Αυτό ήταν ακριβώς και το επιχείρημα του Φλορεντίνο Πέρεθ, ιδεολόγου της European Super League και προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ινφαντίνο, έχει στα χέρια του μελέτες που υποστηρίζουν πως οι νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι θέλουν Μουντιάλ ανά δύο χρόνια. Βέβαια, άλλες μελέτες δείχνουν πως αυτό που θέλουν είναι χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων για να μπορούν να πάνε στο γήπεδο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ισπανικό ραδιόφωνο, Cadena Ser, ο παράγοντας του ποδοσφαίρου υπολογίζει στις ψήφους που είναι απαραίτητες για να ψηφιστεί υπέρ στην πρότασή του τον επόμενο Μάρτιο. «Έχει στο πλευρό του περισσότερες από 150 χώρες από τις 211 που αποτελούν τη FIFA», αποκάλυψε το ισπανικό ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει πως με τέτοια υποστήριξη το πλάνο του θα προχωρήσει κι ας μην το θέλουν η UEFA και η CONMEBOL, οι Συνομοσπονδίες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, που είναι και οι πιο ισχυρές στον κόσμο. Έχουν στο πλευρό τους και τις ευρωπαϊκές λίγκες, καθώς και το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών παγκοσμίως. Ο Ινφαντίνο, όμως, δεν φέρεται διατεθειμένος να τους ακούσει.

Οι προτάσεις και τα 4,4 δισεκατομμύρια

Φυσικά η πρόταση έχει ένα τεράστιο οικονομικό σκέλος. Αυτό παρουσίασε η FIFA στις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες μέλη της. Αρχικά, εξήγησε πως με δύο Μουντιάλ ανά 4ετία αντί για ένα θα έβαζε στα ταμεία της περί τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω από όσα βάζει τώρα – στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 πήρε περί τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο όπου θα διοχετευθούν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξέλιξη του αθλήματος σε όλο τον κόσμο κι αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, πρόσφερε σε κάθε Ομοσπονδία 16 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον ψηφιστεί η πρόταση για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια. Αυτό ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν στενές σχέσεις με τη νυν διοίκηση της UEFA δεν τους άρεσε καθόλου μιας και έμοιαζε με προσπάθεια εξαγοράς, υποστήριξαν διάφορα μέλη σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο «κύκλος» των δύο Μουντιάλ ανά 4ετία θα ανοίξει το 2026 και το επόμενο θα γίνει το 2028, προτείνει η FIFA. Ο αριθμός των ομάδων θα αυξανόταν σε 48 (προκειμένου να μεγαλώσει και η… πίτα των ενδιαφερόμενων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα) που θα χωρίζονταν σε 16 ομίλους των τριών ομάδων. Τα προκριματικά θα γίνονται είτε εξ ολοκλήρου τον Μάρτιο ή θα «σπάνε» σε δύο «παράθυρα» μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου.

Στον «πόλεμο» που μαίνεται, η UEFA και η CONMEBOL ετοιμάζουν την αντίδρασή τους. Τη δική τους κοινή διοργάνωση που θα αρχίσει από το 2024. Αν όντως γίνει αυτό, τότε θεωρητικά το Μουντιάλ θα έχανε την αξία του. Μαζί με τα κλαμπ που καλούνται να παραχωρούν παίκτες υποχρεωτικά, θα αντιδράσουν σύντομα. Μάλιστα, αν δεν ψηφιζόταν τον Μάρτιο η πρόταση, αλλά αυτές τις μέρες η UEFA και η CONMEBOL θα κινούνταν νομικά εναντίον της FIFA.