Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των υπευθύνων για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, λόγω του ότι ακόμη είναι συγκεχυμένα τα δεδομένα με την πανδημία του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός είναι μια λύση, αλλά δεν είναι δεδομένο κατά πόσο θα έχει πραγματοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Προτεραιότητα για το εμβόλιο θα δοθεί στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, σύμφωνα με όσα ζήτησε ο Ντικ Πάουντ, το πιο παλιό μέλος της ΔΟΕ. Σε συνέντευξή του στο Sky News επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν οι αγώνες και συγκεκριμένα: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε εμβόλια για τους αθλητές, ώστε να συμμετάσχουν σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση. Δεν νομίζω ότι θα υπήρχε αντίρρηση. Είναι μια απόφαση που πρέπει να υλοποιηθεί, αυτός είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να γίνουν οι Αγώνες».

Κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είπε ότι θα προτείνουν στους αθλητές να πάρουν το εμβόλιο, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό για τη συμμετοχή τους στους Αγώνες. Πάνω από 15.000 αθλητές από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου αναμένεται να μεταβούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

Οι φόβοι για το εάν η διοργάνωση μπορεί να διεξαχθεί στο Τόκιο έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, Γιοσιχάιντ Σούγκα, επανέλαβε χθες την πρόθεσή του να γίνουν Αγώνες, ακόμη και όταν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα και τους γύρω νομούς.