Ακόμη ένα «χτύπημα» για τους φιλάθλους περιλάμβανε αυτή η χρονιά, περίπου τρεις εβδομάδες πριν το ημερολόγιο γράψει 2021. Ένας από τους μεγαλύτερους «μπόμπερ» των ποδοσφαιρικών γηπέδων, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με το Μουντιάλ του 1982 για την Ιταλία, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Ο λόγος για τον σπουδαίο Πάολο Ρόσι, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 ετών.

Ένας παίκτης θρύλος για το κάλτσιο -και όχι μόνο- πλέον θα γεμίζει πλέον με γκολ τα δίχτυα εκεί ψηλά, όπου πήγε για να έχει… συμπαίκτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αν και στο χορτάρι ήταν αντίπαλοι τα χρόνια που υπήρξε η μεγάλη κόντρα μεταξύ Βορρά και Νότου στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας.

Ο «Παμπλίτο» ήταν ένας ποδοσφαιριστής που έκανε φοβερά πράγματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, οδηγώντας την «σκουάντρα ατζούρα» στην κατάκτηση του τροπαίου. Όσον αφορά τους συλλόγους, αγωνίστηκε στη Γιουβέντους, από την οποία και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα και πραγματοποίησε τις σημαντικότερες εμφανίσεις του σε συλλογικό επίπεδο, έπαιξε στην Κόμο, τη Βιτσέντσα, την Περούτζια, μετακόμισε στη Μίλαν και έκανε μια τελευταία σεζόν με την Ελλάς Βερόνα, για να αποσυρθεί το 1987 από την αγωνιστική δράση.

«Κανόνι» φτιαγμένο… ειδικά για Μουντιάλ

Ο Πάολο Ρόσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Ολιβιέ Ζιρού» του παρελθόντος, καθώς ναι μεν είχε αρκετά καλές εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο τα σπουδαία πράγματα τα έκανε με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας και ειδικά στα Μουντιάλ. Τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 όσο -και κυρίως- στα γήπεδα της Ισπανίας το 1982, θα έδειχνε σε όλη την οικουμένη τα… φονικά ένστικτά του στο σκοράρισμα, για να καθιερωθεί ως ένας από τους σπουδαιότερους στράικερ της υφηλίου.

Αφού «έχτισε» τη φήμη του ταλαντούχου σκόρερ στο Παγκόσμιο του 1978 -στο οποίο η Ιταλία κατέκτησε την 4η θέση- πετυχαίνοντας 3 γκολ και μοιράζοντας 4 ασίστ, αφού ταλαιπωρήθηκε με το διαβόητο σκάνδαλο με το υποτιθέμενο στημένο ματς που λίγο έλειψε να του στερήσει την καριέρα, αφού αποκλείστηκε άδικα από κάθε διοργάνωση για δύο χρόνια, αφού τον «έκλεψε» την τελευταία στιγμή η Γιουβέντους για να το εντάξει πάλι στο δυναμικό της, επέστρεψε στα γήπεδα λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το Μουντιάλ της Ισπανίας.

Παρά το γεγονός ότι όλοι τον θεωρούσαν ξοφλημένο, ο θρυλικός προπονητής των «ατζούρι», Έντσο Μπεαρζότ, τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και τον ενέταξε στις τάξεις της Εθνικής. Η διοργάνωση ξεκίνησε φτωχά σε έναν όμιλο με Περού, Πολωνία και Καμερούν. Παρόλα αυτά, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, οι Ιταλοί σημείωσαν μόλις δύο γκολ, αλλά πέρασαν απλώς επειδή σκόραραν περισσότερο από το Καμερούν. Και βέβαια κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η ομάδα θα έκανε κάτι καλό, όταν η μοίρα την έριξε στο ίδιο γκρουπ με Βραζιλία και την υπερασπίστρια του τίτλου Αργεντινή.

Κι όμως, το 2-1 κατά της «αλμπισελέστε» έδειξε ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει. Ο Ρόσι δεν είχε βρει δίχτυα, αλλά δεν πτοήθηκε. Ξεκίνησε βασικός στο ματς με τη «σελεσάο» και εκείνος ξεπλήρωσε την εμπιστοσύνη του προπονητή του με χατ-τρικ, για να χαρίσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του τη νίκη με 3-2.

Ο Ρόσι συνέχισε να εντυπωσιάζει με την απόδοσή του τόσο στα ημιτελικά με την Πολωνία, όπου αυτήν τη φορά της χαρίστηκε και σκόραρε και τα δύο τέρματα των «ατζούρι» στη νίκη με 2-0, αλλά και στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία, όπου σημείωσε το πρώτο από τα τρία γκολ του 3-1 που έφερε για την Ιταλία την κούπα. Παράλληλα, ο «Παμπλίτο» αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, παρόλο που άργησε αρκετά να… συνδεθεί με τα αντίπαλα δίχτυα.

Αφού κατέκτησε και το Χρυσό Παπούτσι την επόμενη χρονιά, το 1986 ήταν ώρα για άλλο ένα Μουντιάλ, αυτό του Μεξικού. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο Μουντιάλ δεν θα έπαιζε καθόλου, αφήνοντας όλο τον κόσμο να τον θυμάται για το θρυλικό Παγκόσμιο του 1982, εκεί που έγινε ο ένας από τους δύο παίκτες της ποδοσφαιρικής ιστορίας, μαζί με τον Μάριο Κέμπες, που κατέκτησε τα πάντα στη συγκεκριμένη διοργάνωση: κορυφαίος σκόρερ, πολυτιμότερος παίκτης και παγκόσμιος πρωταθλητής.

Με την Ιταλία, ο Ρόσι σκόραρε 20 τέρματα σε 48 ματς, ενώ σε συλλογικό επίπεδο 134 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις σε 340 παιχνίδια.

Ο Πάολο Ρόσι πλέον θα παίζει ποδόσφαιρο μακριά μας, με την είδηση του θανάτου του να κάνει γνωστή μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι RAI Sport, στο οποίο εργαζὀταν ως σχολιαστής. Από το ποδόσφαιρο, άλλωστε, ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ.