Τα ιστορικά γεγονότα στο ΝΒΑ φέρνουν στο μυαλό τις άλλες περιπτώσεις που ο αθλητισμός αποφάσισε να… μπει στο γήπεδο διεκδικώντας ισότητα, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τη νοοτροπία του «no politica» και υπενθυμίζοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής ξεπερνάει κάθε αγώνα και κάθε ομάδα.

Η απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην κατέβουν στο ματς με τους Ορλάντο Μάτζικ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στο ΝΒΑ, το οποίο τελικά αποφάσισε την αναβολή όλων των ματς της Τετάρτης.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ και της οργής ήταν η αντίδραση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, που εξ αρχής στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες! «Γάμ…ε το! Απαιτούμε αλλαγή, κουράστηκα από αυτό»! ήταν το μήνυμα του «Βασιλιά».

Ήταν μια πραγματικά ιστορική στιγμή, αλλά ευτυχώς όχι και η μοναδική όμως, αφού έχουν καταγραφεί κι άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο αθλητισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, στάθηκε απέναντι στον ρατσισμό, την ανισότητα, σε οτιδήποτε δε θα έπρεπε να υπάρχει αλλά παραμένει εδώ.

Ο συνεχής αγώνας του Μοχάμεντ Άλι

Ως Κάσιους Κλέι έγινε ένας από τους καλύτερους πυγμάχους και το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, αλλά «χάλασε» γρήγορα στο μυαλό του, όταν διαπίστωσε ότι σε ένα εστιατόριο της χώρας του αρνήθηκαν να του σερβίρουν επειδή ήταν μαύρος. Ο Κλέι πέταξε το μετάλλιο του και λίγα χρόνια μετά θα… πέταγε και το όνομα του, ανακοινώντας ότι ασπάστηκε το Ισλάμ.

«Η πυγμαχία είναι ένα τίποτα, απλά ικανοποιεί ένα αιμοδιψές κοινό. Δεν είμαι πλέον ο Κάσιους Κλέι, ένας νέγρος από το Κεντάκι, αλλά ο Μοχάμεντ Άλι. Ανήκω σε όλο τον κόσμο, στον Μαύρο κόσμο. Πάντα θα έχω ένα σπίτι στο Πακιστάν, στην Αλγερία, στην Αιθιοπία. Αυτό υπερβαίνει τα χρηματικά έπαθλα», ανακοίνωσε το 1964, ενώ δύο χρόνια μετά έκανε γνωστό ότι δεν θα πήγαινε στο Βιετνάμ για να πολεμήσει, λέγοντας πως «δε γνωρίζω τίποτα με το Βιετνάμ και δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν εκεί».

Η απόφαση του αυτή θα είχε ως συνέπεια να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών, αλλά η ποινή τελικά αναιρέθηκε λίγα χρόνια μετά, ενώ του αφαιρέθηκε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή και του απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε αγώνες για 3,5 χρόνια.

Η «μαύρη δύναμη» του 1968

Η εικόνα των Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στο βάθρο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968, έχει μείνει στην ιστορία. Ήταν η στιγμή που έπαιρναν τα μετάλλια τους, χρυσό και χάλκινο αντίστοιχο, για τα 200 μέτρα, αλλά τελικά εκείνη τη στιγμή, το ήξεραν ή όχι, «κατακτούσαν» ένα σημαντικότερο. Αυτό του συμβόλου στη μάχη κατά του ρατσισμού.

Φορώντας μαύρα γάντια και έχοντας υψωμένες τις γροθιές τους την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού υμνου των ΗΠΑ, οι δύο Αφροαμερικανοί αθλητές ήθελαν να «φωνάξουν» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την «μαύρη δύναμη», σε μια εποχή που οι διαφορές ήταν μεγάλες. Όπως ήταν και η φτώχεια στις τάξεις των μαύρων, την οποία επίσης… υπογράμμισαν οι Σμιθ και Κάρλος με την απόφαση τους να φορέσουν μόνο κάλτσες στην απονομή των μεταλλίων.

Ήταν μόλις λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και οι δύο αθλητές ήθελαν α διαμαρτυρηθούν για τις φυλετικές διακρίσεις και την κοινωνική ανισότητα, με συνέπεια να αποβληθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή επειδή δεν επιτρεπόταν η πολιτική προπαγάνδα στους Αγώνες.

Όταν γονάτισε ο Κόλιν Κάπερνικ

Στις 27 Αυγούστου 2016, σε αγώνα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, δηλαδή του ράγκμπι, ο Κόλιν Κάπερνικ των Σαν Φρανσίσκο 49ers γονάτισε κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που είχαν οι Αφροαμερικάνοι από την αστυνομία.

Ήταν μια κίνηση που θα αποδεικνυόταν… προφητική, αφού είδαμε τι έγινε φέτος μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά ήταν και μια κίνηση που είχε ως συνέπεια να λάβει πρόωρο τέλος η καριέρα του. Ο Κάπερνικ αποδεσμεύτηκε από την ομάδα του και… δε δεσμεύτηκε με καμία άλλη, αφού όλες οι πόρτες έκλεισαν για αυτόν. Το 2018, πάντως, η Διεθνής Αμνηστία του απένειμε το βραβείο του «Πρεσβευτή της Συνείδησης».

Μετά τους Μπακς, η Οσάκα

Η κίνηση των Μιλγουόκι Μπακς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα ματς της Τετάρτης για τα πλέι οφ του ΝΒΑ, έχει ήδη πάρει τη δική της θέση στην ιστορία. Και αποτελεί έναυσμα και για αντιδράσεις σε άλλα αθλήματα από άλλους αθλητές, όπως φαίνεται και στο τένις με τη Ναόμι Οσάκα.

Η Γιαπωνέζα τενίστρια προκρίθηκε στα ημιτελικά του Western & Southern Open στο Σινσινάτι αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί και να μη συνεχίσει στο τουρνουά, μετά τις εξελίξεις στο ΝΒΑ και το νέο αναβρασμό που επικρατεί στις ΗΠΑ για το θέμα της αστυνομικής βίας. «Είμαι πρώτα μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια», ανέφερε στη δήλωση της…