Ιταλός και όχι Κενυάτης ήταν ο απροσδόκητος νικητής του Μαραθωνίου της Βενετίας όταν η μοτοσικλέτα της διοργάνωσης οδήγησε τους έξι προπορευόμενους δρομείς σε λάθος στροφή!

Ο 25χρονος Βενετός Eyob Faniel κέρδισε πράγματι τον μαραθώνιο της Κυριακής έπειτα από τραγικό λάθος των διοργανωτών. Ή μήπως δεν ήταν λάθος, όπως ισχυρίζονται ολοένα και περισσότεροι;

Πώς γίνεται δηλαδή η μηχανή που προπορευόταν της κούρσας να μην ξέρει τον δρόμο και να οδηγήσει λανθασμένα σε άλλη πορεία τους έξι επικρατέστερους για τη νίκη μαραθωνοδρόμους;

Τα βίντεο δείχνουν καθαρά τους προπορευόμενους να τρέχουν αρκετές εκατοντάδες μέτρα στη λάθος κατεύθυνση, πριν συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και αναγκαστούν να επιστρέψουν. Το λάθος έγινε στο νευραλγικό σημείο των 16 μιλίων (25 χιλιόμετρα), από τα 26,2 μίλια της κούρσας.

Ο Eyob Faniel, ο πρώτος Ιταλός που κερδίζει τον Μαραθώνιο της Βενετίας εδώ και 22 χρόνια και μέλος του τοπικού αθλητικού συλλόγου, έκοψε το νήμα του τερματισμού 3 περίπου λεπτά πριν από τον δεύτερο, σε 2 ώρες, 12 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα.

Παρά το γεγονός ότι έγινε κακός χαμός για το… λαθάκι της διοργανώτριας αρχής, η επίσημη σελίδα του Μαραθωνίου της Βενετίας «τιτίβισε» στο Twitter πως η αναπάντεχη νίκη του Faniel κρίνεται έγκυρη.

Ήταν όμως μια κατάφωρη γκάφα που άφησε πολύ πίσω τους πραγματικούς διεκδικητές της νίκης, ονόματα δηλαδή σαν των Abdulahl Dawud, Gilbert Kipleting Chumba, Kipkemei Mutai και David Kiprono Metto, οι οποίοι ακολουθώντας την προπορευόμενη μοτοσικλέτα παρέκκλιναν από την προκαθορισμένη διαδρομή, χάνοντας έτσι περισσότερα από 2 πολύτιμα λεπτά χρόνου.

Ο Faniel ήταν 1 λεπτό πίσω τους, μόνο που τώρα ήταν στην κορυφή της κούρσας, όπου και παρέμεινε…