Το Παγκόσμιο Κύπελλο άλλαξε… Θα αλλάξει και γενικότερα το ποδόσφαιρο; Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν αυτό πιστεύει και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild αναφέρει τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο άθλημα για να «εκσυγχρονιστεί»! Ο Ολλανδός, πλέον κατέχει το πόστο του υπεύθυνου για τα τεχνικά ζητήματα στη FIFA με δικαίωμα να προτείνει αλλαγές σε διοργανώσεις ή το άθλημα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. «Πρέπει πάντα να τσεκάρουμε εάν υπάρχουν τρόποι για να εξελίξουμε το άθλημα να το κάνουμε περισσότερο δίκαιο, δυναμικό, και περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτό που να προσφέρει στους θεατές να είναι αρκετά καλό και αρκετά ελκυστικό», υποστηρίζει ο Φαν Μπάστεν. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα έκανε ο Φαν Μπάστεν άμεσα στο άθλημα;

  • Κατάργηση των κίτρινων καρτών κι αντί αυτών την εισαγωγή της αποβολής του παίκτη που θα κάνει μια παράβαση εκτός αγώνα για ένα χρονικό διάστημα, λίγων λεπτών. Ο ίδιος προτείνει 5 ή 10 λεπτών.
  • Κατάργηση της παράτασης. Αντί αυτής θα υπάρχει μια ειδική διαδικασία μονομαχίας μεταξύ ενός παίκτη και ενός τερματοφύλακα. Ο παίκτης θα προσπαθεί να σκοράρει ξεκινώντας μια επίθεση από τα 25 μέτρα, έχοντας οκτώ δευτερόλεπτα για να σκοράρει και πέντε ευκαιρίες! Ο τερματοφύλακας έχει συγκεκριμένο χώρο για να κινηθεί.
  • Απεριόριστες αλλαγές, αλλά σε πρώτη φάση μόνο σε αγώνες ομάδων μικρών ηλικιών. Υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για τους διαιτητές καθώς πρέπει να γνωρίζουν πάντα ποιοι ποδοσφαιριστές είναι στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο τονίζει ότι και σε αγώνες ανδρών θα μπορέσουν να αυξηθούν οι αλλαγές, δηλαδή, να προστεθούν 2-3 για κάθε ομάδα.
  • Να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμών φάουλ που θα μπορεί να κάνει ένας παίκτης. Όπως και στο μπάσκετ. Εάν υπερβαίνει τον αριθμό αυτό τότε θα αποβάλλεται από τον αγώνα.
  • Κομμένες οι διαμαρτυρίες. Μόνο ο αρχηγός της μιας ομάδας θα έχει δικαίωμα να πλησιάζει τον διαιτητή και να διαμαρτύρεται. Όπως στο ράγκμπι.
  • Μείωση του συνολικού αριθμού των αγώνων σε μια σεζόν. Όπως τονίζει τώρα οι ποδοσφαιριστές φτάνουν στο σημείο να δίνουν περισσότερα από 80 παιχνίδια σε μια σεζόν. Τονίζει ότι αυτός ο συνολικός αριθμός θα πρέπει να μειωθεί στους 50!
  • Αναζητείται τρόπος για να μειωθούν οι καθυστερήσεις ή η σκοπιμότητα σε ένα παιχνίδι όταν πλησιάζει ένα ματς στο τέλος του. Μια από τις σκέψεις; Να σταματά το χρονόμετρο 10 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Οι παίκτες να μην γνωρίζουν πόσος χρόνος απομένει, κάτι που ενδεχομένως να τους οδηγήσει και στο σημείο να συνεχίσουν να προσφέρουν θέαμα.

Πηγή: sport-fm.gr