Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρόσφατα πρόσθεσε τη Ρίο Άβε στο portfolio των ποδοσφαιρικών ομάδων που έχει υπό τον έλεγχό του. Μαζί με τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ επέκτεινε την ποδοσφαιρική του «αυτοκρατορία», παίρνοντας το 80% του πορτογαλικού συλλόγου επενδύοντας 20,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής αθλητικής εφημερίδας Record προτού κινηθεί για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ρίο Άβε, κατέθεσε πρόταση για να μπει σε άλλο κλαμπ της πορτογαλικής λίγκας και πιο συγκεκριμένα την Πορτιμονένσε. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή για το 75% της ομάδας, προσέφερε 35 εκατ. ευρώ, αλλά ο σύλλογος απέρριψε την πρόταση. Ο μεγαλομέτοχος Τεόντορο Φονσέκα δεν θέλησε να πουλήσει τις μετοχές του, αλλά προτίμησε να συνεχίσει το έργο του στην ομάδα.

Η ανακοίνωση της Ρίο Άβε

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ρίο Άβε με επίσημη ενημέρωσή της τη Δευτέρα (20/11), αναφέρθηκε στο ποσό που θα βάλει ο Έλληνας επιχειρηματίας στη Ρίο Άβε έως το καλοκαίρι του 2024, κάνοντας λόγο για 20,5 εκατ. ευρώ, με παράλληλη ρύθμιση των χρεών της ομάδας και μεταγραφική ενίσχυση τον προσεχή Ιανουάριο.

Παράλληλα γίνεται λόγος για δέσμευση προκειμένου να «μεγαλώσει» η Ρίο Άβε ως ποδοσφαιρικό μέγεθος, με χρήματα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του γηπέδου της ομάδας και την εξέλιξη-ανάπτυξη των Ακαδημιών της.

«Σήμερα είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές μέρες στη ζωή της Ρίο Άβε», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξαντρίνα Κρουζ στην έναρξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Vila do Conde, μπροστά σε σχεδόν 600 μέλη.

Στη διάρκεια 4 ωρών Γενική Συνέλευση, η Κρουζ περιέγραψε πρώτα την οικονομική κατάσταση της Ρίο Άβε και τους λόγους αυτής της έκτακτης συνέλευσης, αναφέροντας τους παράγοντες που την καθιστούν καθοριστική για το μέλλον του συλλόγου.

«Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει τη φιλοσοφία του και το κέντρο δράσης του. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ πάθος, αλλά είναι επίσης ένας πολύπλοκος επιχειρηματικός κόσμος. Και το να μην ακολουθούμε αυτή την εξέλιξη, να μην συνεχίζουμε να θέλουμε να μεγαλώνουμε και να έχουμε τις προϋποθέσεις για να το κάνουμε, σημαίνει να αποδεχθούμε την ήττα και να μείνουμε ανεπανόρθωτα πίσω. Ο υποβιβασμός και η υπόθεση Ολίνγκα μας έσυραν σε βαθιά κρίση. Υπάρχουν περισσότερες από 13 εκατομμύρια ευρώ σε υποχρεώσεις. Διακυβεύονται οι ζωές πολλών οικογενειών.

Είναι μια εύθραυστη κατάσταση όταν αντιμετωπίζουμε προμηθευτές που δεν λαμβάνουν πληρωμή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Είναι οι δεσμεύσεις απέναντι στην Πολιτεία που βλέπουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε. Μην νομίζετε ότι πρόκειται για δραματοποίηση, πολλοί νόμιζαν ότι ήμουν δραματική, αλλά είναι πραγματικότητα. Έχουμε την ευθύνη για περισσότερα από 600 παιδιά και νέους στην εκπαίδευσή μας. Η Ρίο Άβε βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση» τόνισε η Κρουζ.

Και συμπλήρωσε για τον δρόμο που πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσει η Ρίο Άβε: «Το τοπίο γύρω μας έχει εξελιχθεί και όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε. Πιστεύετε ότι ήταν τυχαίο που άλλοι σύλλογοι άρχισαν να είναι πιο ανταγωνιστικοί, να βελτιώνουν τις συνθήκες τους, να δομούνται στη διοργάνωση και να έχουν αποτελέσματα σαν αυτά που είχαν ήδη;

Σχεδόν όλοι οι σύλλογοι της 1ης και της 2ης Λίγκας αναζήτησαν ξένα επενδυτικά μοντέλα. Η Μπράγκα, η Φαμαλικάο, η Εστορίλ, η Βιζέλα, η Πορτιμονένσε, η Φαρένσε, η Τσάβες κλπ. Είναι διαστρεβλωμένη η ιστορία αυτών των συλλόγων; Δεν είναι περήφανα τα μέλη τους για τις ομάδες τους Είναι αυτοί οι σύλλογοι πιο κοντά στην επιτυχία από εμάς ή όχι; Αγαπητά μέλη, με ανοιχτή καρδιά, αν δεν θεωρούσατε αυτή την πρόταση πολύ θετική, έγκυρη και ικανή να επαναφέρει τη Ρίο Άβε στο δρόμο της επιτυχίας, δεν θα ερχόσασταν εδώ. Δεν έχω σχέδιο Β. Ανέλαβα την υποψηφιότητά μου με το θάρρος και την πεποίθηση ότι θα μπορέσω να βρω μια λύση για τη Ρίο Άβε. Και το έκανα. Μια καλή λύση. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μια εξαιρετική λύση για τη Ρίο Άβε».

Ακολούθως η κα Αλεξαντρίνα παρουσίασε την επενδυτική πρόταση που επέλεξε το ΔΣ, μεταξύ όλων όσων υπήρξαν αυτούς τους μήνες, ανακοινώνοντας κι επίσημα το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη. «Ο κ. Μαρινάκης έχει αποδείξει ποιος είναι στο ποδόσφαιρο. Δεν το έχει κάνει μόνο με τις επιχειρήσεις του. Έχει αποδείξει τη δυναμική του στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στο πιο πρόσφατο project του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ανέβασε επίπεδο και ενδυνάμωσε το club.

Έτσι βλέπει τη Ρίο Άβε, ως ένα μέρος των ομάδων που θέλει να συμπεριλάβει και να έχει ως μέρος του ευρωπαϊκού του project», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κρουζ η οποία στη συνέχεια εξήγησε πως «…θέλει το 80% των μετοχών μέσω μίας αύξησης της Ρίο Άβε. Για το σκοπό αυτό, ο Ευάγγελος Μαρινάκης εγγυάται άμεσα την οικονομική ισορροπία του συλλόγου, με διευθέτηση οφειλών και μείωση των υποχρεώσεων, εκτός από την επένδυση στην πρώτη ομάδα στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα προτεραιότητα θα είναι οι βελτιώσεις υποδομής στο στάδιο της Ρίο Άβε, καθώς και η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη της Ακαδημίας του Συλλόγου.

Μια επένδυση 20,5 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι εγγυημένη μέχρι τον Ιούνιο του 2024, μετά την οποία ο επενδυτής θα δεσμευτεί σθεναρά στη συνέχιση της πολιτικής ανάπτυξης της Ρίο Άβε ως βασικός μέτοχός της».

Αφού άκουσαν την παρουσίαση της πρότασης στη Συνέλευση από την Αλεξαντρίνα Κρούζ, τα μέλη της Ρίο Άβε εξέφρασαν μια σειρά από ερωτήσεις, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία. Από τα 596 παρόντα μέλη ψήφισαν 555 υπέρ, 21 κατά, ενώ υπήρχαν 20 “λευκά”».