Η υπόθεση του βίαιου ξυλοδαρμού μιας γυναίκας στην Αργυρούπολη ήρθε να προστεθεί σε μια μακροσκελή λίστα γυναικοκτονιών αλλά και ξυλοδαρμών γυναικών τον τελευταίο έναν χρόνο, περιστατικά που βλέπουν με καταιγιστικό ρυθμό τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Αργυρούπολης ο κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο οποίος είναι και γνώστης πολεμικών τεχνών, χτύπησε σε τέτοιο βαθμό την γυναίκα μέσα στο διαμέρισμα της, ώστε την άφησε αναίσθητη ενώ η ίδια υποβάλλεται σήμερα σε χειρουργείο στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύεται.

Ο τρόπος πάντως που η ελληνική αστυνομία αντιμετωπίζει συχνα αυτά τα περιστατικά, έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό της γυναικοκτονίας στη Δάφνη τον περασμένο Ιούλιο όταν και η γειτόνισσα της δολοφονημένης γυναίκας έλεγε στο Newsbeast ανάμεσα στα άλλα τα εξής: «Κάλεσα αμέσως το 100. Τελικά, είδα από το μπαλκόνι μου το περιπολικό να περνάει από κάτω μετά από 30 λεπτά, να κοντοστέκεται για λίγο και μετά να αποχωρεί. Όμως και όταν κάλεσα την αστυνομία πριν από λίγες ημέρες (στις 11 Ιουλίου όπως αναφέρει σε δημοσίευσή της στο facebook), δεν έγινε τίποτα. Νιώθω απογοητευμένη και οργισμένη μαζί».

Σύμφωνα με τον κο Καλλιακμάνη, η έκρηξη αυτών των περιστατικών της βίας και της επιθετικότητας που δέχονται οι γυναίκες, οδήγησε την ελληνική αστυνομία στη δημιουργία τον τελευταίο καιρό των ειδικών τμημάτων καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Το τμήμα νοτιοανατολικής Αττικής εδράζεται στην Ηλιούπολη. Από την ίδρυση του πριν από τρεις μήνες πρόλαβε να αναλάβει 110 τέτοιες υποθέσεις για τις οποίες σχηματίστηκαν δικογραφίες. Βλέπουμε δηλαδή ότι το φαινόμενο έχει δυστυχώς διαρκή αύξηση»

Στην ερώτηση του ποιο είναι το προφίλ των δραστών ο κος Καλλιακμάνης μας είπε ότι η βία αυτή προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τους συντρόφους ή τους συζύγους των γυναικών που καταγγέλλουν τα περιστατικά και φυσικά, πολλές φορές και από πρώην συντρόφους.

«Το πιο ανησυχητικό όλων πάντως είναι ότι αυτή η βία εκφράζεται με εγκληματικό και άκρως επιθετικό τρόπο» λέει ο κος Καλλιακμάνης και εξηγεί: «βλέπουμε πολύ έντονους ξυλοδαρμούς, χρήση μαχαιριών, κυνηγετικά όπλα… Και πάντα απειλές που προυπάρχουν της εκδήλωσης του περιστατικού».

Διαφορετική η αντιμετώπιση της αστυνομίας τον τελευταίο καιρό απέναντι στη βία των γυναικών

Πίσω, στα 110 περιστατικά που καταγράφηκαν μόλις σε τρεις μήνες και μόνο στα νότια προάστια της Αττικής ο κος Καλλιακμάνης εξηγεί ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Και ο συνδικαλιστής αστυνομικός εξηγεί το γιατί: «Οι δολοφονίες όλων αυτών των γυναικών το 2021 έδειξαν ότι η όλη αντιμετώπιση πρέπει να αλλάξει άμεσα. Πριν την ίδρυση αυτών των τμημάτων, πολλά περιστατικά σταματούσαν σε ένα σημείο και τελικά αντιμετωπίζονταν σαν οικογενειακοί καβγάδες. Πολλές γυναίκες δεν ήθελαν να υπάρξει συνέχεια όταν οι αστυνομικοί έφταναν στα σπίτια όπου σημειώνονταν τα επεισόδια και έτσι η όλη υπόθεση δεν προχωρούσε. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε πια, αλλάζει. Οι γυναίκες καταθέτουν σε πιο προστατευμένο πλαίσιο. Επίσης, ενημερώνεται σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας. Οι εισαγγελείς κινούνται πια πιο γρήγορα. Η διαδικασία απλοποιείται. Και πίσω να κάνει μια γυναίκα, η αστυνομία θα ψάξει τα πάντα γύρω από τον καταγγελόμενο και την υπόθεση». Αντίστοιχα τμήματα σαν αυτά που περιγράφει ο κος Καλλιακμάνης υπάρχουν πέντε στην Αττική και ένα στην Θεσσαλονίκη. «Σε όλη την Ελλάδα οι διευθύνσεις φτάνουν τις 73 κι έχουν συσταθεί και ειδικά γραφεία με αστυνομικούς οι οποίοι δίνουν κατευθύνσεις» καταλήγει ο κος Καλλιακμάνης.

Καλλιακμάνης
Γιώργος Καλλιακμάνης