Η είδηση της αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη έχει προκαλέσει από χθες όταν και ανακοινώθηκε σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή, κατά πλειοψηφία, την αίτηση αποφυλάκισης του. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Πατέλης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώπιον του δικαστηρίου επικαλέστηκε ψυχολογικά θέματα του παιδιού του προσκομίζοντας ψυχιατρικές γνωματεύσεις.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Ακριβώς μια μέρα μετά, ήρθε η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλειώτα να μελετήσει τη σχετική κρίση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας να μελετήσει τη σχετική κρίση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να μελετήσει αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Έτσι, καθίσταται ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αναιρεθεί η απόφαση για αποφυλάκιση.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής σχολίασε στο Newsbeast τις νέες σημερινές εξελίξεις: «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Στην πραγματικότητα είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για να επαναφέρει και να αποκαταστήσει το κύρος της η δικαιοσύνη».

O συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, Κώστας Παπαδάκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ασκηθεί τελικά η αναίρεση, το λογικό είναι σε έναν με δύο μήνες να έρθει η απόφαση του Άρειου Πάγου για το τι μέλλει γενέσθαι. «Αν η απόφαση είναι αναιρετική της διαδικασίας ο Πατέλης θα επιστρέψει στη φυλακή» λέει στο Newsbeast ο κος Παπαδάκης και σημειώνει το εξής κατά τον ίδιο νευραλγικό στοιχείο σε αυτή την απόφαση: «Υπάρχουν 10 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδικαστεί σε διψήφιο αριθμό ετών κάθειρξης και 27 με μικρότερες ποινές από 5 έως 9 έτη. Η απόφαση για τον Πατέλη στην ουσία ανοίγει τον δρόμο με παρόμοιες δικαιολογίες να αποφυλακιστούν άλλοι 27 καταδικασθέντες. Είναι ασύλληπτη η ευθύνη των δικαστών και ακριβώς λόγω της επικινδυνότητας που σας ανέφερα ο Άρειος Πάγος ζήτησε να μελετήσει την απόφαση για να δει αν υπαάρχει λόγος αναίρεσης. Η λαϊκή κατακραυγή σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα έπαιξε και αυτή το ρόλο της.

Όσο για τις πιθανότητες αυτής της αναίρεσης, ο κος Παδάκης λέει το εξής: «δεν είναι και καθημερινότητα αλλά δεν είναι και σπάνιες αυτές οι αποφάσεις».

Σημειώνεται πως λίγο μετά την ανακοίνωση της αποφυλάκισης, ήρθε η έντονη αντίδραση της οικογένειας Φύσσα για αυτή την απόφαση. Σε αυτήν ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν: «Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες (18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης). Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου. Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι: «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών», σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο.