Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ληστείας σε σπίτι στα Γλυκά Νερά, στην οποία οι δράστες σκότωσαν την 20χρονη γυναίκα, όπως και τον σκύλο της οικογένειας, και άφησαν δεμένο σε μια καρέκλα τον 32χρονο σύζυγό της, με το μόλις 11 μηνών παιδί τους να είναι μέσα στο σπίτι.

Η καθηγήτρια εγκληματολογίας, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, επισημαίνει ότι πλέον οι ληστές γυρνάνε σε πιο απλούς στόχους, δηλαδή σε ανυποψίαστους πολίτες τους οποίους αιφνιδιάζουν. Μάλιστα, όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στο συγκεκριμένο έγκλημα οι δράστες φαίνεται να ήταν καλά προετοιμασμένοι.

«Υπάρχει μία μετατόπιση των ληστειών σε στόχους πιο καθημερινούς, όπως είναι ληστείες για μικροποσά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υψηλοί στόχοι, όπως οι τράπεζες και οι χρηματαποστολές έχουν θωρακιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτή η μετατόπιση σε εύκολους στόχους βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν ένα ακόμη χαρακτηριστικό: έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της βίας απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανυποψίαστοι πολίτες οι οποίοι είτε κοιμούνται στο σπίτι τους, είτε εργάζονται σε ένα χώρο που δεν είναι ιδιαίτερα προστατευμένος» είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η βία που συνοδεύει το έγκλημα της ληστείας αποσκοπεί μόνο στο κέρδος και δεν έχει άλλο κίνητρο και έχει δύο χαρακτηριστικά: ένα ότι στρέφεται απέναντι στους πιο ευάλωτους όπως είναι ηλικιωμένοι όπως είδαμε πρόσφατα τόσες πολλές περιπτώσεις κακοποίησης με κίνητρο τη ληστεία καθώς και είναι πιο οργανωμένες όπως πριν λίγα χρόνια η ληστεία του γιατρού στην Αθήνα αλλά και πρόσφατα αυτό το πολύ τραγικό περιστατικό με την επίθεση την οικογένεια».

«Υπήρξε προετοιμασία»

Όπως τονίζει η Ζαραφωνίτου, «αυτά τα περιστατικά απαιτούν μία οργάνωση, μία προμελέτη. Εδώ φαίνεται ότι υπήρξε μία προετοιμασία από την πλευρά των δραστών, ίσως και να γνώριζαν και το ποσό το οποίο θα έβρισκαν. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έγινε είναι πολύ τραγικό, ένα άγριο έγκλημα, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε δει κι άλλα τέτοια περιστατικά όπως οι ληστές με τα καλάσνικοφ».

«Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά που θυμίζουν έγκλημα μίσους. Είναι μία στάση που δείχνει γενικότερα ότι δεν υπάρχουν όρια στη βία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι δράστες απέναντι στα θύματά τους» επισήμανε και κατέληξε: «Είναι απαραίτητη, λοιπόν, μία πιο στρατηγική προσέγγιση από επιστημονική άποψη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουν προληπτικά παρόμοιες δράσεις. Θα πρέπει και η αστυνομία να καταρτίσει προγράμματα πιο εξειδικευμένα για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις».