Μάχη με το χρόνο δίνει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο πριν παρέλθει το 18μηνο προφυλάκισης για τους δυο κατηγορούμενους.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίσσεται η δίκη δεν θυμίζουν σε τίποτα την εποχή προ κορονοιού καθώς, για πρώτη φορά, όλοι φορούν μάσκες, στην έδρα κάθονται μόνο οι δικαστές, η Εισαγγελέας και η γραμματέας, ενώ οι ένορκοι κάθισαν στα έδρανα των δικηγόρων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Με απόφαση της Προέδρου δεν επετράπη η παρουσία κοινού, αλλά ούτε έστω ενός δημοσιογράφου γεγονός που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και ακυρότητα της διαδικασίας καθώς δεν τηρείται η αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, στην δικαστική αίθουσα των 98τ.μ. την ώρα που συνεχίζεται η εξέταση μαρτύρων, βρίσκονται περίπου 20 άτομα. Το Κακουργιοδικείο της Αθήνας θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με στόχο να εκδοθεί σύντομα η απόφαση για τους δυο νεαρούς κατηγορούμενους για τους οποίους, στο τέλος του μήνα, εκπνέει το ανώτατο όριο των 18 μηνών της προσωρινής τους κράτησης. Αν και οι δίκες, λόγω κορονοιού, δεν γίνονται η συγκεκριμένη δίκη στις εξαιρέσεις των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στη  λειτουργία των δικαστηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ένα χώρο που είναι δύσκολο ακόμη και οι δεκάδες υποψήφιοι ένορκοι περίμεναν, φορώντας μάσκες, στο προαύλιο του Πρωτοδικείου.

Μάλιστα, η γραμματέας φώναξε τα ονόματα των ενόρκων στο προαύλιο προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι ήταν παρόντες ενώ η κλήρωση έγινε εντός του κτιρίου.