Η… μπάλα περνά στο γήπεδο των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis μετά την απάντηση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος για τον τρόπο εξέτασης τους.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απαντώντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής διευκρινίζει πως σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις ο μάρτυρας είναι εκείνος που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας.

Με το έγγραφό, το οποίο κοινοποιείται και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Μπρακουμάτσος έρχεται στην πράξη να συμπληρώσει την απάντηση του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέφερε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο σημερινό του έγγραφο αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευμένων μαρτύρων καθορίζονται από το νόμο 2928/2001, το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την  υπ’ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση.

Όπως αναφέρει η παράγραφος 4 του άρθρου 218 ΚΠΔ: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Ο κ. Μπρακουμάτσος αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής σχετικά με τη διασφάλιση ότι θα λάβουν το σύνολο των εγγράφων που έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς για το θέμα αλλά και το ενδεχόμενο να συντρέχουν λόγοι για να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο