Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι επιδρομές σε κατοικίες από κακοποιούς ενώ, σύμφωνα με ειδική μελέτης της ΕΛ.ΑΣ οι μονοκατοικίες αποτελούν τον πιο προσφιλή στόχο.

Το 83% των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια γίνονται σε μονοκατοικίες καθώς οι κακοποιοί τις θεωρούν πιο ευάλωτες, ενώ από τις υπόλοιπες επιθέσεις ποσοστό 22% γίνεται σε ισόγεια διαμερίσματα και 14,5% στον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΛ.ΑΣ οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις σημειώνονται τα ξημερώματα, ανάμεσα στις δύο και στις πέντε, προκειμένου οι κακοποιοί να έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλώνει εντυπωσιακά η συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτού του είδους την εγκληματική δραστηριότητα.

Η μελέτη της ΕΛ.ΑΣ για τις ληστείες στα σπίτια συντάχθηκε πριν μερικές βδομάδες προκειμένου να αναλυθεί ένα εγκληματικό φαινόμενο που έχει θορυβήσει αρκετά τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ η οποία διαπιστώνει ότι το έγκλημα έχει μπει για τα καλά στα σπίτια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2012 καταγράφηκαν σε όλη την χώρα 1191 ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια (από αυτές 794 στην Αττική) έναντι 912 το 2011 και 432 το 2010. Ακόμη το 2012 σημειώθηκαν 28.193 διαρρήξεις σε σπίτια, έναντι 27.591 το 2011 και 24.603 το 2010.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση που επιχείρησαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ: «κύριος στόχος των κακοποιών είναι οι μονοκατοικίες, τις οποίες ληστές και διαρρήκτες θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτες. Έχουν εύκολο τρόπο προσέγγισης και πρόσβασης στο εσωτερικό της κατοικίας. Χωρίς να έχουν κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα στις πολυκατοικίες. Το ποσοστό 83% ληστρικών επιθέσεων σε μονοκατοικίες δείχνει ταυτόχρονα την προτίμηση των κακοποιών στις εξοχικές κατοικίες που είναι κυρίως σε αγροτικές κι απομονωμένες περιοχές».

Όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη της ΕΛ.ΑΣ στις ληστρικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες – που αφορούν το 17% του συνόλου επιθέσεων σε κατοικίες – τα διαμερίσματα των πιο πάνω ορόφων κινδυνεύουν λιγότερο. Τα ισόγεια διαμερίσματα συγκεντρώνουν σχεδόν το 22% της προτίμησης των κακοποιών, ο πρώτος όροφος το 14,5% και ο κάθε όροφος ποσοστό 8 έως 9%. Κι αυτό βεβαίως διότι το ισόγειο και ο πρώτος όροφος διευκολύνει την αναρρίχηση των κακοποιών αλλά και τη διαφυγή τους. Σχετικά πιο ευάλωτος θεωρείται και ο τελευταίος όροφος αφού υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των ληστών ή των διαρρηκτών από την ταράτσα.

Οι ληστείες στις κατοικίες εξιχνιάζονται σε ποσοστό περίπου 32%. Το 2012 συνελήφθησαν συνολικά 467 δράστες από τους οποίους ποσοστό 57% ήταν αλλοδαποί και 43% Έλληνες. Αντίστοιχα το 2011 είχαν συλληφθεί 408 δράστες από τους οποίους ποσοστό 65% ήταν αλλοδαποί και μόνο 35% Έλληνες.

Επιπλέον στις διαρρήξεις σε κατοικίες, το 2012, οι Έλληνες δράστες αποτελούν ποσοστό 60% ενώ το 2011 το ποσοστό συμμετοχής τους στο ίδιο αδίκημα ήταν της τάξης του 58%.